Τράπεζες: Αποδόσεις έως 3,9% μέσω Λαϊκών Ομολόγων και το 2024

Διαβάζεται σε 3'
Τράπεζες: Αποδόσεις έως 3,9% μέσω Λαϊκών Ομολόγων και το 2024
Ελληνική οικονομία istockphoto

Την ώρα που οι τράπεζες κρατούν στο «ναδίρ» τα επιτόκια των καταθέσεων, το ΥΠΟΙΚ διατηρεί και το 2024 το θεσμό των λαϊκών ομολόγων με τους ίδιους όρους που ίσχυσαν φέτος, παρέχοντας «αφορολόγητες» αποδόσεις στους αποταμιευτές ως και 3,9%.

Αποφασισμένο να διατηρήσει και την επόμενη χρονικά τον θεσμό των λεγόμενων λαϊκών ομολόγων είναι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, παρέχοντας με τον τρόπο αυτό αποδόσεις στους μικρούς αποταμιευτές που μπορούν να φθάσουν ακόμη και στο 3,9%.

Κύκλοι του οικονομικού επιτελείου τονίζουν ότι «οι όροι θα είναι ίδιοι με αυτούς που ίσχυσαν και φέτος, δηλαδή τοποθετήσεις μέχρι και 15.000 ανά ΑΦΜ, ενώ οι εκδόσεις μέχρι και το τέλος του 2024 αναμένεται να φτάσουν τα 4 δια ευρώ, αφού η διάθεση θα ξεκινήσει από τους πρώτους μήνες του χρόνου.

Προσθέτουν δε ότι το όριο των τοποθετήσεων δεν κρίνεται απαραίτητο να αυξηθεί, καθώς στις πρώτες εκδόσεις η ζήτηση καλύφθηκε απολύτως από την προσφορά.

Τα πλεονεκτήματα

Σε σχέση με τα έντοκα γραμμάτια που διατέθηκαν για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια στους μικροκαταθέτες, οι καταθέσεις έχουν σοβαρό μειονέκτημα. Ο,τι ισχύει ακόμη η φορολόγηση του 15% στους τόκους των καταθέσεων.

Συνεπώς, το 3,3% ή το 2,5% που διαφημίζονται για κάποιες προθεσμιακές καταθέσεις μικρότερων τραπεζών μετά και τη φορολόγηση των τόκων είναι στην πράξη 2,85% έως 3%.

Αντίθετα, οι αποδόσεις από τα έντοκα γραμμάτια που διατέθηκαν και πρόκειται να διατεθούν στο ευρύ κοινό το επόμενο διάστημα είναι αφορολόγητες, είτε διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους είτε πουληθούν πριν από τη λήξη τους.

Την ίδια στιγμή από τη φύση τους τα έντοκα μπορούν να δώσουν υψηλές πραγματικές αποδόσεις με σχεδόν μηδενικό κίνδυνο, ενώ οι αποταμιευτές θα έχουν διαθέσιμα τα χρήματά τους ανά πάσα ώρα και στιγμή. Το 2024, ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει στο 2,6% από ίο 3,9% φέτος, με προοπτική να μειωθεί περαιτέρω στο 2,1% το 2025.

Την ίδια ώρα τα επιτόκια των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου θα μείνουν σε υψηλά επίπεδα και τον επόμενο χρόνο, λόγω της διατήρησης των επιτοκίων της ΕΚΤ στα σημερινά επίπεδα και του υψηλού ακόμη ποσοστού χρέους.

Συνεπώς, σε κάθε περίπτωση η τοποθέτηση σε έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου καλύπτει το τρίπτυχο του χαμηλού κινδύνου της άμεσης διαθεσιμότητας των χρημάτων και των υψηλών αποδόσεων.

Οι πρόσφατες αποδόσεις

Ενδεικτικά, μπορούμε να αναφέρουμε ότι στην τελευταία έκδοση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου της 25ης Οκτωβρίου, που διατέθηκε στο ευρύ κοινό, η απόδοση έφτασε το 3,92% έναντι απόδοσης 2,9% που είχε η αμέσως προηγούμενη έκδοση της 27ης Σεπτεμβρίου.

Η δημοπρασία εντόκων 13 εβδομάδων που έγινε στις 4 Οκτωβρίου είχε απόδοση 3,9% και η δημοπρασία εντόκων 52 εβδομάδων της 6ης Σεπτεμβρίου είχε απόδοση 3,82%.

Αντιστοίχως, οι περιορισμένες εκδόσεις ομολόγων που έκανε ο ΟΔΔΗΧ από τα μέσα του χρόνου και μετά είναι αποδόσεις από 3,30% έως και 4,1%.

Συνεπώς, η απόκτηση εντόκων ομολόγων του Δημοσίου έχει οριακά χαμηλότερη απόδοση, αλλά έχει καλύτερη απόδοση στην τιμή τους αν κάποιος θελει να έχει μια βραχυπρόθεσμη τοποθέτηση.

Τι λένε οι τράπεζες

Την ίδια στιγμή και όπως έχει γράψει το NEWS 24/7 οι διοικήσεις των τεσσάρων συστιμικών τραπεζών με κάθε ευκαιρία έχουν κάνει σαφές στον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη ότι πλέον η ρευστότητά τους είναι αρκετά υψηλή, στέλνοντας το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν προτίθενται να μπουν σε ανταγωνισμό επιτοκίων στις καταθέσεις τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα.

Μάλιστα, μετά και τη σταδιακή αποκρατικοποίησή τους με την πώληση των μεριδίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε ιδιώτες οι νέοι μέτοχοι προφανώς και θα δώσουν περισσότερο βάρος σε πιο ανταγωνιστικά δάνεια που θα ενισχύσουν τα έσοδά τους και πολύ λιγότερο στη βελτίωση του παθητικού τους, δηλαδή των καταθέσεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα