Τράπεζες: Διεθνής ψήφος εμπιστοσύνης 10 δισ. ευρώ

Τράπεζες: Διεθνής ψήφος εμπιστοσύνης 10 δισ. ευρώ
Κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στην Ελλάδα ISTOCK

Η συμφωνία JP Morgan – Viva Wallet ανεβάζει τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί στις ελληνικές τράπεζες σε λίγους μόνο μήνες στα 6,5 δις. ενώ οι επενδύσεις υπερβαίνουν τα 10 δις σε διάστημα διετίας.

Η σημερινή άφιξη, για πρώτη φορά, στην Αθήνα του επικεφαλής της JP Morgan, Jamie Dimon, για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την ανακοίνωση της μεγάλης συμφωνίας με τη Viva Wallet, αποτελεί ίσως την ισχυρότερη ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών στις προοπτικές του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και φυσικά της ελληνικής οικονομίας.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα έμπειρος τραπεζίτης επισημαίνει στο NEWS 24/7 ότι ενδεικτικό των σημαντικών ευκαιριών και των αποδόσεων που βλέπουν τις ελληνικές τράπεζες τα μεγάλα επενδυτικά χαρτοφυλάκια ανά τον πλανήτη είναι η προσέλκυση, μέσα σε λίγους μόνο μήνες, κεφαλαίων που προσεγγίζουν τα 6,5 δις. ευρώ.

Μάλιστα ο ίδιος επισημαίνει ότι εκτός από το ποσό μαμούθ που έχει επενδυθεί στις ελληνικές τράπεζες αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία ότι οι επενδύσεις λαμβάνουν χώρα εν μέσω κλίματος διεθνούς αβεβαιότητας και εν εξελίξει πανδημίας επιβραβεύοντας την στρατηγική που ακολουθούν τους τελευταίους μήνες οι διοικήσεις των τραπεζών.

Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες η επένδυση της JP Morgan στη Viva Wallet κινείται σε επίπεδα υψηλότερα του 1 δις. ευρώ με τη συμφωνία των δύο πλευρών να προβλέπει ότι η JP Morgan θα έχει διαθέσιμα και περίπου 200 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στη Viva Wallet.

Η σημαντική αυτή συμφωνία αποτελεί την απαρχή για νέες αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα μας, καθώς και για διεύρυνση των δραστηριοτήτων της JP Morgan. Παράλληλα, αναμένεται και νέα αμερικανική επένδυση στην Ελλάδα, σύμφωνα με όσα ανέφερε, με μήνυμα του στο Twitter, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Η μεγαλύτερη δραστηριοποίηση της JP Morgan στη χώρα μας είναι αποτέλεσμα της προόδου που καταγράφει η ελληνική οικονομία, ενώ συνδέεται γεωγραφικά και με την κρίση στην Τουρκία καθώς και με το Brexit, καθώς όχι μόνο η JP Morgan αλλά και επενδυτικοί οίκοι όπως οι, Goldman Sachs, Bank of America, Nomura και Deutsche Bank, που είχαν ως κέντρο δραστηριοτήτων το Λονδίνο μετατοπίζουν τα κεντρικά του γραφεία στη Γερμανία και κατόπιν τούτου έχουν την υποχρέωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να διατηρούν πραγματική παρουσία στις χώρες του Ευρώ, όπου δραστηριοποιούνται.

Οι επενδύσεις στις ελληνικές τράπεζες

Οι επενδύσεις πραγματοποιήθηκαν το 2021 κατά μεγάλο μέρος μέσω των τριών αυξήσεων κεφαλαίου συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ από τις

  • Alpha Bank (800 εκατ. ευρώ),
  • Τράπεζα Πειραιώς (1,40 δις. ευρώ) και
  • Attica Bank (250 εκατ. ευρώ),

οι οποίες καλύφθηκαν κατά βάση από διεθνή funds.

Την ίδια χρονιά, οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι προχώρησαν σε εκδόσεις εναλλακτικών ομολόγων, 3 δισ. ευρώ περίπου, στο πλαίσιο της υποχρέωσής τους έναντι του επόπτη για ενίσχυση του δείκτη συνολικών ιδίων κεφαλαίων στο 26% έως το 2025.

Εφόσον προχωρήσει η συμφωνία της Viva Wallet με την JP Morgan για την πώληση του 49% των μετοχών της με τίμημα πέριξ του 1 δις. ευρώ. ευρώ στον αμερικανικό όμιλο και στεφθεί με επιτυχία η προγραμματισμένη δεύτερη κεφαλαιακή ενίσχυση της Attica Bank κατά 120 εκατ. ευρώ, ο ελληνικός κλάδος θα έχει αντλήσει μετά το ξέσπασμα της πανδημίας κεφάλαια περισσότερα από 6,50 δισ. ευρώ.

Αν μάλιστα πραγματοποιηθούν με επιτυχία και οι προγραμματισμένες για το 2022 εκδόσεις ομολογιακών τίτλων από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες, ύψους 4 δισ. ευρώ, θα έχουν συγκεντρωθεί σε λιγότερο από μία διετία περισσότερα από 10 δισ. ευρώ.

Οι προσδοκίες

Τραπεζικοί αναλυτές αποδίδουν την ισχυρή ζήτηση για τραπεζικούς τίτλους στις υψηλές προσδοκίες της επενδυτικής κοινότητας για σημαντικές αποδόσεις, μετά από μία πολυετή κρίση.

Η χώρα επιστρέφει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με τις τράπεζες να αναδεικνύονται σε πρωταγωνιστές για την υλοποίηση επενδύσεων, οι οποίες μόνο από τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης θα ξεπεράσουν τα 30 δισ. ευρώ

Η αναμενόμενη επιτάχυνση της πιστωτικής μεγέθυνσης θα ενισχύσει τα έσοδα των τραπεζών, σε μία περίοδο που τα κόστη είναι απολύτως ελεγχόμενα, μετά την ολοκλήρωση των σχεδίων μετασχηματισμού τους

Ο κλάδος εξέρχεται από την κρίση των κόκκινων δανείων, με στόχο το 2022 ο μέσος δείκτης καθυστερήσεων να υποχωρήσει στα επίπεδα του 6%-7%

Η συνεπακόλουθη μείωση των προβλέψεων για τον πιστωτικό κίνδυνο, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των εσόδων τόσο από τόκους, όσο και από προμήθειες, θα οδηγήσει σε υψηλή καθαρή κερδοφορία, η οποία θα μπορούσε να φτάσει τα 1,5 δισ. ευρώ στο σύνολο της εφετινής χρήσης.

Με τον τρόπο αυτό θα ανοίξει ο δρόμος για τη διανομή μερίσματος στους μετόχους για πρώτη φορά από τα τέλη της δεκαετίας του 2000.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα