Τράπεζες: Δίκοπο μαχαίρι τα κόκκινα δάνεια του τουρισμού

Τράπεζες: Δίκοπο μαχαίρι τα κόκκινα δάνεια του τουρισμού
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ EUROKINISSI

Το δίκτυ προστασίας της κυβέρνησης αποτρέπει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου τον εφιάλτη της έκρηξης των κόκκινων δανείων του τουρισμού αλλά δυσκολεύει την προσπάθεια εξυγίανσης των τραπεζών.

Στο «κόκκινο» βρίσκεται πλέον η ανησυχία των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών σε ότι αφορά στα χαρτοφυλάκια δανείων των τουριστικών επιχειρήσεων καθώς η πορεία των αφίξεων και των εσόδων από τον Τουρισμό για το φετινή σεζόν επιβεβαίωσε τις πλέον δυσμενείς εκτιμήσεις.

Υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος εξηγεί στο News247.gr ότι «αν και προς το παρόν τα κόκκινα δάνεια των τουριστικών επιχειρήσεων είναι καλά κρυμμένα κάτω από το δίκτυ προστασίας που προσφέρει η κυβέρνηση στους πιστωτές της, είναι ωστόσο γεγονός ότι αποτελούν μεγάλη απειλή για το εγχώριο πιστωτικό σύστημα».

Στο υποθετικό ερώτημα ποίο θα ήταν το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων του κλάδου εάν δεν υπήρχε το δίκτυ προστασίας της κυβέρνησης, η εκτίμηση των τραπεζιτών προκαλεί ανησυχία καθώς τα κόκκινα δάνεια στον τουριστικό τομέα θα διπλασιάζονταν κατά την διάρκεια της πανδημίας με το ποσοστό τους επί του συνόλου των δανείων του κλάδου να υπερβαίνει το 50%.

Την ίδια στιγμή στο τραπεζικό σύστημα υποδέχθηκαν αφενός με μεγάλη ανακούφιση και αφετέρου με προβληματισμό τα έκτακτα κυβερνητικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων του τουρισμού που περιλαμβάνονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), η οποία δημοσιεύθηκε το περασμένο Σάββατο, καθώς αποτρέπει, τουλάχιστον μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου, τον εφιάλτη των έκρηξης των κόκκινων δανείων του κλάδου.

Υπενθυμίζεται ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προβλέποντας την δυσμενή πορεία της «βαριάς» βιομηχανίας της χώρα μας, παρατείνει για άλλους δυο μήνες την ισχύ των διατάξεων προστασίας των τουριστικών επιχειρήσεων από τους πιστωτές τους.

Ωστόσο η ίδια τραπεζική πηγή προσθέτει στο News247.gr ότι «μπορεί η απόφαση της κυβέρνησης να απομακρύνει προς το παρόν ένα πιθανό νέο κύμα κόκκινων δανείων στον τουριστικό τομέα, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει επ’ αόριστον καθώς ναρκοθετεί την προσπάθεια εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος και την ουσιαστική μείωση των κόκκινων δανείων».

Σημειωτέον ότι τα σενάρια για τον τουρισμό αναθεωρούνται συνεχώς επί τα χείρω. Ακόμη και η ΤτΕ φαίνεται να ήταν περισσότερη αισιόδοξη στις προβλέψεις της για την εξέλιξη του τουρισμού στη χώρα μας. Στις τελευταίες της εκτιμήσεις, προέβλεπε μέσα στον μήνα Ιούνιο κάμψη του τουρισμού κατά 80%. Τελικά αυτή ξεπέρασε το 90%, και ανήλθε στο 93,4%. Για το μήνα Ιούλιο η προβλεπόμενη κάμψη ήταν κατά 50%, αλλά σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις κυμαίνεται πολύ υψηλότερα και βρίσκεται κοντά στο 80%.

Από τις αρχές του έτους, μέχρι το τέλος του Ιουλίου τα τουριστικά έσοδα έχουν ανέλθει σε 1,5 δισ, ευρώ, έναντι 9,15 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Σημείωσαν έτσι υποχώρηση κατά 83% καταδεικνύοντας τον Αρμαγεδώνα που βιώνουν οι τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας.

Το δίκτυ προστασίας

Σύμφωνα με το νέο δίκτυ προστασίας που ανακοινώθηκε για τις τουριστικές επιχειρήσεις, αυτό αφορά το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων. Αρκεί ο τζίρος τους να έχει υποχωρήσει τουλάχιστον 70% μέσα στο α’ εξάμηνο του έτους.

Συγκεκριμένα επιχειρήσεις ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων, κάμπινγκ, ταξιδιωτικά πρακτορεία, γραφεία ταξιδιών και υπηρεσίες τουριστικών κρατήσεων έχουν την ευκαιρία παράτασης στην εξόφληση επιταγών συναλλαγματικών και γραμματίων που έληξαν από την 1η Ιουνίου και μετά, σύμφωνα με διάταξη της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που δημοσιεύτηκε το Σάββατο.

Η διάταξη προβλέπει ιδιαίτερες διευκολύνσεις ανάλογα με τη λήξη του χρεογράφου και τη μείωση του τζίρου της τουριστικής επιχείρησης, που σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι τουλάχιστον 70% για το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό. Οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής των χρεογράφων αναστέλλονται μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, μέχρι την ίδια ημερομηνία αναστέλλονται διαταγές πληρωμής και άλλα αναγκαστικά μέτρα, ενώ ακόμη και για αξιόγραφα που έχουν λήξει ανεξόφλητα, εφόσον πληρωθούν έστω και εκπρόθεσμα, έως 30 9, διαγράφονται από τα αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς (Τειρεσίας).

Για τις απαιτήσεις που απορρέουν από τα αξιόγραφα αυτά αναστέλλονται έως την 30ή Σεπτεμβρίου 2020 οι διαταγές πληρωμής και κάθε μέτρο αναγκαστικής εκτέλεσης.

Για τουριστικές επιχειρήσεις με μείωση τζίρου πάνω από 85%, επιταγές και άλλα χρεόγραφα που δεν έχουν εξοφληθεί παρατείνονται έως τις 31 Οκτωβρίου 2020, ενώ αναστέλλονται πάσης φύσεως μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης. Τέλος, για επιταγές που έληγαν μεταξύ 1/6 και 15/7 και δεν εξοφλήθηκαν από επιχειρήσεις με μείωση τζίρου πάνω από 85% δίνεται δεύτερη ευκαιρία εφόσον εξοφληθούν μέχρι 31/10 (αναλυτικά, ΠΝΠ 22 8 2020, άρθρο 7 ΦΕΚ 161, τεύχος).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα