Τράπεζες: Εγκρίθηκαν ήδη 780 εκατ. ευρώ δάνεια μέσω ΤΕΠΙΧ ΙΙ

Τράπεζες: Εγκρίθηκαν ήδη 780 εκατ. ευρώ δάνεια μέσω ΤΕΠΙΧ ΙΙ
Τράπεζα της Ελλάδος (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος ήταν 1,3 δισ. ευρώ. Λόγω της μεγάλης απήχησης ενισχύθηκε άμεσα στα 2 δις ενώ εφόσον εξασφαλιστούν επιπλέον ευρωπαϊκά κονδύλια το πρόγραμμα θα ξανανοίξει.

Ανοικτό αφήνουν κύκλοι της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας το ενδεχόμενο το πρόγραμμα επιδότησης τόκων επιχειρηματικών δανείων ΤΕΠΙΧ ΙΙ, που ολοκληρώνεται σήμερα, Πέμπτη (28/05), το μεσημέρι, να πάρει παράταση στην περίπτωση που δοθούν έξτρα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Είναι τέτοιο το μέγεθος του ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε από πλευράς των επιχειρήσεων για το πρόγραμμα, που το τραπεζικό σύστημα σε διάστημα ενός μήνα (το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 27 Απριλίου) έχει ήδη εγκρίνει δάνεια ύψους 780 εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την έναρξη του προγράμματος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας έχουν ήδη υποβληθεί μέχρι σήμερα περί τις 100.000 αιτήσεις, υπερκαλύπτοντας κατά περίπου 9 φορές τον αρχικό προϋπολογισμό, καθώς το συνολικό αιτούμενο ποσό ξεπερνά πλέον τα 10 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος ήταν 1,3 δισ. ευρώ. Λόγω όμως της μεγάλης απήχησης που είχε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενισχύθηκε άμεσα και έφτασε στα 2 δισ., ενώ εφόσον στο μέλλον εξασφαλιστούν επιπλέον ευρωπαϊκά κονδύλια είναι προφανές ότι το πρόγραμμα θα ξανανοίξει.

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι τα πρώτα 780 εκατ. ευρώ ήταν σχετικά εύκολη διαδικασία για τις τράπεζες καθώς πρόκειται για επιχειρήσεις, οι οποίες πληρούν όλες τις προϋποθέσεις. Από εδώ και στο εξής θα πρέπει να γίνεται πιο αυστηρώς και ενδελεχής έλεγχος από πλευράς των τραπεζών καθώς ένας αρκετά σημαντικός αριθμός των αιτήσεων – εκτιμάται στο 20% περίπου – έχουν υποβληθεί από την ίδια επιχείρηση σε όλα τα τραπεζικά ιδρύματα με τα οποία συνεργάζεται. Σε καμία περίπτωση πάντως το γεγονός αυτό δεν μειώνει την τεράστιο ενδιαφέρον των επιχειρήσεων που μεταφράζεται σε πραγματική ανάγκη για ρευστότητα προκειμένου να διαχειριστούν οι συνέπειες από την πανδημία του κορονοϊού.

Όροι και προϋποθέσεις

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι για τη χρηματοδότηση με νέα δάνεια μέσω του προγράμματος ΤΕΠΙΧ ΙΙ ζητούνται εγγυήσεις, οι οποίες είναι χαμηλότερης αξίας από τις εγγυήσεις που ζητούσαν οι τράπεζες πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορονοϊού.

Το πρόγραμμα Επιχειρηματική Χρηματοδότηση ΤΕΠΙΧ ΙΙ, προβλέπει 100% επιδότηση τόκων για τα 2 πρώτα χρόνια του δανείου, ενώ 40% του δανείου παρέχεται άτοκα για την υπόλοιπη διάρκεια.

Τα κεφάλαια κίνησης προσφέρουν γρήγορη ρευστότητα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι του ποσού των 500.000 και είναι το πρώτο βήμα προκειμένου επιχειρηματίες και εργαζόμενοι να νιώθουν ότι υπάρχει ένα αποτελεσματικό δίχτυ ασφαλείας για την κάλυψη των άμεσων αναγκών.

Υπενθυμίζεται πως τα δάνεια θα χορηγούνται μόνο σε επιχειρήσεις που έχουν υποστεί αναστολή ή περιορισμό της λειτουργίας τους εξαιτίας της πανδημίας Covid-19, δηλαδή τους ΚΑΔ που έχουν ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος, το ύψος κάθε δανείου μπορεί να ανέλθει έως το 50% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης, όπως αυτός αποτυπώνεται στο Ε3 ή στην εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ ή στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ του οικονομικού έτους που προηγείται της ημερομηνίας αίτησης, ή έως το 50% των παραγγελιών τρέχοντος έτους.

Η διάρκεια κάθε δανείου ορίζεται από 24 έως 60 μήνες από την εκταμίευση (εφάπαξ ή πρώτη τμηματική) του δανείου, ενώ ορίζεται δυνατότητα χορήγησης περιόδου χάριτος από 6 έως 12 μήνες. Κατά τη διάρκεια της περιόδου χάριτος καταβάλλονται μόνον τόκοι.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να επισκέπτονται τον διαδικτυακό τόπο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (http://www.etean.gr/PublicPages/HomePage.aspx) για περισσότερες πληροφορίες και νέες αιτήσεις. Ακολούθως θα πρέπει να απευθυνθούν στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με το οποίο συνεργάζονται για να συνάψουν τη σύμβαση δανειοδότησης.

Σε ότι αφορά τέλος στο ύψος των εγγυήσεων που ζητούνται από τις τράπεζες, αρμόδια στελέχη τονίζουν ότι αυτές έχουν διαβάθμιση ανάλογα με το ρίσκο που φέρει κάθε επιχείρηση. Για παράδειγμα για επιχειρήσεις, που οι τράπεζες τις αξιολογούν χαμηλού ρίσκου, οι εγγυήσεις είναι μηδενικές ή ελάχιστες, ενώ όσο αυξάνεται το ρίσκο της δανειοδοτούμενης επιχείρησης τόσο αυξάνεται και το ύψος των εγγυήσεων που πρέπει να καταθέσει για την εκταμίευση. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα