Τράπεζες: Εκτόξευση κόκκινων δανείων λόγω του lockdown

Τράπεζες: Εκτόξευση κόκκινων δανείων λόγω του lockdown
Περαστικοί με μάσκες στην Αθήνα. AP

Τα τραπεζικά επιτελεία προετοιμάζονται για μια ακόμη χρονιά βαθιάς ύφεσης που θα εκτοξεύσει τα νέα κόκκινα δάνεια ακόμη και στα 20 δισ. ευρώ. Ανεπαρκής η παράταση στα μορατόρια και νέος γύρος ΑΜΚ. Καταρτίζονται σχέδια εκτάκτου ανάγκης.

Σε κατάσταση συναγερμού τελούν εδώ και λίγες ώρες τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, καθώς οι διοικήσεις μετά και την εφαρμογή του νέου lockdown, έχουν πλέον μπροστά τους όλα τα δεδομένα που συνθέτουν τη νέα οικονομική πραγματικότητα για τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τα μοντέλα που έχουν μπροστά τους τη δεδομένη χρονική στιγμή οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, θεωρείται σχεδόν βεβαία η μείωση του ΑΕΠ για φέτος σε διψήφιο ποσοστό, ενώ οι αρχικές προβλέψεις για ανάκαμψη της τάξης του 3% – 5% το 2021 πρέπει να θεωρούνται ουσιαστικά έωλες. Την ίδια στιγμή και με δεδομένο ότι η διάθεση του εμβολίου φαίνεται να είναι ακόμη μακριά, τα τραπεζικά επιτελεία οφείλουν να προετοιμαστούν για μια κόμη δύσκολη χρονικά για την οικονομία, με τον φόβο των νέων περιοριστικών μέτρων, ανάλογα με την εξέλιξη των κρουσμάτων κορονοϊού, να κρέμεται σαν «δαμόκλειο σπάθη» πάνω από το πιστωτικό σύστημα. Ως εκ τούτου, βελτίωση θα υπάρξει κατά πάσα πιθανότητα από το 2022 και επιστροφή σε πλήρη κανονικότητα το 2023.

Έκρηξη κόκκινων δανείων

Όλα τα business plans που ήταν σε ισχύ αλλάζουν πλέον προς το χειρότερο και ο νέος σχεδιασμός για την ανάσχεση του νέους κύματος κόκκινων δανείων καταρτίζεται στη βάση δυσμενέστερων μακροοικονομικών σεναρίων και σημαντικής συρρίκνωσης των εισοδημάτων επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Έμπειρος τραπεζίτης κληθείς από το news247.gr να σχολιάζει τη νέα πραγματικότητα μετά το νέο lockdown στην οικονομία, δεν διστάζει να οδηγηθεί σε σοκαριστικές προβλέψεις, σύμφωνα με τις οποίες τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια λόγω της επέλασης της πανδημίας θα ξεπεράσουν τελικά τα 20 δις. ευρώ, όταν πριν από λίγες εβδομάδες οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών εκτιμούσαν με κάθε ευκαιρία ότι ο στόχος είναι να μην υπερβούν τα επίπεδα των 5 δισ. ευρώ.

Οι εκτιμήσεις αυτές προφανώς και έχουν τεθεί υπ’ όψιν του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις συνέπειες για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες έχει δώσει εντολή να ενεργοποιηθεί κάθε διαθέσιμος εργαλείο για την στήριξή τους.

Προς αυτή την κατεύθυνση δεδομένη πρέπει να θεωρείται η επέκταση του υφιστάμενος σχήματος κρατικών εγγυήσεων Ηρακλής αυξάνοντας τη δύναμη πυρός του από τα 12 δισ. ευρώ που ήταν αρχικά στα 20 δισ. ευρώ, ενώ αρκετούς πόντους κερδίζει η πρόταση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα για τη δημιουργία μίας εθνικής Bad Bank που θα απορροφήσει όλα τα κόκκινα δάνεια. Παράλληλα αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία οι διεργασίες που ήδη τρέχουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την δημιουργία πανευρωπαϊκής Bad Bank με στόχο την ταχύτερη εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου μετά το πέρας της τρέχουσας κρίσης.

Ανεπαρκή τα μορατόρια

Το πρώτο σημαντικό πρόβλημα που θα κληθούν να διαχειριστούν και μάλιστα άμεσα οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είναι τι τελικά θα πράξουν με τις αναστολές δόσεων και χρεολυσίων που λήγουν στο τέλος του 2020.

Τραπεζικά στελέχη τονίζουν στο news247.gr ότι στην περίπτωση που, όπως όλα δείχνουν, επαληθευτούν οι παραπάνω δυσμενέστατες μακροοικονομικές προβλέψεις και η επιστροφή σε ρυθμούς ουσιαστικής οικονομικής ανάκαμψης οδηγηθεί σε βάθος 3ετίας, τότε ακόμη και η παράταση στα μορατόρια μέχρι και το τέλος του 2021 σε καμία περίπτωση δεν θα είναι αρκετή.

Είναι αυτονόητο ότι εκατοντάδες επιχειρήσεις θα λυγίσουν υπό το βάρος της ύφεσης ενώ ακόμη περισσότερες θα απαιτήσουν βαθύτερες αναδιαρθρώσεις των χρεών τους προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Ο λογαριασμός για τις τράπεζες

Τι σηματοδοτεί όμως για το εγχώριο πιστωτικό σύστημα η έκρηξη των κόκκινων δανείων και κατ’ επέκταση η εφαρμογή επιθετικότερων ρυθμίσεων σε ενήμερες μέχρι το ξέσπασμα της κρίσης του κορωνοϊού οφειλές; Τραπεζικοί αναλυτές εκτιμούν ότι υπό τις παρούσες συνθήκες τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα θα καταγράψουν μεγάλες ζημιές για την κάλυψη των οποίων οι διοικήσεις τους θα πρέπει να αποφασίσουν τον σχηματισμό προβλέψεων από τα οργανικά κέρδη και άρα το «κάψιμο» πολύτιμων κεφαλαίων. Το κακό όμως δεν σταματάει εδώ γιατί η υποχώρηση των Βασικών Δεικτών Κεφαλαιακής Επάρκειας θα απαιτήσει νέο γύρο Αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου για τις συστιμικές τράπεζες που ουδείς γνωρίζει εάν το κλίμα που θα επικρατεί στις αγορές τη δεδομένη χρονική στιγμή και με τις οικονομίες βαρύτατα τραυματισμένες από την πανδημία του κορονοϊού, θα επιτρέψουν στους ιδιώτες μετόχους να βάλουν «το χέρι στην τσέπη».

Μικρή ανάσα θα μπορέσουν να πάρουν οι ελληνικές τράπεζες από την πιθανή παράταση ισχύος των χαλαρότερων εποπτικών κανόνων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), για την παροχή διευκολύνσεων σε ενήμερους πελάτες που έχουν ανάγκη παγώματος των δανείων τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μέχρι στιγμής η δυνατότητα αυτή παρέχεται για αναστολές πληρωμών που ισχύουν έως το τέλος του έτους.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα