Τράπεζες: Ενημέρωση των Θεσμών για εξωδικαστικό, Φορέα Ακινήτων, πλειστηριασμούς και Ν. Κατσέλη

Ακίνητα στην Αθήνα
Ακίνητα στην Αθήνα INTIME

Αναλυτική ενημέρωση για όλα τα κρίσιμα τραπεζικά θέματα της 12ης αξιολόγησης παρείχαν την Παρασκευή στους Θεσμούς, οι διοικήσεις των Υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης.

Πλούσιο ήταν το τραπεζικό μενού της συνάντησης που είχε την περασμένη Παρασκευή το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών, στο πλαίσιο της 12η αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Η συνάντηση ξεκίνησε με την ενημέρωση από το οικονομικό επιτελείο για την πορεία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από την σχετική πλατφόρμα, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περίπου 35.000 αιτήσεις, οι οποίες βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια της διαδικασίας, με 5.000 εξ αυτών να βρίσκονται στο τελικό στάδιο της υποβολής. Οι ολοκληρωμένες αιτήσεις ανέρχονται σε περίπου 500 και θα αφορούν στις πρώτες ρυθμίσεις που αναμένονται στις αρχές Νοεμβρίου.

10 δις. δάνεια στην πλατφόρμα εξωδικαστικής ρύθμισης

Σύμφωνα με την ενημέρωση προς τους Θεσμούς από τις 5.000 αιτήσεις έχουν ολοκληρωθεί, απομένει μόνο να πατηθεί το κουμπί για την υποβολή από τον λογιστή της επιχείρησης ή του ελεύθερου επαγγελματία. Οι 500 αιτήσεις που έχουν ολοκληρωθεί και για τις οποίες θα δοθούν οι πρώτες ρυθμίσεις προέρχονται από οφειλέτες που είναι μισθωτοί. Πρόκειται δηλαδή για οφειλέτες που έχουν πάρει στα χέρια τους το «ραβασάκι» για τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ και άρα δεν έχουν να περιμένουν κάτι για να προχωρήσουν στην υποβολή του αιτήματος ρύθμισης.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, όμως, και τις επιχειρήσεις – δεδομένου ότι η ρύθμιση οφειλών αφορά οφειλές μέχρι και την προηγούμενη μέρα της υποβολής του αιτήματος – υπάρχει σε εκκρεμότητα η έκδοση ΦΠΑ τριμήνου που αναμένεται στις 20 Οκτωβρίου. Επομένως, μετά την ημερομηνία αυτή αναμένεται να οριστικοποιηθούν πολύ περισσότερες αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών.

Συνολικά, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, τα υπόλοιπα δανείων οφειλετών που έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών με παροχή 2ης ευκαιρίας, εκτιμάται ότι προσεγγίζουν τα 10 δις. ευρώ.

Στο τέλος του έτους ο διαγωνισμός για τον Φορέα Ακινήτων

Παράλληλα οι Θεσμοί ενημερώθηκαν ότι η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη του ιδιοκτήτη και διαχειριστή του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης των Ακινήτων των υπερχρεωμένων δανειοληπτών, θα εκκινήσει πριν το τέλος της χρονιάς.

Η πρόσκληση προς τους επενδυτές για την εκδήλωση ενδιαφέροντος απόκτησης του Φορέα θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου ενώ ο στόχος προβλέπει την ολοκλήρωση του διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού στις αρχές του 2022, με στόχο να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος της επόμενης άνοιξης.

Η Morgan Stanley που έχει ήδη προσληφθεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος, έχει ξεκινήσει τον διάλογο με τους υποψήφιους επενδυτές προκειμένου εν συνεχεία να καθοριστούν οι τελικές λεπτομέρειες των όρων του διαγωνισμού. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, ανάλογα με το πόσοι επενδυτές θα ενδιαφερθούν, στο πρώτο στάδιο θα καθοριστούν και οι τελικοί όροι του διεθνούς διαγωνισμού.

5.500 πλειστηριασμοί μέχρι τον Μάιο

Την σκυτάλη παρέλαβε η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης όπου ενημέρωσε τους Θεσμούς ότι με τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που κατατέθηκε στη Βουλή γίνεται ευκολότερη και ταχύτερη η διαδικασία πλειστηριασμών ακινήτων. Στο νομοσχέδιο έχει ενσωματωθεί ειδικό άρθρο για τους πλειστηριασμούς, με στόχο την επίσπευση της διενέργειας μέσω της αυτόματης μείωσης της τιμής του ακινήτου που βγαίνει στον πλειστηριασμό, αντί της δικαστικής απόφασης που προβλέπεται σήμερα. Προϋπόθεση είναι να έχουν προηγηθεί δύο άγονοι πλειστηριασμοί κατά τους οποίους δεν έγινε δυνατή η διάθεση του ακινήτου.

Το νομοσχέδιο εισάγει επίσης τη δυνατότητα απόκτησης ενός ακινήτου από πολλαπλούς αγοραστές, για την αγορά του οποίου θα μπορεί ο καθένας ενδιαφερόμενος να βάζει μέρος των χρημάτων. Στόχος να διευκολυνθεί η μεταβίβαση ακινήτων μεγάλης αξίας για τα οποία το ενδιαφέρον μπορεί να προέρχεται από πολλούς ενδιαφερόμενους που συμπράττουν για την αγορά του ακινήτου.

Να σημειωθεί ότι οι πλειστηριασμοί ακινήτων ξεκίνησαν από τις αρχές Σεπτεμβρίου έπειτα από μακρά περίοδο «παγώματος» λόγω της πανδημίας και έως τα τέλη Μαΐου έχουν προγραμματιστεί να γίνουν ρευστοποιήσεις 5.424 ακινήτων. Από τους πλειστηριασμούς εξαιρούνται όσοι είναι πυρόπληκτοι, καθώς και όσα νοικοκυριά θεωρούνται ευάλωτα, δηλαδή έχουν εισόδημα από 7.000 έως 21.000 ευρώ ανάλογα και με τα προστατευόμενα μέλη, καθώς και συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία, κινητά και ακίνητα.

Επιτεύξιμος ο στόχος εκκαθάρισης των υποθέσεων του Ν. Κατσέλη μέχρι το τέλος του 2021

Στην τελευταία έκθεσή της η Κομισιόν εντόπισε καθυστερήσεις στην εκκαθάριση των περπου 70.000 υποθέσεων που εκκρεμούν από τον νόμο Κατσέλη, η οποία πήγε πίσω με το κλείσιμο των δικαστηρίων. Η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης ενημέρωσε τους Θεσμούς ότι με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή οριστικοποιήθηκε το προσωρινό καθεστώς προστασίας της α’ κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών, ενώ παράλληλα επιταχύνεται η άρση της ιδιότυπης προστασίας που απολαμβάνουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Ωστόσο συμφώνησε ότι η εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων ως το τέλος του 2021 είναι αναμφισβήτητα μια δύσκολη εξίσωση και γι’ αυτό τον λόγο έχει ξεκινήσει ήδη συζητήσεις με τους προϊσταμένους των Ειρηνοδικείων παρέχοντας τους όλα τα μέσα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος. Παράλληλα, τονίστηκε στα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών ότι έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα για τη στελέχωση των Ειρηνοδικείων και την κάλυψη των κενών θέσεων του προηγούμενου έτους, ενώ σε συνεργασία με την ηγεσία της Δικαιοσύνης εξετάζονται όλα τα πρόσφορα μέσα για την επαρκή ενίσχυση των Ειρηνοδικείων.

Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις στο σύνολο των μεταρρυθμίσεων που θα κρίνουν την 12η αξιολόγηση θα κορυφωθούν σε πολιτικό επίπεδο στις 19 και 20 Οκτωβρίου με δια ζώσης επαφές. Η 12η αξιολόγηση συνδέεται με το πακέτο «δόσεων», τον προϋπολογισμό του 2022 και μία νέα έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, ενώ η πρόοδος που θα διαπιστωθεί, θα ανοίξει την προοπτική εξόδου της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία το καλοκαίρι του 2022.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τράπεζες
SHARE:

24Media Network