Τράπεζες: Η ατζέντα της τηλεδιάσκεψης με τους θεσμούς

Τράπεζες: Η ατζέντα της τηλεδιάσκεψης με τους θεσμούς
Τράπεζα της Ελλάδος Shutterstock

Όλα τα κρίσιμα ζητήματα που θα καθορίσουν την επόμενη ημέρα για το εγχώριο πιστωτικό σύστημα απασχόλησαν την χθεσινή τηλεδιάσκεψη Θεσμών – Τραπεζών. Ψηλά στην ατζέντα μορατόρια, κόκκινα δάνεια, Γέφυρα ΙΙ και Πτωχευτικός

Με πλούσια ατζέντα πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η τηλεδιάσκεψη των Θεσμών με τις διοικήσεις των συστιμικών τραπεζών στο πλαίσιο της 10ης αξιολόγησης, η οποία συνεχίζεται σήμερα και αύριο με το Οικονομικό Επιτελείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις συζητήσεις των Θεσμών με τους Διευθύνοντες Συμβούλους των τραπεζών κυριάρχησαν:

  • Η συμπεριφορά των δανειοληπτών κατά την έξοδο τους από τα μορατόρια
  • Η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας
  • Η στρατηγική διαχείρισης των «κόκκινων δάνειων» κυρίως σε σχέση με το σχέδιο Ηρακλής ΙΙ που εγκρίθηκε από την Κομισιόν και πλέον βρίσκεται στην τελική του ευθεία,
  • Τα σχέδια για την μείωση των κόκκινων δανείων το διάστημα 2021 – 2022
  • Η εφαρμογή του Προγράμματος Γέφυρα 2 και φυσικά
  • Η υιοθέτηση του νέου πτωχευτικού κώδικα με έμφαση στον εξωδικαστικό μηχανισμό

Αποδίδουν καρπούς τα μορατόρια

Οι τράπεζες ενημέρωσαν του Θεσμούς ότι έχουν δημιουργήσει πέντε κατηγορίες για τα μορατόρια: Οι δυο πρώτες κατηγορίες αφορούν δάνεια που θα επανέλθουν σε καθεστώς εξυπηρέτησης ή με ίδια μέσα ή μέσω των προγραμμάτων ΓΕΦΥΡΑ Ι και ΙΙ. Η τρίτη κατηγορία αγορά πελάτες που χρειάζονται στήριξη. Η τέταρτη κατηγορία είναι ειδική κατηγορία πελατών που παραμένουν σε μορατόρια όλο το 2021. Η τελευταία κατηγορία αφορά τα δάνεια που θα γίνουν «κόκκινα».

Παράλληλα τόνισαν ότι η στρατηγική τους να προσφέρουν μαζικές ρυθμίσεις σε όσους δανειολήπτες εξέρχονται από τα μορατόρια, αποφέρει καρπούς καθώς με την ολοκλήρωση του πρώτου τριμήνου του 2021 σχεδόν το 85% των δανείων αυτών εξυπηρετούνται κανονικά ενώ το κύμα των νέων κόκκινων δανείων που προκάλεσε η πανδημία είναι τελικά σαφώς ηπιότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το εγχώριο πιστωτικό σύστημα έθεσε από την έναρξη της πανδημίας μέχρι τα τέλη του 2020 σε αναστολή δόσεων άνω των 25 δις. ευρώ δάνεια. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι περίπου το 1/3 των δανείων που τελούν σε αναστολή πληρωμών κατατάσσεται στην κατηγορία δανείων που εμφανίζουν σημαντική αύξηση κινδύνου. Οι αναστολές πληρωμών, οι οποίες αποτελούσαν περίπου το 1/5 των συνολικών ενήμερων δανείων, αφορούσαν στην πλειονότητά τους (άνω του 50%) δάνεια προς επιχειρήσεις κυρίως πολύ μικρού, μικρού και μεσαίου μεγέθους. Οι κλάδοι τους οποίους αφορούσαν τα δάνεια σε αναστολή πληρωμών ήταν κυρίως αυτοί της εστίασης και παροχής καταλυμάτων, του εμπορίου, της μεταποίησης, των κατασκευών και υπηρεσιών ακίνητης περιουσίας και των μεταφορών.

33 δις. πιστώσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Την τηλεδιάσκεψη απασχόλησε και η χρηματοδότηση της οικονομίας όπου οι τραπεζίτες τόνισαν ότι θα αναλάβουν την αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, για λόγους ευελιξίας, ταχύτητας και μείωση της γραφειοκρατίας. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιτελείων το πιστωτικό σύστημα θα πρέπει να διασφαλίσει 33 δισ. ευρώ πιστώσεις, τόσο μέσω της αναλογίας τους στο Ταμείο Ανάκαμψης όσο και από τον δανεισμό επενδυτικών σχεδίων που θα έχουν λάβει επιδότηση.

Η πιστωτική επέκταση το 2020 ήταν σημαντική και ανήλθε για τον ιδιωτικό τομέα στο 8%. Χορηγήθηκαν σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας περισσότερα από 20 δις δάνεια. Από αυτά τα 6 δισ. καλύφθηκαν από τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΑΤ, τα υπόλοιπα 14 δισ. από τις τράπεζες. Οι προοπτικές για τη χρηματοδότηση του 2021 είναι ανάλογες με εκείνες του 2020.

Πως μειώθηκαν τα κόκκινα δάνεια

Οι τέσσερις επικεφαλής ενημέρωσαν και για την εικόνα των ισολογισμών στο τέλος του 2020 όπου τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών ανήλθαν στα 47,4 δις. ευρώ μειωμένα κατά περίπου 21 δις. ευρώ συγκριτικά με το τέλος Δεκεμβρίου του 2019 και κατά περίπου 60 δισ. ευρώ έναντι του Μαρτίου του 2016, οπότε είχε καταγραφεί και το υψηλότερο επίπεδο τους. Η υποχώρηση του αποθέματος των κόκκινων δανείων κατά τη διάρκεια του 2020 οφείλεται κυρίως σε πωλήσεις δανείων ύψους 19,3 δισ. ευρώ σε ατομική βάση (λόγω της αξιοποίησης του προγράμματος Ηρακλής) και σε διαγραφές ύψους 2,6 δισ. ευρώ και λιγότερο σε εισπράξεις μέσω ενεργητικής διαχείρισης (δηλαδή μέσω αναδιαρθρώσεων/ρυθμίσεων δανείων, είσπραξης καθυστερούμενων οφειλών, ρευστοποίησης εξασφαλίσεων κ.λπ.). Ως προς τη διάρθρωση τους σε απόλυτα μεγέθη, πάνω από το ήμισυ αφορά επιχειρηματικά δάνεια, το 1/3 περίπου στεγαστικά και το υπόλοιπο καταναλωτικά δάνεια.

11.000 αιτήσεις στο Γέφυρα ΙΙ

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στα πρώτα απτά αποτελέσματα από την υιοθέτηση του Προγράμματος Γέφυρα ΙΙ καθώς από τις 5 Απριλίου που τέθηκε σε ισχύ έχουν ήδη ενταχθεί πάνω από 11.000 επιχειρήσεις με τον συνολικό προγραμματισμό να προβλέπει ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα επωφεληθεί προσεγγίζει έως και τις 100.000

Τα δύο προγράμματα Γέφυρα, δηλαδή το Γέφυρα 1 για την επιδότηση των δόσεων της πρώτης κατοικίας και το Γέφυρα 2 για την επιδότηση των δόσεων επιχειρηματικών δανείων, αποτελούν σανίδα σωτηρίας για χιλιάδες δανειολήπτες αλλά και για τις τράπεζες, προκειμένου ένας σημαντικός αριθμός δανείων που βγήκε από τα μορατόρια, να επανέλθει σταδιακά σε καθεστώς πλήρους αποπληρωμής της δόσης.

Περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων κατά 30 δις

Σε ότι αφορά το αποτύπωμα του Γέφυρα ΙΙ οι τράπεζες ενημέρωσαν τους θεσμούς ότι τα νέα κόκκινα δάνεια που θα αφήσει πίσω της η πανδημία δεν θα ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ. Ποσό απόλυτα διαχειρίσιμο μετά και την υιοθέτηση του «Ηρακλή ΙΙ». Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο «Ηρακλής Ι» τέθηκε σε ισχύ με τον νόμο 4649/2019 και από τον Νοέμβριο του 2019 που ξεκίνησε η εφαρμογή του, τα NPLs έχουν μειωθεί κατά 31 δισ. ευρώ, ενώ οι εγγυήσεις που έδωσε η ελληνική κυβέρνηση ανήλθαν στα 12 δισ. ευρώ. Με το σχέδιο «Ηρακλής ΙΙ» επιχειρείται η περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 30 δις. ευρώ με άλλα 12 δις. ευρώ κρατικές εγγυήσεις.

Ο νόμος για την πρώτη κατοικία

Σε ότι αφορά στα ακανθώδη ζητήματα του Νόμου Κατσέλη και του νέου Πτωχευτικού οι έλληνες τραπεζίτες ενημέρωσαν τους Θεσμούς ότι η εκκαθάριση των καθυστερημένων υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, όπως ισχύει σήμερα, θα συμβάλει στην υποχρεωτική αναδιάταξη όλων των δικαστικών ακροάσεων σε πιο σύντομες ημερομηνίες μέσω της χρήσης ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Ωστόσο ανησυχία εξακολουθεί να επικρατεί στις τράπεζες αναφορικά με την δημιουργία του φορέα εκμετάλλευσης για την ανάκτηση της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων δανειζομένων όπου δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο καθυστερήσεων. Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει την απαιτούμενη διαδικασία (διαγωνισμός) μέχρι το τέλος του 2021. Τον Ιούνιο ξεκινά η πρώτη εφαρμογή του νέου νόμου περί αφερεγγυότητας για ιδιώτες και μικρές επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα