Τράπεζες: Η νέα επιτοκιακή στρατηγική λόγω της ΕΚΤ

Τράπεζες: Η νέα επιτοκιακή στρατηγική λόγω της ΕΚΤ
Φωτογραφία αρχείου istock

Ενόψει και της νέας αύξησης των επιτοκίων μεθαύριο, οι τράπεζες αυξάνουν από τη μία πλευρά τα σταθερά επιτόκια και περιορίζουν από την άλλη τα περιθώρια κέρδους τους στα κυμαινόμενα επιτόκια. 

Με το βλέμμα στραμμένο την μεθαυριανή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βρίσκονται οι διοικήσεις των συστιμικών τραπεζών καθώς άπαντες θεωρούν σχεδόν βέβαιη μια νέα αύξηση των επιτοκίων του Ευρώ καθώς ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη συνέχισε την ξέφρενη πορεία του και τον Σεπτέμβριο και εκτινάχθηκε στο 9,9%.

Άλλωστε σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters προέκυψε ότι οι Ευρωπαίοι οικονομολόγοι θεωρούν βέβαιη μια αύξηση των επιτοκίων του ευρώ κατά 75 μ.β. στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 27 Οκτωβρίου. Όπως είναι ήδη γνωστό η ΕΚΤ έχει προχωρήσει ήδη σε δύο αυξήσεις επιτοκίων από τον Ιούλιο, συνολικού ύψους 125 μονάδων βάσης (κατά 50 μ.β τον Ιούλιο και κατά 75 μ.β. τον Σεπτέμβριο), με τις αγορές να αναζητούν ενδείξεις για το πότε μπορεί να ολοκληρωθεί ο κύκλος σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της.

Συνολικά η βάση υπολογισμού του ετησιοποιημένου κόστους στα υφιστάμενα δάνεια μπορεί να διαμορφωθεί τον Νοέμβριο ακόμη και στο 2%. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που αφορούν τον Αύγουστο αποτυπώνουν την επίδραση μόνο της πρώτης αύξησης του επιτοκίου της ΕΚΤ στο 0,50%. Ωστόσο είναι ενδεικτικά των τάσεων που θα επικρατήσουν.

Σύμφωνα με αυτά, στα στεγαστικά δάνεια με διάρκεια άνω των 5 ετών, το μεσοσταθμικό επιτόκιο από το 1,99% τον Ιούνιο ανέβηκε στο 2,15% τον επόμενο μήνα, για να αναρριχηθεί στο 2,30% τον Αύγουστο. Εφόσον επαληθευθούν οι προβλέψεις για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ, μέχρι το τέλος του έτους δεν αποκλείεται να προσεγγίσει ακόμη και το 4%.

Η νέα στρατηγική

Υπ’ αυτές τις συνθήκες τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα έχουν ήδη χαράξει την νέα στρατηγική τους σε ότι αφορά στην βασική επιτοκιακή πολιτική, κινούμενη σε δύο κυρίως άξονες:

Από τη μία πλευρά, αυξάνουν τα σταθερά επιτόκια, διατηρώντας ωστόσο σε ελκυστικά επίπεδα τις διάρκειες των 3 και 5 ετών. Παρ’ όλα αυτά, τα εγχώρια ιδρύματα εξακολουθούν να προσφέρουν στους πελάτες τους δυνατότητα σταθερού επιτοκίου για τα στεγαστικά δάνεια – με το ανάλογο, βέβαια, κόστος.

Και από την άλλη, περιορίζουν τα περιθώρια κέρδους τους στα κυμαινόμενα επιτόκια, ώστε η τελική ετησιοποιημένη επιβάρυνση, όπως αυτή προκύπτει από το άθροισμά τους με τους διατραπεζικούς δείκτες euribor, να παραμείνει σε λογικά επίπεδα. Όπως εξηγούν πηγές του κλάδου, οι τράπεζες έχουν απορροφήσει ένα μέρος του αυξημένου κόστους στα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου με σκοπό να αποτρέψουν ένα “σοκ” στη ζήτηση για δάνεια εκ μέρους των πελατών τους. Με το Euribor 3μήνου να κυμαίνεται σήμερα στο 1,45%, το spread έχει μειωθεί πλέον το 2,5% από 3,5% που ήταν πριν από ένα έτος, καθώς σταδιακά “ψαλιδίστηκε” στο 3,10%, 2,90% κ.ά.

Όπως εξηγούν υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη «πρόκειται για την υιοθέτηση μιας στρατηγικής που είναι συνάρτηση των εκτιμήσεων για την πορεία της πληθωριστικής κρίσης τα αμέσως επόμενα χρόνια και στοχεύει στην διατήρηση της ζήτησης για χρηματοδότηση ακινήτων σε όσο το δυνατόν υψηλότερα επίπεδα, στο τρέχον περιβάλλον αβεβαιότητας. Πρακτικά θέλουμε οι ενδιαφερόμενοι για την λήψη στεγαστικού δανείου να συνεχίσουν να έχουν ελκυστικές επιλογές» καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Πόσο αυξάνεται η δόση του στεγαστικού

Ως εκ τούτου το κόστος χορήγησης δανείων σταθερού επιτοκίου έχει αυξηθεί κατακόρυφα για τις εμπορικές τράπεζες που πληρώνουν πολύ ακριβά το “κλείδωμα” των επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά, ιδίως για μεγάλα διαστήματα (10, 20 ή 30 ετών). Ενδεικτικά, ένα στεγαστικό δάνειο σταθερού επιτοκίου και διάρκειας 20 ετών έχει πλέον επιτόκιο της τάξης του 4,80%, ενώ το ίδιο δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο κοστίζει λιγότερο από 4%.

Την ίδια στιγμή για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, όσοι αποπληρώνουν στεγαστικό δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο, οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία, βλέπουν τις μηνιαίες καταβολές τους να αυξάνονται

Στο ερώτημα πόσο αυξάνεται η δόση του στεγαστικού δανείου (100 χιλ ευρώ διάρκειας 20 ετών) που πληρώνουν τα νοικοκυριά για κάθε αύξηση του Euribor κατά μία ποσοστιαία μονάδα, η επίσημη απάντηση των τραπεζών είναι 50 ευρω. Όσο πιο πρόσφατο είναι το δάνειο, τόσο περισσότερο επιβαρύνεται ο οφειλέτης, αφού τα στεγαστικά δάνεια προτεραιοποιούν τις αποπληρωμές τόκων, με το κεφάλαιο να εξοφλείται τελευταίο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα