Τράπεζες: Κλειστές οι στρόφιγγες των δανείων παρά την ρευστότητα ρεκόρ

Τράπεζες: Κλειστές οι στρόφιγγες των δανείων παρά την ρευστότητα ρεκόρ
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα shutterstock

Μόλις 5 δις. ευρώ σε σύνολο 46 δις. διατέθηκε από τις τράπεζες για την χρηματοδότησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Γιατί οι τράπεζες κρατούν κλειστές τις κάνουλες. Στο πάγο βάζει η κυβέρνηση την πρόταση για δημιουργία Bad Bank.

Αποκλεισμένη από τον πακτωλό ρευστότητας που έχει διαθέσει τους τελευταίους μήνες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα είναι η πραγματική οικονομία καθώς μόλις 5 δις ευρώ, σε σύνολο 46 δις. ευρώ, διατέθηκαν υπό μορφή τραπεζικού δανεισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε την Παρασκευή ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στη Βουλή κατά την διάρκεια της συζήτησης που διεξήχθη για τα κόκκινα δάνεια, το μεγαλύτερο μέρος της άφθονης ρευστότητας που διέθεσε πέρυσι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις ελληνικές Τράπεζας ανακυκλώνεται στην χρηματοδότηση του Δημοσίου ενώ η καθαρή χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα, παρά την εντυπωσιακή αύξηση των χορηγήσεων, διαμορφώθηκε σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ τη χρονιά που μας πέρασε οι ελληνικές τράπεζες χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΚΤ με το ποσό ρεκόρ των 33,8 δισ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 12 δισ. ευρώ.

Από αυτά όμως:

•μόλις 5 δισ. ευρώ κατέληξαν στην πραγματική οικονομία καθώς

•τα υπόλοιπα 18 δισ. ευρώ κατατέθηκαν εκ νέου στην ΤτΕ,

•άλλα 11 δισ. ευρώ χρησιμοποιήθηκαν από τις τράπεζες για την αποπληρωμή δανείων τους από τη διατραπεζική αγορά,

•ενώ 12 δισ ευρώ τοποθετήθηκαν σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.

Οι τράπεζες έχουν δεχθεί έντονη κριτική τους προηγούμενους μήνες για αναποτελεσματική διοχέτευση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία λόγω των, όπως υποστηρίζεται, πολύ αυστηρών πιστοδοτικών κριτηρίων που οδηγούν στον αποκλεισμό χιλιάδων επιχειρήσεων (ειδικά μικρού μεγέθους) από τη χορήγηση δανείων.

Προφανώς και τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς της αγοράς περί πλημμελούς στήριξης της πραγματικής οικονομίας η οποία στην ουσία καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες ρευστότητας από την επιστρεπτέα προκαταβολή και από τα εγγυημένα μέσω ΤΕΠΙΧ δάνεια του Δημοσίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ τα νέα δάνεια του 2021 μοιράστηκαν ισομερώς σε μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όμως για τα δάνεια των δεύτερων το Δημόσιο παραχώρησε εγγυήσεις περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Όσο για τα νοικοκυριά η καθαρή ροή στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων ήταν αρνητική κατά περίπου 1 δισ. ευρώ.

Γιατί οι κάνουλες είναι κλειστές

Στο τραπεζικό σύστημα επιμένουν ότι τα 58 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων που μεταφέρουν στα βιβλία τους οι ελληνικές τράπεζες, αποτελούν τροχοπέδη για μία πιο γενναία πολιτική χορηγήσεων. Μάλιστα η κληρονομιά της κρίσης εκτιμάται ότι θα αυξήσει το απόθεμα των δανείων αυτών κατά περίπου 10 δισ. ευρώ. Έτσι παρόλο που οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν χαμηλώσει τον πήχη των κεφαλαιακών απαιτήσεων από το 16% στο 11%, οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν ακόμη να αξιοποιήσουν το ευνοϊκό αυτό καθεστώς για να μεταφέρουν πόρους στην πραγματική οικονομία.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), Γιώργος Χαντζηνικολάου, μιλώντας την προηγούμενη Παρασκευή στη Βουλή «δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δανεισμό οι επιχειρήσεις και ιδιώτες που δεν ικανοποιούν τα βασικά τραπεζικά κριτήρια».

Συγκεκριμένα οι έξι βασικοί λόγοι – «κόφτες» για τους οποίους οι τράπεζες λένε όχι στη χορήγηση επιχειρηματικών δανείων είναι εκτός από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι αρρύθμιστες φορολογικές υποχρεώσεις, οι αρρύθμιστες ασφαλιστικές εισφορές, η υπέρβαση των ορίων κρατικών επιχορηγήσεων, τα αρνητικά ίδια κεφάλαια και τέλος ο υπερδανεισμός.

Στο πάγο η Bad Bank από την Κυβέρνηση

Το δεύτερο ζήτημα που ανέδειξε η συζήτηση της περασμένης Παρασκευής στη Βουλή είναι η σαφής διαφορά προσέγγισης για την αναγκαιότητα δημιουργίας μιας bad bank μεταξύ κυβέρνησης και Τράπεζας της Ελλάδος.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση διά στόματος υπουργού Οικονομικών σημείωσε ότι η πρόταση της ΤτΕ εξετάζεται σε συνεργασία με τους συμβούλους που έχει προσλάβει, ο Χρήστος Σταϊκούρας επανέλαβε την απόφαση να προχωρήσει στην επέκταση του μηχανισμού των κρατικών εγγυήσεων του «Ηρακλή 2», μέσω του οποίου οι τράπεζες θα τιτλοποιήσουν νέα κόκκινα δάνεια 33 δισ. ευρώ, επιπλέον αυτών που τιτλοποιούν στο πλαίσιο του «Ηρακλή 1».

Ο αρμόδιος υφυπουργός για το χρηματοπιστωτικό σύστημα Γιώργος Ζαββός τόνισε ότι ο «Ηρακλής» είναι «δοκιμασμένο εργαλείο που αποδεσμεύει τις τράπεζες από τα δεσμά των κόκκινων δανείων» και εκτίμησε ότι το ύψος των κόκκινων δανείων, μετά και την υλοποίηση του δεύτερου γύρου τιτλοποιήσεων στο πλαίσιο του «Ηρακλή 2», θα μειωθεί σε μονοψήφιο νούμερο, τονίζοντας με νόημα ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».

Επιμένει στην πρότασή του ο Στουρνάρας

Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, που έχει υποβάλει στην κυβέρνηση την πρόταση για τη δημιουργία σεις, επισημαίνοντας ότι τα 45 δισ. ευρώ των κόκκινων δανείων, που θα μείνουν στους ισολογισμούς των τραπεζών μετά την ολοκλήρωση του «Ηρακλή 1», και εφόσον ληφθούν υπόψη τα νέα κόκκινα δάνεια της πανδημίας (υπολογίζονται μεταξύ 8 – 10 δισ. ευρώ), αυτά μπορούν να μοιραστούν στα δύο σχήματα, δηλαδή στον «Ηρακλή 2» και στην AMC.

Η επιχειρηματολογία του κ. Στουρνάρα επικεντρώθηκε στο «δίδυμο πρόβλημα» που έχουν οι ελληνικές τράπεζες, δηλαδή από τη μια τα υψηλά επίπεδα κόκκινων δανείων και από την άλλη το υψηλό επίπεδο αναβαλλόμενης φορολογίας, που αποτελεί, όπως τόνισε, «αντικίνητρο για πολλούς επενδυτές προκειμένου να αξιολογήσουν θετικά τη συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών».

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η πρόταση του εξασφαλίζει ότι «το κόστος της συναλλαγής θα το επωμιστούν σε βάθος χρόνου οι τράπεζες, όχι το Δημόσιο και ο Έλληνας φορολογούμενος. Οι τράπεζες από την πλευρά τους «θα μπορούν να επωφεληθούν από την εισαγωγή ενός μηχανισμού σταδιακής αναγνώρισης των ζημιών, που καθιστά δυνατή την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας σε βάθος χρόνου».

Τον Ηρακλή προτιμούν οι τράπεζες

Από την πλευρά της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, ο επικεφαλής της κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου επανέλαβε την πρόταση της ένωσης ότι «όσο περισσότερα εργαλεία διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι διαθέσιμα τόσο αποτελεσματικότερη είναι η διαχείρισή τους», προέκρινε ωστόσο τη λύση του «Ηρακλή» σημειώνοντας ότι, σε συνδυασμό με όλα τα άλλα μέσα που θα εφαρμόσουν οι τράπεζες (π.χ. βιώσιμες ρυθμίσεις κ.λπ.), το ποσοστό των κόκκινων δανείων μπορεί να μειωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό εντός των επομένων 24 μηνών».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα