Τράπεζες: Μαζική στροφή ιδιωτών και επιχειρήσεων σε δάνεια σταθερού επιτοκίου

Τράπεζες: Μαζική στροφή ιδιωτών και επιχειρήσεων σε δάνεια σταθερού επιτοκίου
Σπίτια στο κέντρο της Αθήνας INTIME NEWS

Τα νοικοκυριά στρέφονται στο σύνολό τους στα σταθερά επιτόκια γιατί βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και εξασφαλίζουν χαμηλή δόση του στεγαστικού ενώ οι επιχειρήσεις ασφαλίζουν το κόστος χρηματοδότησης χωρίς να είναι ευάλωτες στις διακυμάνσεις.

Μαζική στροφή στα δανειακά προϊόντα σταθερού επιτοκίου και μάλιστα για διάρκεια μεγαλύτερη των 10 ετών, πραγματοποιούν το τελευταίο διάστημα τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις με στόχο να προστατευθούν από τις διακυμάνσεις των επιτοκίων.

Όπως εξηγούν έμπειρα τραπεζικά στελέχη στο NEWS 24/7 «δύο είναι οι βασικοί λόγοι που οδηγούν τους τελευταίους μήνες μαζικά τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις στα σταθερά επιτόκια μακροχρόνιας διάρκειας. Αρχικά η συγκεκριμένη κατηγορία επιτοκίων βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα γεγονός που οδηγεί σε εξαιρετικά χαμηλή δόση τα νοικοκυριά ειδικά αυτή την περίοδο που τα ενοίκια αυξάνονται, ενώ ταυτόχρονα δίνει στις επιχειρήσεις την δυνατότητα να «ασφαλίσουν» έως και 15 έτη τα κόστη της τραπεζικής τους χρηματοδότησης χωρίς να είναι ευάλωτες στις διακυμάνσεις των επιτοκίων.

Με σταθερό επιτόκιο 8 στα 10 στεγαστικά

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η ισχυρή προτίμηση στα σταθερά επιτόκια αποτυπώθηκε ήδη στις εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων της προηγούμενης χρονιάς, οι όποιες, ήταν σε ποσοστό άνω του 80% σε σταθερή διάρκεια είτε για όλη τη διάρκεια του δανείου είτε για μία αρχική, μακροχρόνια όμως, σταθερή περίοδο. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι για παράδειγμα το σταθερό επιτόκιο των 10 ετών ξεκινάει από μόλις 2,8%, που αν συνδυαστεί με τη μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής έως 40 έτη που προσφέρουν οι τράπεζες, οδηγεί σε εξαιρετικά χαμηλή δόση .

Η επιλογή σταθερού επιτοκίου είναι συμφέρουσα, καθώς τα επιτόκια βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο και επομένως συμφέρει κάποιος να κλειδώσει χαμηλό επιτόκιο και δόση, ειδικά αυτή την περίοδο που τα ενοίκια αυξάνονται. Επιπλέον, το στεγαστικό δάνειο είναι μακροχρόνια δέσμευση για ένα νοικοκυριό και είναι σημαντικό να μην υπάρχουν εκπλήξεις στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Συμπληρωματικά οι τράπεζες έχουν διευρύνει τις ευελιξίες των στεγαστικών προγραμμάτων σταθερού επιτοκίου με βασικότερη την δυνατότητα πρόωρης αποπληρωμής του δανείου χωρίς πέναλτι καθώς και την δυνατότητα μετατροπής του επιτοκίου από κυμαινόμενο σε σταθερό ή αντιστρόφως χωρίς κόστος.

Έκρηξη στεγαστικών το 2021

Οι εκταμιεύσεις νέων στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν το 2021 με ρυθμό 40% με τις εκτιμήσεις να θέλουν συνέχιση της ίδιας τάσης και το 2022. Η αγορά των στεγαστικών δανείων αυξήθηκε στα 930 εκατ. ευρώ την περασμένη χρονιά έναντι 660 εκατ. ευρώ το 2020 και οι εκτιμήσεις για το 2022 ανεβάζουν το ύψος των νέων χορηγήσεων στο 1,2 δισ. ευρώ περίπου.

Η ανοδική ζήτηση αποτυπώνεται και στον αριθμό των αιτημάτων για λήψη στεγαστικού δανείου, που σύμφωνα με τα συνολικά στοιχεία της αγοράς ανήλθαν στις 60.000 από περίπου 40.000 το 2020, υποδηλώνοντας σαφή ανάκαμψη της αγοράς έπειτα από πολλά χρόνια στασιμότητας.

Σύμφωνα με αρμόδια τραπεζικά στελέχη, η συγκυρία τόσο για την απόφαση αγοράς κατοικίας όσο και για τη χρηματοδότηση της απόκτησης ακινήτου με δανεισμό είναι εξαιρετικά ευνοϊκή και οφείλεται στους εξής λόγους:

  • Στα χαμηλά επιτόκια και δη τα σταθερά επιτόκια μακροχρόνιας διάρκειας που βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
  • Στην αξία των ακινήτων που, παρά την ανάκαμψη των δύο τελευταίων ετών, παραμένει κάτω από τα επίπεδα του 2019 και καθιστά ακόμη την αγορά κατοικίας προσιτή για το μέσο νοικοκυριό.
  • Στην άνοδο των τιμών στα ενοίκια, που οδηγεί τη δόση ενός στεγαστικού δανείου σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με ένα μέσο μίσθωμα.
  • Στα φορολογικά κίνητρα που μπορούν να αξιοποιηθούν για την αγορά κατοικίας, όπως η κατάργηση του φόρου γονικών παροχών και δωρεών έως του ποσού 800.000 ευρώ, η μείωση ΕΝΦΙΑ, τα κίνητρα για ενεργειακή αναβάθμιση κ.ο.κ.

Έρχονται σταθερά επιτόκια και για τις επιχειρήσεις

Στην ίδια επιχειρηματική λογική εντάσσεται και η στρατηγική των συστιμικών τραπεζών να λανσάρουν το επόμενο διάστημα σταθερά επιτόκια για την χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ήδη πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι η Eurobank, θα ανακοινώσει σύντομα τη δυνατότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τζίρο έως 5 εκατ. ευρώ να «ασφαλίσουν» έως και 15 έτη τα κόστη της τραπεζικής τους χρηματοδότησης, χωρίς να είναι ευάλωτες στις διακυμάνσεις των επιτοκίων. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το χρηματοδοτικό πρόγραμμα αφορά στη δανειοδότηση για «Επαγγελματικές Στέγες και Επαγγελματικό Εξοπλισμό» και η διάρκεια των δανείων φθάνει τα 15 χρόνια ενώ η πρόωρη αποπληρωμή του δανείου θα είναι χωρίς πέναλτι.

Ανάλογα με το οικονομικό προφίλ της επιχείρησης, το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της τράπεζας θα προσφέρει στον επιχειρηματία και τον ελεύθερο επαγγελματία (γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, κ.ά.) την δυνατότητα απόκτησης επαγγελματικής στέγης (γραφείο, εργοστάσιο κ.λπ.) και επαγγελματικού εξοπλισμού ανάλογα με τις ανάγκες της εταιρείας. Ο πελάτης θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει το είδος του επιτοκίου με πρόταξη από την τράπεζα των πλεονεκτημάτων που έχει το σταθερό επιτόκιο σε βάθος χρόνου, με δεδομένη την εκτίμηση σε διεθνές επίπεδο ότι τα επιτόκια θα κινηθούν ανοδικά τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα