Τράπεζες: Νέα ”ένεση” ρευστότητας στις επιχειρήσεις τον Σεπτέμβριο

Τράπεζες: Νέα ”ένεση” ρευστότητας στις επιχειρήσεις τον Σεπτέμβριο
Τράπεζα της Ελλάδος Eurokinissi

Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα τρέξει το «νέο ΤΕΠΙΧ ΙΙ», ενώ μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται η δεύτερη φάση του προγράμματος εγγυοδοσίας από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Πυρετώδεις διεργασίες επικρατούν τις τελευταίες ώρες στα επιτελεία των ελληνικών τραπεζών, καθώς στις αρχές Σεπτεμβρίου θα ενεργοποιηθούν δύο ακόμη «όπλα ρευστότητας» στην προσπάθεια στήριξης των επιχειρήσεων από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού.

Τράπεζες, Υπουργείο Ανάπτυξης και Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα επιχειρήσουν τις επόμενες μέρες να αποτιμήσουν την κατάσταση στην πραγματική οικονομία και να θέσουν επί τάπητος την επόμενη φάση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων της κυβέρνησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων.

Όπως αναλύει στο News247.gr υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος «το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου είναι καθοριστικής σημασίας για την προσπάθεια στήριξης των επιχειρήσεων και της οικονομίας από τις συνέπειες της πανδημίας, ιδιαίτερα μετά από μια καλοκαιρινή περίοδο όπου τα έσοδα από τον Τουρισμό ήταν τελικά δραματικά μειωμένα. Και αυτό καθώς την πρώτη εβδομάδα η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα τρέξει το «νέο ΤΕΠΙΧ ΙΙ», ενώ μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται η δεύτερη φάση του προγράμματος εγγυοδοσίας».

603 εκατ. επιπλέον στο νέο ΤΕΠΙΧ ΙΙ

Σε ότι αφορά στο «νέο ΤΕΠΙΧ ΙΙ» πρόκειται για επέκταση του υφιστάμενο προγράμματος κατά 603 επιπλέον εκατ. ευρώ που ενέκρινε το Υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να καλυφθεί η υπερβάλλουσα ζήτηση που είχε εκδηλωθεί. Έτσι ο συνολικός προϋπολογισμός του ΤΕΠΙΧ ΙΙ από 400 εκατ. ευρώ που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός θα ανέλθει πλέον στο 1,003 δισ. ευρώ.

Η επέκταση του προγράμματος φέρνει όμως και αλλαγές στους όρους συμμετοχής Τραπεζών και Δημοσίου με σημαντικά μεγαλύτερη συμμετοχή από πλευράς του πιστωτικού συστήματος προκειμένου να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση ρευστότητας από πλευράς των επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το πρώτο μέρος του προγράμματος η συμμετοχή Τραπεζών – Δημοσίου ήταν σε αναλογία 60% – 40%, ενώ στην επέκταση οι τράπεζες θα συμμετέχουν συνεισφέροντας το 95% και η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα καλύψει το υπόλοιπο 5% για την επιδότηση των τόκων δύο ετών των δανείων που θα δοθούν.

Οι διοικήσεις των τεσσάρων συστιμικών τραπεζών οδηγήθηκαν στην απόφαση για κατακόρυφη αύξηση της συμμετοχής τους λόγω της έλλειψης περαιτέρω διαθέσιμων πόρων από πλευράς Δημοσίου προκειμένου να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση από πλευράς επιχειρήσεων. Υπενθυμίζεται ότι τα εγκεκριμένα αιτήματα επιχειρήσεων για δανειοδότηση από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ ανέρχονται σε 12.900, με το συνολικό αιτούμενο ποσό στα 1,8 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το ΤΕΠΙΧ ΙΙ απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εξαιρουμένων επιχειρήσεων του πρωτογενή τομέα, της αλιείας και των ιχθυοκαλλιεργειών. Καλύπτει ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων που υφίστανται τις δυσμενείς επιπτώσεις από την εξάπλωση του Covid – 19, παρέχοντας 100% επιδότηση (από την ΕΑΤ) των τόκων του δανείου για τα 2 πρώτα χρόνια και 40% επιδότηση των τόκων του δανείου για την υπόλοιπη διάρκεια και χωρίς εισφορά του νόμου 128/75. Το ποσό χρηματοδότησης που μπορεί να χορηγηθεί φτάνει μέχρι τα 500.000 ευρώ και η διάρκεια χρηματοδότησης από 2 έως 5 χρόνια.

Σε ΜμΕ το 80% του προγράμματος εγγυοδοσίας

Σε ότι αφορά στη δεύτερη φάση του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, το οποίο θα χορηγήσει επιπλέον εγγυήσεις 1 δισ. ευρώ με συνολική μόχλευση ρευστότητας 3,5 δισ. ευρώ, θα εστιάσει κυρίως στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

Στην πρώτη φάση του προγράμματος τα ποσά εγγυήσεων που δόθηκαν στις τράπεζες αναλογούσαν σε δάνεια 1,040 δις. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, 818 εκατ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, 796 εκατ. ευρώ για την AlphaBank και 769 εκατ. ευρώ για τη Eurobank.

Στην πρώτη φάση, το ποσό των εγγυήσεων του 1 δισ. ευρώ είχε μοιραστεί εξίσου σε μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ στη δεύτερη φάση του προγράμματος που αναμένεται μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, η αναλογία θα είναι 80% υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι με το εγγυοδοτικό πρόγραμμα της Αναπτυξιακής Τράπεζας, οι επιχειρήσεις μπορούν να λαμβάνουν από τις τράπεζες δάνειο για κεφάλαιο κίνησης. Το ποσοστό εγγύησης για κάθε δάνειο επιλέξιμης επιχείρησης ανέρχεται σε 80%. Η εγγύηση αφορά νέα δάνεια (όχι αναχρηματοδότηση υφιστάμενων) που θα χορηγηθούν έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, με διάρκεια έως 5 έτη. Θα καλύπτει το κάθε δάνειο καθ’ όλη τη διάρκειά του, μέχρι την πλήρη και ολοσχερή εξόφληση κάθε οφειλής.

Το ύψος του ποσού δανείου που θα μπορούν να χορηγήσουν οι τράπεζες με εγγύηση της ΕΑΤ δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ένα από τα παρακάτω, όποιο είναι μεγαλύτερο:

1) Το διπλάσιο του ετήσιου μισθολογικού κόστους της επιχείρησης για το 2019. Στην περίπτωση επιχειρήσεων που δημιουργήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2019, το ανώτατο δάνειο δεν πρέπει να υπερβαίνει το κατ’ εκτίμηση ετήσιο μισθολογικό κόστος για τα δύο πρώτα έτη λειτουργίας, ή

2) Το 25% του συνολικού κύκλου εργασιών της επιχείρησης κατά το έτος 2019, ή

3) Μετά από τεκμηρίωση και βάσει αιτιολόγησης και σχεδίου που καθορίζει τις ανάγκες ρευστότητας του δικαιούχου, το ποσό του δανείου μπορεί να αυξηθεί πέραν των ανωτέρω ορίων για να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητας από την ημερομηνία χορήγησης του δανείου και για τους επόμενους 18 μήνες για τη μικρομεσαία επιχείρηση και τον αυτοαπασχολούμενο και για τους επόμενους 12 μήνες για μεγάλη επιχείρηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα