Τράπεζες: Νέο πρόγραμμα επιδότησης δόσης στεγαστικών δανείων

Τράπεζες: Νέο πρόγραμμα επιδότησης δόσης στεγαστικών δανείων
Ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας sooc

Μετά το πάγωμα των πλειστηριασμών για τα ακίνητα των ευάλωτων η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να ανακοινώσει και νέο πρόγραμμα επιδότησης δόσεων στεγαστικών δανείων 1ης κατοικίας.

Σε νέα ευνοϊκή παρέμβαση για χιλιάδες δανειολήπτες προχωράει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, καθώς μετά το πάγωμα των πλειστηριασμών για ακίνητα που ανήκουν σε ευάλωτους δανειολήπτες ακολουθεί το επόμενο διάστημα το νέο πρόγραμμα επιδότησης δόσεων στεγαστικών δανείων 1ης κατοικίας.

Καλά πληροφορημένες πηγές του Υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν στο NEWS24/7 ότι εξετάζεται σοβαρά νέο πρόγραμμα επιδότησης δόσεων στεγαστικών δανείων 1ης κατοικίας, δίνοντας «βαθιά ανάσα» σε χιλιάδες δανειολήπτες. Το νέο πρόγραμμα θα λειτουργήσει ως ενδιάμεσο στάδιο εφαρμογής του νόμου που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο του 2000 και προβλέπει ρύθμιση οφειλών και παροχή 2ης ευκαιρίας.

Ωστόσο στην περίπτωση που οι επιπτώσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ενταθούν, είναι πιθανόν η κυβέρνηση να εξετάσει νέα παράταση και του Γέφυρα ΙΙ.

Τα δύο προγράμματα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και αν δεν δοθεί παράταση, το πώς θα συμπεριφερθούν τα εν λόγω δάνεια, μετά τη λήξη της κρατικής επιδότησης της δόσης, αποτελεί θέμα που παρακολουθούν ήδη στενά οι τράπεζες. Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα Γέφυρα Ι εντάχθηκαν 82 χιλιάδες δανειολήπτες με δάνεια περίπου 6 δισ. ευρώ και στο Γέφυρα ΙΙ, 13 χιλιάδες δανειολήπτες με συνολικά 5,4 δισ. ευρώ δάνεια.

Στόχος πάντως των τραπεζών είναι οι επιπτώσεις να είναι βραχυπρόθεσμες και να μη λάβουν μονιμότερα χαρακτηριστικά και προς την κατεύθυνση αυτή θα συμβάλουν τα μέτρα στήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέσω του προγράμματος αγοράς ελληνικών ομολόγων, που εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί παρέχοντας ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα.

Πάντως μια πρώτη εκτίμηση για τα νέα δεδομένα αναμένεται να αποτυπωθεί στις δηλώσεις των τραπεζιτών κατά τις παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων των τραπεζών για τη χρήση 2021 και τις εκτιμήσεις για το 2022, που ξεκινούν σήμερα με την Eurobank.

Να σημειωθεί ότι στην 13 Έκθεση αξιολόγησης των θεσμών –η οποία δημοσιεύθηκε προ ημερών- σημειώνεται πως αν και οι εισροές νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι επί του παρόντος περιορισμένες και οι τράπεζες αναφέρουν καλή συμπεριφορά των δανείων που εξέρχονται από τα μορατόριουμ, ωστόσο «ο πλήρης αντίκτυπος της πανδημίας στην ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών αναμένεται να πραγματοποιηθεί μόνο το 2022».

Πάγωμα πλειστηριασμών

Την ίδια στιγμή παγώνουν οι πλειστηριασμοί 3.000 ακινήτων που ανήκουν σε ευάλωτους δανειολήπτες, δηλώνοντας ότι απλώνεται ένα πρόσθετο δίχτυ προστασίας γύρω από όσους δοκιμάζονται περισσότερο. Το νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, προβλέπει μηνιαία κρατική επιδότηση 70 έως 210 ευρώ (αναλόγως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού), η οποία θα καταβάλλεται προκειμένου να ανασταλεί η διαδικασία πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας ευάλωτων οφειλετών, για χρονικό διάστημα 15 μηνών.

Τα κριτήρια επιλογής είναι ίδια με αυτά του επιδόματος στέγασης. Με τη λήξη του προγράμματος, οι ευάλωτοι οφειλέτες οι οποίοι θα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν μια μακρο χρόνια και βιώσιμη ρύθμιση θα πρέπει να απευθυνθούν στον ειδικό Φορέα του Νόμου 4738 2020 για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας.

Με δεδομένο ότι ο Φορέας δεν θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει πριν από τον Μάρτιο του 2023, όπως αναφέρεται στην 13η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το μεταβατικό καθεστώς θα έχει διάρκεια 15 μηνών.

Υπενθυμίζεται ότι οι αρχικές αντιρρήσεις που είχαν εκφράσει οι Θεσμοί, κάμφθηκαν από το επιχείρημα του υπουργείου Οικονομικών, ότι η απουσία ενός προγράμματος για τα ευάλωτα νοικοκυριά θα οδηγούσε σε πλειστηριασμούς ακινήτων και προσφυγές στα δικαστήρια, με συνέπεια οι καθυστερήσεις να είναι μεγαλύτερες και οι επιπτώσεις στην κουλτούρα πληρωμών μονιμότερες.

Το ύψος της δόσης

Στη διάρκεια των 15 μηνών ο ευάλωτος δανειολήπτης θα καταβάλει δόση-μίσθωμα, που σύμφωνα με πληροφορίες θα καθοριστεί σε ετήσια βάση στο 5% της αξίας του ακινήτου, με το κράτος να επιδοτεί, ανάλογα τη σύνθεση του νοικοκυριού, με 70-210 ευρώ μηνιαίως.

Έτσι, για ακίνητο 100.000 ευρώ το ετήσιο μίσθωμα θα είναι, για παράδειγμα, 5.000 ευρώ, δηλαδή 416 ευρώ τον μήνα. Με την κρατική επιδότηση που κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ βάσει της σύνθεσης του νοικοκυριού, ο οφειλέτης θα καταβάλει από 210 έως 346 ευρώ τον μήνα. Σημειώνεται ότι η αξία για το 85% των ακινήτων που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία διαμορφώνεται στα 75.000 ευρώ, που σημαίνει ότι για το μηνιαίο μίσθωμα θα διαμορφωθεί σε περίπου 312 ευρώ, με το κράτος να επιδοτεί 70-210 ευρώ.

Με τη λήξη του προγράμματος αυτού, οι ευάλωτοι οφειλέτες οι οποίοι θα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν μια μακροχρόνια και βιώσιμη ρύθμιση, θα πρέπει να απευθυνθούν στον ειδικό Φορέα του νόμου 4738/2020 για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας.

Ο Φορέας θα αποκτά την πρώτη κατοικία των συγκεκριμένων ευάλωτων οφειλετών και ακολούθως θα τους την επαναμισθώνει για 12 έτη. Με το πέρας της 12ετίας ο οφειλέτης έχει πρώτο δικαίωμα επαναγοράς του ακινήτου, εφόσον έχει ανακάμψει οικονομικά.

Τα κριτήρια

Τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί ένα νοικοκυριό ευάλωτο είναι τα ίδια με αυτά που ισχύουν για την επιδότηση ενοικίου και προσδιορίζονται στο νόμο 4472/2017. Συγκεκριμένα είναι τα εξής:

• Εισοδηματικά: Το συνολικό εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

• Περιουσιακά: Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως των 180.000 ευρώ. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κλπ. να μην υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα