Τράπεζες: Πρόγραμμα Γέφυρα και για τα επιχειρηματικά δάνεια

Τράπεζες: Πρόγραμμα Γέφυρα και για τα επιχειρηματικά δάνεια
Σπίτια στην Αθήνα Eurokinissi

Με πρόταση για την πληρωμή από το Κράτος μέρους της δόσης των επιχειρηματικών δανείων κατά το πρότυπο των δάνεια ξεκινάει την άλλη Δευτέρα η συζήτηση Κυβέρνησης Θεσμών. Χρονοβόρο και με αυστηρά κριτήρια λένε οι επιχειρήσεις

Την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου στην συζήτηση που θα έχει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης με τους Θεσμούς, στο πλαίσιο του νέου γύρου διαβουλεύσεων για τη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, θα κριθεί η πρόταση του προγράμματος Γέφυρα για τα επιχειρηματικά δάνεια.

Το σχέδιο της Κυβέρνησης αποσκοπεί στην ομαλή μετάβαση των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση και έχουν τεθεί σε καθεστώς μορατόριουμ, με την ανάληψη από το κράτος της υποχρέωσης πληρωμής ενός μέρους της δόσης των δανείων τους κατά το πρότυπο του προγράμματος «Γέφυρα», που ισχύει για τα στεγαστικά δάνεια φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων με υποθήκη την πρώτη τους κατοικία.

Σε ισχύ από τον Ιούνιο

Όπως εξηγεί στο news247.gr υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος «το ενδεχόμενο χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να βρεθούν σε οριακή κατάσταση επιβίωσης υπό το βάρος των υποχρεώσεων τους, ύστερα από δέκα και πλέον μήνες που υπολειτουργούν, είναι από τις σημαντικότερες προκλήσεις που θα κληθούν να διαχειριστούν οι τράπεζες το 2021».

Ωστόσο όπως εξηγεί η ίδια πηγή για να πραγματοποιηθεί η σκέψη του υπουργείου Οικονομικών, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν μια σειρά από βήματα τα οποία περιλαμβάνουν: την ολοκλήρωση των σχετικών διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών, την συμφωνία για τα κριτήρια ένταξης των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα και το στήσιμο μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω τα οποίας θα υποβληθούν οι αιτήσει και θα γίνουν οι σχετικοί έλεγχοι. Μια πλατφόρμα αντίστοιχη με αυτή που έχει δημιουργήσει η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για την επιδότηση των στεγαστικών δανείων.

Ως εκ τούτου το Πρόγραμμα Γέφυρα για την επιδότηση των επιχειρηματικών δανείων δεν αναμένεται να είναι διαθέσιμο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις πριν το τέλος Μαΐου, καταλήγει η ίδια πηγή.

Μέχρι ωστόσο να τεθεί σε ισχύ το Πρόγραμμα στα τραπεζικά επιτελεία αναζητούν τρόπους με τους οποίους θα κρατήσουν «πράσινα» τα δάνεια των επιχειρήσεων. Όπως έχει γράψει το news247.gr οι τράπεζες βρίσκονται εν αναμονή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Εποπτικού Μηχανισμού των Τραπεζών σε ότι αφορά στην παράταση της περιόδου αναστολής πληρωμών μέχρι να ομαλοποιηθούν οι συνθήκες στην αγορά. Ως γνωστόν η μέγιστη περίοδος αναστολών φτάνει στους 9 μήνες, ενώ οι περισσότερες επιχειρήσει έχουν εξαντλήσει αυτή την περίοδο χάριτος ή θα την έχουν εξαντλήσει μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Υφιστάμενα προγράμματα

Από τον περασμένο Μάρτιο, από το πρώτο λουκέτο δηλαδή, έχουν «παγώσει» υποχρεώσεις προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία ύψους 2 δισ. ευρώ, αλλά και δάνεια συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ, από τα οποία τα μισά είναι οφειλές επιχειρήσεων.

Οι τράπεζες, στην προσπάθεια τους να μετριάσουν τις συνέπειες από το νέο κύμα κόκκινων δανείων έχουν ήδη σχεδιάσει προγράμματα σταδιακής μετάπτωσης των δανείων που έχουν τεθεί σε αναστολή πληρωμών στο επίπεδο της δόσης που πλήρωναν οι επιχειρήσεις πριν από την πανδημία.

Για τη μεταβατική φάση έως και την ανάκαμψη της οικονομίας, οι επιχειρήσεις θα κληθούν να καταβάλουν στις τράπεζες τμήμα της αρχικής δόσης, που ανάλογα με τον κλάδο θα ξεκινάει από το 25% ή το 30% και θα κλιμακώνεται σταδιακά πριν φτάσει στο 100%. Με βάση τους σχεδιασμούς των τραπεζών, κάθε επιχείρηση θα εντάσσεται στα συγκεκριμένα προγράμματα ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει και την πτώση του τζίρου που έχει υποστεί.

Συμπληρωματικά σε αυτά τα προγράμματα σταδιακής μετάπτωσης της δόσης θα έρθει να προστεθεί και το πρόγραμμα «Γέφυρα» για επιχειρήσεις, αναλαμβάνοντας την επιδότηση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τμήματος της δόσης που θα πρέπει να πληρώνουν οι επιχειρήσεις προς τις τράπεζες μετά το «ξεπάγωμα» των δανείων τους.

Χαμηλές προσδοκίες και προϋποθέσεις ένταξης

Ο επιχειρηματικός κόσμος πάντως κρατάει μέχρι στιγμής χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών καθώς η εμπειρία από το πρόγραμμα Γέφυρα των στεγαστικών δανείων έδειξε ότι για να λειτουργήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα χρειάζονται χρονοβόρες προετοιμασίες ενώ και τα κριτήρια αναμένονται εξαιρετικά αυστηρά. Για παράδειγμα στη Γέφυρα των στεγαστικών δανείων η διαδικασία έχει αρχίσει από τον Αύγουστο, και μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου είχαν ξεκινήσει να επιδοτούνται μόλις 38.000 δανειολήπτες σε σύνολο 160.000 αιτήσεων.

Όπως εξηγεί στο news247.gr υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος «προφανώς και οι βασικές αρχές Προγράμματος Γέφυρα των επιχειρηματικών δανείων θα είναι αντίστοιχες με αυτές του προγράμματος που υιοθετήθηκε για τα στεγαστικά δάνεια.:

•Η κρατική επιδότηση θα καλύπτει όχι μόνο τους τόκους αλλά και σημαντικό κομμάτι του κεφαλαίου.

•Το ποσοστό της κρατικής επιχορήγησης θα είναι μεγαλύτερο για τα πράσινα επιχειρηματικά δάνεια ενώ για τα κόκκινα δάνεια θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση η συμφωνία ρύθμισης του δανείου με την τράπεζα.

•Οι επιδοτούμενες επιχειρήσει θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, όπως να αποδεικνύουν ότι έχουν πληγεί από την κρίση γεγονός που θα εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το ποσοστό μείωσης των πωλήσεών τους μέσα στην πανδημία.

•Ο εκπρόσωπος της επιχείρησης θα υποχρεώνεται να αποδεχθεί άρση του τραπεζικού και του φορολογικού απορρήτου προκειμένου οι τράπεζες να ελέγχουν υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών και να επιβεβαιώνεται ότι το πρόγραμμα δεν αξιοποιείται από επαγγελματίες που έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.

•Οι επιχειρήσει θα δεσμεύονται ότι μετά τη λήξη της περιόδου επιδότησης των δανείων, θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν το δάνειο για αντίστοιχο με την επιδότηση χρονικό διάστημα, καθώς σε αντίθετη περίπτωση, θα καλούνται να επιστρέψουν την κρατική επιχορήγηση.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα