Τράπεζες: Προσπάθεια εντοπισμού των ευάλωτων από τον κορονοϊό επιχειρήσεων

Τράπεζες: Προσπάθεια εντοπισμού των ευάλωτων από τον κορονοϊό επιχειρήσεων
Άποψη του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος Eurokinissi

Προβληματισμός στις τράπεζες για τη δυνατότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να μην "κοκκινίσουν". Προχωρούν σε άμεση χαρτογράφηση των δανειακών χαρτοφυλακίων των ευάλωτων από τον κορονοϊό κλάδων. Τα πρώτα μέτρα στήριξης των τραπεζών.

Πυρετός συσκέψεων επικρατεί τις τελευταίες ώρες στα τραπεζικά επιτελεία με τον σημαντικότερο φόβο των Ελλήνων τραπεζιτών να εστιάζεται στις επιπτώσεις του κορονοϊού στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και στη δυνατότητά τους να συνεχίσουν να ανταποκρίνονται έναντι των υποχρεώσεών τους προς το πιστωτικό σύστημα.

Τόσο οι διεθνείς αναλυτές με τις εκθέσεις που βλέπουν τις τελευταίες ώρες το φως της δημοσιότητας, όσο τα εγχώρια τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι μια παρατεταμένη κρίση στην οικονομία λόγω του κορονοϊού θα πλήξει κυρίως την δυνατότητα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στα δάνεια τους.

Έμπειρα τραπεζικά στελέχη τόνιζαν χθες βράδυ στο news247.gr ότι στο «μάτι του τυφώνα» που λέγεται κορονοϊός θα βρεθούν κυρίως οι Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ιδιαίτερα στους τομείς της μεταποίησης καθώς και σε τομείς που πιέζονται από έντονες αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο να προχωρήσουν σε αναστολή των υποχρεώσεων τους προς το πιστωτικό σύστημα.

Ο μεγαλύτερος φόβος των τραπεζιτών δεν είναι άλλος από το να μη «σκάσουν» και πάλι τα ήδη ρυθμισμένα δάνεια και να μη δημιουργηθούν νέα «κόκκινα». Σε αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη δοθεί αυστηρές εντολές στις αρμόδιες διευθύνσεις να προχωρήσουν σε αναλυτική χαρτογράφηση των δανειακών τους χαρτοφυλακίων σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τους πιο ευάλωτους στον κορονοϊό κλάδους και επιχειρήσεις.

Για παράδειγμα καθοριστικής σημασίας θα είναι και οι συνέπειες που θα δεχτεί ο τουρισμός λόγω κορονοϊού, καθώς είναι προφανές ότι το πλήγμα στον τουρισμό θα επηρεάσει τα δάνεια του ξενοδοχειακού τομέα.

Ενδεικτική του κλίματος που διαμορφώνεται τις τελευταίες ώρες στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα είναι η έκθεση της Goldman Sachs η οποία εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα είναι μεταξύ αυτών στην Ευρώπη που θα επηρεαστούν περισσότερο από την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω του κορονοϊού το διάστημα 2020 – 2023.

Ειδικότερα η Goldman Sachs προχώρησε σε μείωση των εκτιμήσεων της για τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών συνολικά κατά 13% το 2020 και 4% την περίοδο 2021-23. Παράλληλα προβλέπει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα αθροίσουν την αποδοτικότητα κάτω από 6% την περίοδο 2020-23 και σημειώνει ότι οι αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων ενισχύονται από τη χαμηλή κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών, ειδικά το 2020.

Τα αντίμετρα

Την ίδια στιγμή προχωρούν οι πρώτες προσπάθειες της κυβέρνησης να αντιμετωπιστεί η διαφαινόμενη κρίση στο τραπεζικά σύστημα και ήδη το υπουργείο Οικονομικών προχωράει στη σύσταση Task Force, ενώ και το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θα ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες πρωτοβουλίες σχετικά με την ανεύρεση των κεφαλαίων κίνησης που χρειάζονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται από τις επιπτώσεις του κορονοϊού.

Σημειώνεται ότι η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για την ανακούφιση τόσο των δανειοληπτών όσο και των πιστωτικών ιδρυμάτων. Στην Ιταλία αναστέλλονται οι πληρωμές των στεγαστικών δανείων. Στη Γαλλία το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε από τη Φρανκφούρτη και τον Μηχανισμό Εποπτείας των τραπεζών SSM να επιτρέψει στις τράπεζες να υιοθετήσουν μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρήσεις, ενώ μέτρα ανακούφισης τραπεζών και επιχειρήσεων μελετά σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg και η Γερμανία.

Να σημειωθεί πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται αύριο να παρουσιάσει περισσότερα μέτρα στήριξης της οικονομίας για να αντιμετωπίσει της συνέπειες από το ξέσπασμα του κορονοϊού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα