Τράπεζες: “Θερινός” συνωστισμός για τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων

Τράπεζες: “Θερινός” συνωστισμός για τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων
Χρήματα Pixabay

Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα ετοιμάζονται να στείλουν τις επόμενες μέρες Συμβάσεις εμπιστευτικότητας για διαγωνισμούς τιτλοποίησης τριών χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων.

Συμβάσεις εμπιστευτικότητας για διαγωνισμούς τιτλοποίησης τριών χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων ετοιμάζονται να στείλουν σε επενδυτές το επόμενο διάστημα τόσο η Τράπεζα Πειραιώς όσο και η Εθνική Τράπεζα.

Όπως εξηγεί στο news247.gr έμπειρο τραπεζικό στέλεχος «παρά το δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον λόγω της πανδημίας και την υπερπροσφορά κόκκινων δανείων που θα υπάρξει σε όλη την Ευρώπη, οι ελληνικές τράπεζες θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν με άνεση τον σχεδιασμό τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, όχι μόνο διαθέτουν τα κεφάλαια για να προχωρήσουν στις προγραμματισμένες συναλλαγές, αλλά έχουν και επιπρόσθετα όπλα που ενισχύουν τις πιθανότητες επιτυχίας.

Μετά την αναμενόμενη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 70% περίπου από τα ιστορικά υψηλά, έως και τους πρώτους μήνες του 2021, το εγχώριο τραπεζικό σύστημα θα είναι πλέον κοντά στον στόχο για μονοψήφιο δείκτη καθυστερήσεων, που θα σηματοδοτήσει την επιστροφή στην κανονικότητα, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, καταλήγει ο έμπειρος τραπεζίτης.

Πρώτο σημαντικό crash test για τον κλάδο αποτελεί η διαμόρφωση του μέσου δείκτη καθυστερήσεων γύρω από τα επίπεδα του 20%, η οποία θα καταστεί εφικτή μέσω των επικείμενων τιλοποιήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ. Με την επιτυχή εκτέλεσή τους σε λίγους μήνες, τα εντός τραπεζικών ισολογισμών κόκκινα δάνεια αναμένεται να περιοριστούν στη ζώνη των 35 δισ. ευρώ από 60 δισ. ευρώ σήμερα.

Την αρχή η Πειραιώς

Μικρό προβάδισμα έχει η Τράπεζα Πειραιώς όπου ξεκινά άμεσα τις διαδικασίες αρχικά για το project Vega, το οποίο περιλαμβάνει 53 χιλιάδες ενυπόθηκα δάνεια, στην πλειονότητά τους καταγγελμένα όλων των κατηγοριών. Η μικτή λογιστική αξία των δανείων ανέρχεται σε 5 δισ. ευρώ. Εξ αυτών δάνεια περίπου 1 δισ. ευρώ είναι στεγαστικά και 4 δισ. εταιρικά (μικρών, μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων).

Παράλληλα η διοίκηση τρέχει την προεργασία και για project Phoenix, την τιτλοποίηση, δηλαδή, 58 χιλ. στεγαστικών δανείων, μεικτής λογιστικής αξίας 2 δισ. ευρώ. Στην πλειονότητά τους είναι καταγγελμένα, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται σε βαθιά καθυστέρηση.

Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς εκτιμά ότι η ζημιά από την πώληση των δύο τιτλοποιήσεων, θα κινηθεί μεταξύ 1,1 με 1,4 δισ. ευρώ (15% με 20% της μικτής λογιστικής αξίας 7 δισ. ευρώ των δύο προς τιτλοποίηση χαρτοφυλακίων).

Προχωράει η απόσχιση του τραπεζικού κλάδου

Την ίδια στιγμή το διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς αποφάσισε και την έναρξη της διαδικασίας απόσχισης του τραπεζικού κλάδου και τη δημιουργία ενός νέου πιστωτικού ιδρύματος.

Ακολουθώντας το μοντέλο hive down που λάνσαρε η Eurobank στην Ελλάδα, η holding κάτω από την οποία θα κρεμαστεί η νέα τράπεζα, θα αναλάβει τη ζημία από τις δύο τιτλοποιήσεις που προωθούνται παράλληλα και στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης των κόκκινων δανείων.

Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς ως ημερομηνία του ισολογισμού μετασχηματισμού της διάσπασης ορίστηκε η 31η Ιουλίου 2020. Όλες οι πράξει και συναλλαγές που θα διενεργούνται από τη holding ύστερα από αυτή την ημερομηνία και αφορούν τον εισφερόμενο κλάδο τραπεζικής δραστηριότητας, θεωρούνται ότι διενεργούνται για λογαριασμό της τράπεζας. Σύμφωνα με όσα έχει πει η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, όλη η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2020.

Η σκυτάλη στην ΕΤΕ

Συμβάσεις εμπιστευτικότητας για τον διαγωνισμό τιτλοποίησης του project Frontier, που αφορά μη εξυπηρετούμενα δάνεια άνω των 6 δισ. ευρώ, ετοιμάζεται να στείλει σε υποψήφιους επενδυτές, τις επόμενες μέρες και η Εθνική Τράπεζα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Π. Μυλωνάς κάνει πράξη όσα είπε προς τους μετόχους της τράπεζας κατά την διάρκεια της φετινής γενικής συνέλευσης όπου και ανακοίνωσε την πρόθεση του να ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι την προσέγγιση επενδυτών για την τιτλοποίηση του project Frontier.

Αναλύοντας τις νέες προτεραιότητες της Εθνικής Τράπεζας μετά την κρίση, ο κ. Μυλωνάς αναφέρθηκε στην εξυγίανση του ισολογισμού με περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η Τράπεζα θα ξεκινήσει την προσέγγιση επενδυτών για την τιτλοποίηση Frontier, στις αρχές του β΄ εξαμήνου 2020, ενώ με την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης αυτή, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα υποχωρήσει χαμηλότερα του 15%. Σε σχέση με την ελληνική αγορά η Εθνική Τράπεζα, ανέφερε ο κ. Μυλωνάς έχει τα χαμηλότερα κόκκινα δάνεια που καλύπτονται από τις περισσότερες προβλέψεις.

Το 2019 η Εθνική Τράπεζα μείωσε τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της κατά 5,3 δισ. ευρώ (- 32%, από τα 15 δισ. στο τέλος του 2018 στα 10 δισ. ευρώ το α΄ τρίμηνο 2020).

Το 2019 ολοκλήρωσε 6 συναλλαγές πωλήσεων χαρτοφυλακίων NPLs, ύψους 3,8 δισ. ευρώ και πέτυχε εξαιρετικές επιδόσεις στις ρυθμίσεις στεγαστικών, κυρίως, δανείων (όπως αναφέρθηκε, με το πρόγραμμα “Διαχωρίζω και Διευθετώ” η Τράπεζα έχει ρυθμίσει πάνω από 22.000 στεγαστικά δάνεια, συνολικού υπολοίπου άνω του 1,3 δισ. ευρώ).

Μάλιστα η τελευταία συναλλαγή πώλησης χαρτοφυλακίου (Icon, NPLs περίπου 1 δισ. ευρώ) πραγματοποιήθηκε εν μέσω της πανδημικής κρίσης, χωρίς κεφαλαιακή επιβάρυνση για την Τράπεζα.

Μεσοπρόθεσμος στόχος της ΕΤΕ είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κάτω του 5% και απόδοση ιδίων κεφαλαίων άνω του 10%.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα