Τράπεζες: Tην αναστολή των stress test του 2020 αποφάσισε ο SSM

Τράπεζες: Tην αναστολή των stress test του 2020 αποφάσισε ο SSM
Ο επικεφαλής του SSM Αντρέα Ένρια AP

Την αναβολή των stress tests για το 2020 αποφάσισε ο SSM γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει και σε αλλαγές των στόχων των ελληνικών τραπεζών για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Υπό την ασφυκτική πίεση που προκαλεί στις οικονομίες ο κορονοϊός η ΕΚΤ, αποφάσισε νωρίτερα να υποστηρίξει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) να αναβάλει τη δοκιμασία προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests) στο σύνολο της Ε.Ε. για το 2020 και να επεκτείνει την αναβολή σε όλες τις τράπεζες που υπόκεινται στο τεστ αντοχής για το 2020.

Άλλωστε ο επικεφαλής του SSM Andrea Enria δήλωσε ότι «ο κορονοϊός δείχνει να αποτελεί ένα σημαντικό σοκ για τις οικονομίες μας. Οι τράπεζες πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προσωρινές δυσκολίες. Τα εποπτικά μέτρα που συμφωνήθηκαν σήμερα στοχεύουν στο να στηρίξουν τις τράπεζες, ώστε να υπηρετήσουν τον ρόλο τους προς την οικονομία».

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, είναι εξαιρετικό πιθανό να υπάρξουν αλλαγές τόσο στους στόχους όσο και στα χρονοδιαγράμματα για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) των ελληνικών τραπεζών.

Άλλωστε η καθοδήγηση της ΕΚΤ προς τις τράπεζες σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παρέχει στους επόπτες την απαραίτητη ευελιξία, ώστε να προσαρμόζονται στις ειδικές ανάγκες κάθε τράπεζας. Ταυτόχρονα, θα εξεταστεί επίσης η επέκταση των χρονικών προθεσμιών για ορισμένα μη κρίσιμα εποπτικά μέτρα.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα έκτακτα μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες υπό την εποπτεία της θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν την πραγματική οικονομία με πιστώσεις, εν μέσω εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα