Τράπεζες: Τον Απρίλιο οι πρώτες πληρωμές για το Πρόγραμμα επιδότησης δόσης

Τράπεζες: Τον Απρίλιο οι πρώτες πληρωμές για το Πρόγραμμα επιδότησης δόσης
Τράπεζα (φωτογραφία αρχείου) iStock

Νέα συνάντηση Σταϊκούρα – Τραπεζιτών την ερχόμενη εβδομάδα με μενού την επέκταση της στήριξης των δανειοληπτών.

Τα νέα δεδομένα που προκαλεί στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα η παγκόσμια τραπεζική κρίση αλλά και οι παρενέργειες που προκαλούν στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά οι αυξήσεις «φωτιά» στις δόσεις των δανείων από την ξέφρενη κούρσα των επιτοκίων, αποτέλεσαν κατά βάση την ατζέντα της νέας συνάντησης που είχαν χθες το απόγευμα οι τραπεζίτες με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το Οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης έχοντας υπό στενή παρακολούθηση το εγχώριο πιστωτικό σύστημα τους τελευταίους μήνες, κυρίως σε ότι αφορά στις εξελίξεις γύρω από τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, συγκάλεσε χθες μια ακόμη συνάντηση προκειμένου να διαπιστωθούν οι αντοχές των ελληνικών τραπεζών απέναντι στην παγκόσμια κρίση που προκάλεσε η κατάρρευση τραπεζών σε ΗΠΑ και Ελβετία και βεβαίως να αξιολογηθούν οι «αναταράξεις» που προκαλούνται τόσο στις ίδιες τις τράπεζες όσο και στην πραγματική οικονομία από την αυξητική τάση των επιτοκίων.

Στο τραπέζι η επέκταση της στήριξης των δανειοληπτών

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε το θέμα των επιτοκίων, με τους τραπεζίτες να υπογραμμίζουν το ενδιαφέρον των δανειοληπτών για το πρόγραμμα επιδότησης που θα καλύπτει το 50% της αύξησης της δόσης λόγω της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις τους, οι πρώτες επιδοτήσεις θα καταβληθούν εντός του Απριλίου, επιτρέποντας στους δανειολήπτες να… μοιραστούν κατά το ήμισυ την επιβάρυνση για τους επόμενους 12 μήνες.

Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο έθεσε επί τάπητος και την πιθανή επέκταση της στήριξης των δανειοληπτών έναντι των αυξήσεων των επιτοκίων και πέρα από τους «ευάλωτους». Ειδικότερα, συζητήθηκαν οι τρόποι για την υιοθέτηση μέτρων στήριξης από πλευράς των τραπεζών που θα απευθύνονται σε ένα πιο διευρυμένο κομμάτι των δανειοληπτών με ενυπόθηκα δάνεια, οι οποίοι βλέπουν τις μηνιαίες δόσεις των δανείων τους να αυξάνονται συνεχώς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα, κατά την οποία οι τράπεζες θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους, οι οποίες βέβαια θα πρέπει να εγκριθούν και από τους Ευρωπαίους επόπτες.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ τα κυμαινόμενα επιτόκια για νέα στεγαστικά δάνεια, διαμορφώθηκαν μεσοσταθμικά τον Ιανουάριο στο 3,90% από 3,81% τον Δεκέμβριο. Το μέσο επιτόκιο στα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των πέντε ετών αυξήθηκε κατά 33 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,01%.

Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία του Ιανουαρίου δεν αποτυπώνουν πλήρως την ανοδική τάση των επιτοκίων, μετά και την τελευταία αύξηση που αποφάσισε η ΕΚΤ τον Φεβρουάριο, παρακολουθούν ωστόσο την πορεία του euribor 3μήνου, που με βάση τα τελευταία στοιχεία έχει αναρριχηθεί στο 2,8%.

Υπενθυμίζεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα επιδότησης της δόσης είναι οι υποψήφιοι δανειολήπτες να:

  • Έχουν στεγαστικό δάνειο ή και δάνειο μικρών επιχειρήσεων που εξασφαλίζεται με εμπράγματη ασφάλεια στην 1η κατοικία.
  • Είναι ενήμεροι, το δάνειό τους, δηλαδή, να μην είναι σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών με σημείο αναφοράς την ημερομηνία υποβολής του σχετικού αιτήματος
  • Πληρούν τα εξής εισοδηματικά κριτήρια, όπως ορίζονται στον ν. 4472/2017 για την υπαγωγή σε καθεστώς ευαλώτου, ήτοι ετήσιο εισόδημα μέχρι 7.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ ανά μέλος της οικογένειας, με όριο και μέγιστο ετήσιο εισόδημα 21.000 ευρώ.
  • μέγιστη αξία κύριας (πρώτης) κατοικίας 180.000 ευρώ (βάσει αξίας υπολογισμού ΕΝΦΙΑ) και
  • συνολικές καταθέσεις έως 7.000 ευρώ, προσαυξανόμενες κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας, με όριο συνολικών καταθέσεων το ποσό των 21.000 ευρώ.

Λήξη συναγερμού από τον SSM

Την ίδια στιγμή οι δύο πλευρές συζήτησαν και για την κατάρρευση των τραπεζών σε ΗΠΑ και Ελβετία και τις αναταράξεις που προκλήθηκαν στις αγορές τις τελευταίες ημέρες συμφωνώντας άπαντες ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σήμερα σε πολύ καλύτερη θέση εν συγκρίσει με το παρελθόν.

Σημειώνεται ότι χθες και ο SSM (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός) έληξε τον συναγερμό για πιθανή νέα τραπεζική κρίση για τις ευρωπαϊκές τράπεζες συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών, παγιώνοντας την εκτίμηση ότι η κρίση σε αμερικανικές τράπεζες και στην ελβετική Credit Suisse αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά που δεν απειλούν το ευρωπαϊκό τραπεζικό οικοδόμημα. Ταυτόχρονα, ωστόσο, οι ευρωπαϊκές εποπτικές Αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή, παρακολουθώντας στενά τις τράπεζες και συνιστώντας αυξημένη εγρήγορση.

Στο πλαίσιο αυτό και σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, ο SSM ζητά συνεχώς στοιχεία για την συμπεριφορά των καταθέσεων και την ποιότητα του ενεργητικού. Την ίδια στιγμή, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στην τελική ευθεία για να υποβάλουν στον SSM στις 28 του μηνός τα πρώτα ολοκληρωμένα στοιχεία για τα stress tests που θα δώσουν το πόρισμά τους τον Ιούλιο, καθώς επίσης στις 31 Μαρτίου, τα στοιχεία για την ετήσια αξιολόγηση της πορείας των κεφαλαίων τους (έλεγχος αξιολόγησης κεφαλαιακής επάρκειας ICAAP), τα νέα business plans για την τριετία 2023 – 2025 και το πλάνο προβλέψεων και χειρισμών για τα NPEs.

Μετά την επικεφαλής της ΕΚΤ, και ο επικεφαλής του SSM Αντρέα Ένρια, υποστήριξε την Τρίτη, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την ασφάλεια της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει άμεση ανάγνωση των γεγονότων των ΗΠΑ σε σημαντικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ, ενώ και τα προβλήματα της Credit Suisse είναι δικά της και γνωστά από το 2022.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα