Τρέχουν να κλείσουν την αξιολόγηση

Τρέχουν να κλείσουν την αξιολόγηση
Δεύτερη ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup την Κυριακή 12 Ιουλίου 2015, στις Βρυξέλλες. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) Eurokinissi

Εναλλακτικά σενάρια για το χρέος και το ρόλο του ΔΝΤ. Η βιασύνη Ευρωπαίων και Ελλάδας για συμφωνία και το Ταμείο, που εξακολουθεί να παίζει καθυστερήσεις. Διαβάστε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του NEWS 247

Ολοταχώς για συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Μαΐου κινούνται πλέον Ευρωπαίοι και Αθήνα με μόνα ερωτηματικά πλέον το χρόνο ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για την ελάφρυνση του χρέους και τον ρόλο του ΔΝΤ.

Στην σημερινή συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης (Euro working group) αν όλα πάνε καλά, θα γίνει και το προσχέδιο της συμφωνίας σε επίπεδο θεσμών (stuff level agreement ) μετά την οριστική τεχνική συμφωνία για το βασικό πακέτο των μέτρων των 5.4 δις ευρώ που περιλαμβάνει ασφαλιστικό φορολογικό έμμεσους φόρους την συμφωνία για κόκκινα δάνεια και το ταμείο αποκρατικοποιήσεων .

Αναμένεται επίσης να κλείσουν και οι λεπτομέρειες του μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης δηλαδή του «κόφτη» όπως έγινε πιο γνωστός που θα αναλαμβάνει να περικόπτει δαπάνες από μισθούς και συντάξεις για να καλύπτει αποκλίσεις από το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος .

Μια μεγαλύτερη εξειδίκευση στους τομείς που θα είναι στην πρώτη γραμμή για περικοπές αποτελεί εκκρεμότητα και θα πρέπει να διευκρινιστεί, Θα πρέπει επίσης να δεσμευτεί η ελληνική πλευρά ότι δεν θα «κλέβει» στην προσπάθεια επίτευξης των στόχων μειώνοντας δαπάνες μέσα από μια εσωτερική στάση πληρωμών, καθυστερώντας δηλαδή την εξόφληση των υποχρεώσεων της προς το ιδιωτικό τομέα που έφτασαν τα 6,6 δις ευρώ στο τέλος Μαρτίου από 6,1 δις ευρώ τον Ιανουάριο.

Το σχετικό αίτημα του ΔΝΤ για μια αναλυτική καταγραφή των οφειλών σε ότι αφορά το χρόνο πάνω από τις 90 ημέρες που δεν έχουν εξοφληθεί όσο και την αιτιολογία μη εξόφλησης αλλά και αυστηρότερος μηνιαίος έλεγχος μάλλον θα γίνει πράξη. Τούτο με δεδομένο ότι και οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει να εκταμιεύσουν μια δόση αρκετά μεγαλύτερη από τα 5, 7 δις ευρώ με στόχο να εξοφληθεί και ένα μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών .

Ωστόσο ακόμη και τώρα δεν είναι όλα «ρόδινα» .’Ολοι ανησυχούν για την στάση του ΔΝΤ το οποίο επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί επίσημα μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τα μέτρα ( άμεσα και προληπτικά ) ενώ ανεπίσημα φαίνεται να δυσανασχετεί με την πρόταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την ελάφρυνση του χρέους .

Η πρόταση των Ευρωπαϊκών θεσμών πάσχει σύμφωνα με το ΔΝΤ σε τρία σημεία:

*Επιμένει στην λογική πολύ υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για πολύ μεγάλο διάστημα αφού στο πρώτο κομμάτι του προβλέπει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2025 . Η λύση αυτή για το ΔΝΤ είναι μη βιώσιμη.

*Σε ότι αφορά την διευθέτηση των επιτοκίων με την οροφή του 2% που προτείνει ο ΕΜΣ δεν είναι επαρκής και ότι η ελάφρυνση πρέπει να είναι μεγαλύτερη. Επιπλέον οι ετήσιες υποχρεώσεις χρέους μένουν πολύ κοντά στο 15% του ΑΕΠ ακόμη και μετά την λύση

*Συνεχίζει να εμμένει στην απαισιοδοξία του για τις προβλέψεις και αναμένει ότι τα μέτρα των 5,4 δις ευρώ θα έχουν μεγαλύτερο υφεσιακό αποτέλεσμα από ότι αναμένεται

Η Ευρωπαϊκή πρόταση έχει ενθέσει στην πρόταση της το «γλυκαντικό» της εξαγοράς του χρέους των 15 δις που έχει η Ελλάδα στο ταμείο μετά το 2018 Κάτι, που θα μειώσει σημαντικά την έκθεση του ταμείου πρώτα προς την Ελλάδα και κατ’ επέκταση στις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρωζώνης

Τα σενάρια

Και έτσι όμως δεν αναμένεται να υπάρχει συμφωνία του ΔΝΤ χωρίς αντιρρήσεις. Στην πίεση λοιπόν να κλείσει το θέμα της Ελλάδας πριν το Brexit οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν έτοιμα δύο σενάρια για το επόμενο διάστημα.

Το πρώτο είναι στο Eurogroup της 24ης Μαΐου να κλείσουν και το θέμα της αξιολόγησης αλλά και το θέμα του χρέους αν συναινέσει και το ΔΝΤ και να εκταμιευτεί το σύνολο της δόσης των 5,7 δις ευρώ συν το ποσό που θα δοθεί για ληξιπρόθεσμα. Αμέσως μετά το ΔΝΤ θα πρέπει να υπογράψει ένα νέο πρόγραμμα με την Ελληνική Κυβέρνηση μέχρι και το 2018 . Όλοι αναγνωρίζουν ότι το σενάριο αυτό δεν έχει πολλές πιθανότητες επιτυχίας .

Ως εναλλακτικό – και μάλλον πιο πιθανό – δίνεται το σενάριο της συμφωνίας στα μέτρα και άρα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και της συνέχισης της συζήτησης για το χρέος . Στην περίπτωση αυτή το ΔΝΤ θα συνεχίσει να λειτουργεί όπως σήμερα με την προοπτική να μπει σε κάποιους μήνες ή στο τέλος του χρόνου με ένα δικό του πρόγραμμα.

Στην περίπτωση αυτή υπάρχουν περισσότερα από ένα σενάρια για την καταβολή της δόσης. Πολλά κράτη μέλη θεωρούν ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να συναινέσει σε όλα πριν καταβληθεί το σύνολο της δόσης που θα συνοδεύει την πρώτη αξιολόγηση. Η λύση που έρχεται από το παρελθόν είναι δόση έναντι προαπαιτούμενων, που θα έχουν την μορφή της δευτερεύουσας νομοθεσίας για την πλήρη εφαρμογή και την εξασφάλιση της λειτουργικότητας των μέτρων.

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα θα πρέπει να συντάξει, να ολοκληρώσει και να καταθέσει στην Βουλή το αργότερο μέχρι και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας το πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα πρέπει να έχει τον αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης , τους έμμεσους φόρους , τα κόκκινα δάνεια και το πλαίσιο για την σύσταση και λειτουργία του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα