Τσακαλώτος: Η ΝΔ παραδέχεται τις ανακρίβειές της για την οικονομία

Τσακαλώτος: Η ΝΔ παραδέχεται τις ανακρίβειές της για την οικονομία
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος Eurokinissi

Ποιες είναι οι ανακρίβειες που παραδέχεται, κατά τον πρώην υπουργό Οικονομικών, η ΝΔ σε κείμενο που έστειλε η κυβέρνηση στην Κομισιόν.

Σειρά παραδοχών για ανακρίβειες που είχε πει η Νέα Δημοκρατία, περιέχει κείμενο που κατέθεσε η κυβέρνηση στην Κομισιόν, σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σε μια μακροσκελή ανάρτησή του στο facebook, ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναφέρει:

“Το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων 2020 που κατέθεσε η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ένα ενδιαφέρον κείμενο. Προκύπτουν δε εξαιρετικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα, τόσο για τις προβλέψεις της κυβέρνησης για την οικονομία, όσο και για τις δεκάδες ανακρίβειες που η ΝΔ παραδέχεται ότι έχει πει.

Τα βασικότερα είναι η παραδοχή της ότι έχει λάβει μέτρα που δεν ξεπερνούν το 3% του ΑΕΠ αλλά και η παραδοχή ότι οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ βελτίωσαν την οικονομία της χώρας αλλά και την ποιότητα ζωής της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών.

Ακόμη εντυπωσιακό είναι ότι σε ένα κείμενο που στον πυρήνα του έχει τις προβλέψεις για την οικονομία η τεκμηρίωση των προβλέψεων αυτών είναι κάπως ελλειμματική. Οι -ανεδαφικές- όμως προβλέψεις της κυβέρνησης είναι η βάση στην οποία θα κριθεί.

Θα αναφερθώ σε επτά σημεία, κατά την αγαπημένη συνήθεια του κ. Σταϊκούρα:

Σημείο 1ο

Στο κείμενο αυτό υπάρχει μία πανηγυρική κατάρρευση των όσων έλεγε η ΝΔ για την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο καλή παρουσίαση των επιτευγμάτων μας παραδέχομαι ότι εμείς δεν είχαμε κάνει.

• Φαίνεται ξεκάθαρα η μείωση της ανεργίας αλλά και η μείωση της μερικής απασχόλησης έναντι της πλήρους επί ΣΥΡΙΖΑ. (Συνημμένο 1)

• Φαίνεται ξεκάθαρα ότι επί ΣΥΡΙΖΑ η ανεργία των νέων μειώθηκε σημαντικά, όπως και το ποσοστό των νέων εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης, ή κατάρτισης (Συνημμένο 2)

• Φαίνεται ξεκάθαρα η μείωση των μακροχρόνια Ανέργων επί ΣΥΡΙΖΑ. (Συνημμένο 3)

• Φαίνεται ξεκάθαρα η μείωση των ατόμων σε κίνδυνο φτώχιας η κοινωνικού αποκλεισμού επί ΣΥΡΙΖΑ. Μείωση κατά 500.000 άτομα. (Συνημμένο 4)

• Φαίνεται ξεκάθαρα η μείωση όσων αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχιας κατά 600.000 άτομα (Συνημμένο 5)

• Φαίνεται ξεκάθαρα η μείωση της παιδικής φτώχιας επί ΣΥΡΙΖΑ την ίδια μάλιστα στιγμή που το κατώφλι φτώχειας (με κάτω από πόσα χρήματα κάποιο άτομο θεωρείται φτωχό) αυξήθηκε. (Συνημμένο 6)

• Φαίνεται ξεκάθαρα η μείωση των παιδιών που αντιμετωπίζουν υλικές στερήσεις επί ΣΥΡΙΖΑ. (Συνημμένο 7)

• Φαίνεται ξεκάθαρα η μείωση των ανισοτήτων επί ΣΥΡΙΖΑ. (Συνημμένο 8)

• Φαίνεται ξεκάθαρα η μείωση του ποσοστού των ατόμων στις ηλικίες 18-24 που εγκαταλείπουν την εκπαίδευση επί ΣΥΡΙΖΑ. (Συνημμένο 9)

• Φαίνεται ξεκάθαρα η αύξηση των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης επί ΣΥΡΙΖΑ. (Συνημμένο 10)

• Φαίνεται ξεκάθαρα η αύξηση των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης επί ΣΥΡΙΖΑ. (Συνημμένο 11)

• Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι η κυβέρνηση ανακάλυψε τώρα την σημασία του Ενιαίου Λογαριασμού Θησαυροφυλακίου. Για ακόμα μια φορά η ΝΔ αναδεικνύει το έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και προσπαθεί να το παρουσιάσει ως δικό της.

Σημείο 2ο

Οι προβλέψεις της κυβέρνησης για ύφεση 4.7% το 2020 και για ανάκαμψη 5.1% το 2021 είναι ανεδαφικές. Για παράδειγμα, δεν παρουσιάζουν καν ένα δυσμενές σενάριο ούτε βέβαια κάποια νύξη για την ύπαρξη σχεδίου αντιμετώπισής του. Θεωρώ ότι δεν έχουν πάρει τα απαιτούμενα μέτρα για να περιορίσουν την ύφεση -πόσο μάλλον αν υπάρξει ένα δυσμενές σενάριο. Ο δε σχεδιασμός για την ανάκαμψη δεν είναι καθόλου σαφής.

Αν μάλιστα παρουσίαζαν το 2019 σε εξάμηνα θα πρόκυπτε ότι η καθοδική πορεία της οικονομίας άρχισε τον Ιούλιο του 2019 πολύ πριν τον ιό.

Το μέλλον θα δείξει όχι μόνο πόσο έξω θα πέσουν αυτές οι προβλέψεις αλλά και γιατί οι πολιτικές που βασίζονται σε αυτές είναι ανεπαρκείς. (συνημμένο 12)

Σημείο 3ο

Η κυβέρνηση σημειώνει ότι “Το συνολικό δημοσιονομικό́ κόστος των μέτρων για το 2020 ανέρχεται σε 9,5 δισ. ευρώ́, από́ τα οποία 1,56 δις ευρώ́ αντιστοιχεί́ σε αναβαλλόμενα έσοδα.” (Σελ 9)

Που είναι τα 12 και 14 δις που έλεγαν; Στην καλύτερη περίπτωση τα μέτρα είναι κάτω από 8 δις (9,5-1,5=8) (δηλαδή 4% του ΑΕΠ). Όμως με μια προσεκτική ματιά βλέπει κανείς ότι στα 8 δις έχουν συνυπολογίσει και την επιστρεπτέα προκαταβολή των 2 δις. Που είναι ακριβώς αυτό που λέει η λέξη. Επιστρεπτέα.

Με απλά λόγια, τα ουσιαστικά μέτρα που έχουν ληφθεί και που δεν προκαλούν χρέη στους πολίτες, σύμφωνα με την παραδοχή της κυβέρνησης είναι κάτω από 6 δις (3% του ΑΕΠ).

ΝΔ εσωτερικού 14 δις

ΝΔ εξωτερικού 9,5 δις

ΝΔ πραγματικού 6 δις

(συνημμένο 13)

Σημείο 4ο

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η αναφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες. Είναι δε τόσο αφαιρετική, που δεν προκύπτει κανένα συμπέρασμα. Αλήθεια, πως πάει η μείωση αυτών; Υπάρχει; Ή τώρα που κυβέρνηση είναι η ΝΔ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν είναι τροχοπέδη για την οικονομία;

Σημείο 5ο

Ακόμη και σε αυτά τα πενιχρά μέτρα, είναι χαρακτηριστικό το πως έχει επιλέξει η κυβέρνηση να διαθέσει τα χρήματα. Για παράδειγμα, τα χρήματα που υπολογίζονται για τους ανθρώπους του πολιτισμού είναι μόλις 10 εκ. και το συνολικό κόστος της άδειας ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους είναι μόλις 15 εκ.

Σημείο 6ο

Το κείμενο παρουσιάζει ορισμένες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες λεκτικές ακροβασίες. Παρουσιάζει δε και την πολιτική της ΝΔ για την επόμενη μέρα όσο και αν προσπαθεί να την κρύψει. Η επί της ουσίας κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που η ΝΔ νομοθέτησε αναφέρεται ως «εμπλουτισμός του περιεχομένου τους» ενώ γίνεται αναφορά σε ένα « αποδεκτό χαμηλό επίπεδο υγειονομικού ρίσκου» που θέλει να εξασφαλίσει η κυβέρνηση χωρίς όμως να διευκρινίζεται τι σημαίνει αυτό.

Σημείο 7ο

Η κυβέρνηση σημειώνει ότι θα αναβάλει την αύξηση του κατώτατου μισθού αρνούμενη να καταλάβει την αναπτυξιακή σημασία των μισθών. Κάτι που φαίνεται ότι είναι μέγιστη προτεραιότητα της αφού έσπευσε να φέρει ήδη ΠΝΠ. Τουλάχιστον για τους χαμηλούς και μεσαίους μισθούς, γιατί στους εξαιρετικά υψηλούς μισθούς στελεχών δε φείδεται χρημάτων.

Συμπερασματικά:

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Η κυβέρνηση με αυτό το κείμενο έκανε ένα πρώτο βήμα παραδεχόμενη ότι οι πολιτικές που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019 βελτίωσαν την οικονομία και τις ζωές των πολιτών. Ας κάνει και το επόμενο. Ας ακούσει τις προτάσεις μας για την βελτίωση της ζωής των ανθρώπων αλλά και της οικονομίας σήμερα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα