Τσακαλώτος: Κάναμε λάθη - Καταδικασμένο το πρόγραμμα της ΝΔ να αποτύχει

Ευκλείδης Τσακαλώτος
Ευκλείδης Τσακαλώτος AP

Τα λάθη που έφεραν την ήττα εντόπισε ο υπουργός οικονομικών κ Ευκλείδης μιλώντας στην ΕΡΤ, δηλώνοντας βέβαιος ότι το πρόγραμμα της ΝΔ είναι καταδικασμένο να αποτύχει.

«Αν δεν είχαμε βγεί από το μνημόνιο και δεν είχαμε πάρει την λύση για το χρέος δεν θα μιλούσαμε ούτε για διαφορές στην κοινωνική πολιτική και για προγράμματα».

Με αυτά τα λόγια ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην ΕΡΤ1 έθεσε το πλαίσιο της προγραμματικής αντιπαράθεσης του ΣΥΡΙΖΑ με την ΝΔ.

Ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι ο δημοσιονομικός χώρος που υπάρχει αρκεί για να καλύψει τα μέτρα που εφαρμόστηκαν και δεν θα υπάρχει πρόβλημα με δημοσιονομικό στόχο του 2019, αλλά και για τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί από τον Πρωθυπουργό για το 2020, και θύμισε ότι η χώρα είναι διασφαλισμένη από ένα μαξιλάρι ρευστότητας το οποίο φτάνει τα 30 δις στο τέλος Ιουνίου.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της ΝΔ επανέλαβε ότι είναι οικονομικά ανέφικτο αφού θα κοστίσει περίπου 5 δις ευρώ για το 2019 και 9 δις ευρώ για το 2020.

Επιπλέον όπως είπε, είναι ανάλογο των προγραμμάτων που είχαν εξαγγέλλει οι συντηρητικές Κυβερνήσεις στην Γαλλία και την Αγγλία. Τα προγράμματα αυτά δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα στα μεσαία στρώματα και είχαμε και τις κοινωνικές αντιδράσεις με τα κίτρινα γιλέκα και το Brext” είπε για να συνεχίσει: «Όταν ακούω του Στουρνάρα ή το Σταϊκούρα να αναλύουν την οικονομική τους πολιτική ακούω ξανά όσα άκουγα την δεκαετία 1995 - 2005 . Λες και δεν περάσαμε κρίση».

Κάναμε λάθη

Σε διαδοχικές ερωτήσεις για τα αίτια της εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές είπε ότι οι πολίτες δεν κρίνουν με την σχετική βελτίωση της θέσης τους αλλά με τις ανάγκες τους.

«Πιστεύω ότι δεν προσέξαμε όσο έπρεπε την καθημερινότητα του πολίτη» είπε ο κ. υπουργός ενώ παραδέχθηκε ότι και όσα θετικά έγιναν όλα αυτά τα χρόνια δεν είχαν την κατάλληλη προβολή. «Ακόμη και στελέχη του κόμματος δεν γνωρίζουν τα πράγματα που έχουν γίνει» είπε χαρακτηριστικά.

Έδωσε και πολιτικά χαρακτηριστικά στην ήττα σημειώνοντας ότι υποτίμησαν ως κόμμα το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο με το μεγαλύτερο κόμμα της κεντροαριστεράς να έχει ταχθεί για να υπάρξει μια στρατηγική ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κάνοντας μια προσωπική αποτίμηση της θητείας του στο πόστο του υπουργείου οικονομικών επανέλαβε ότι θεωρεί τον εαυτό του έναν «τσαλακωμένο» αριστερό. «Δεν μπορούσα όπως να μείνω ένας αριστερός καθηγητής που θα μένει στην γωνία και θα κάνει κριτική» είπε συγκεκριμένα.

Τόνισε πάντως ότι η οι εθνικές εκλογές δεν θα είναι ίδιες με τις ευρωεκλογές. «Ο Κόσμος θα πρέπει να συγκρίνει προγράμματα και πολιτικές. Να αποφασίσει για παράδειγμα αν θέλει υπουργό εργασίας την Έφη Αχτσιόλγου ή το Γάννη Βρούτση και υπουργό υγείας το Ανδρέα Ξανθό ή τον Άδωνι Γεωργιάδη» τόνισε.

Παραδέχθηκε επίσης εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν συμφώνησε με τις πρόωρες εκλογές χωρίς να το πεί. « Δεν θα σας πως τι είπα στο υπουργικό συμβούλιο ή τι είπε ο Νίκος Παπάς. Η απόφαση για τις εκλογές ήταν συλλογική» είπε.

Δεν θα τεθεί θέμα ηγεσίας

Δήλωσε βέβαιος ότι ακόμη και στο ενδεχόμενο ήττας δεν θα τεθεί θέμα ηγεσίας στο κόμμα. Ο Αλέξης ο Τσίπρας είχε συνεχείς νίκες από το 2012, μια ήττα θα μπορέσει να την αντιμετωπίσει. Όταν θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου στην ηγεσία θα τον διαδεχθεί κάποιος νέος μέσα από το κόμμα όπως πχ κ. Εφη Αχτσιόγλου ή ο Νάσος Ηλιόπουλος, όπως ανέφερε.

SHARE:

24Media Network