Τσακαλώτος: Η μείωση του ΦΠΑ θα ενισχύσει το εισόδημα των πολιτών και την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού

Τσακαλώτος: Η μείωση του ΦΠΑ θα ενισχύσει το εισόδημα των πολιτών και την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή Eurokinissi

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι τα μέτρα ελάφρυνσης των βαρών των πολιτών εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο ανάκαμψης της οικονομίας παρουσιάζοντας μία σειρά από δείκτες της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν σημαντική βελτίωση από το 2015.

Τα μέτρα ελάφρυνσης των βαρών των πολιτών κι ενίσχυσης του εισοδήματός τους εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο ανάκαμψης της οικονομίας τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσιάζοντας την τροπολογία για την μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα, εστίαση κι ενέργεια.

Ο Ευ. Τσακαλώτος τόνισε ότι η μείωση του ΦΠΑ θα ενισχύσει το εισόδημα των πολιτών, αλλά και την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού. Μάλιστα, ο Ευ. Τσακαλώτος προκάλεσε την αντιπολίτευση να βρει κάποιον τομέα που οι πολίτες δεν έχουν βοηθηθεί μετά την έξοδο από τα Μνημόνια, από τον Αύγουστο του 2018 ως σήμερα.

Σημαντική βελτίωση της οικονομίας εμφανίζουν οι δείκτες της ΕΛΣΤΑΤ

Ο Ευ. Τσακαλώτος παρουσίασε μία σειρά από στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για αλλαγές σε οικονομικούς δείκτες από το 2015 ως το 2017 με στόχο να δείξει ότι η βελτίωση της οικονομίας είναι πραγματική κι ότι οι πολίτες το αντιλαμβάνονται αυτό σιγά-σιγά στην τσέπη τους. Συγκεκριμένα, ο Ευ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι από το 2015 ως το 2017 μειώθηκε κατά 2% η φτώχεια, κατά 3,5% η υλική αποστέρηση και κατά 2% οι ανικανοποίητες ιατρικές ανάγκες.

Επίσης, ο δείκτης ανισότητας της κατανομής του εισοδήματος επανήλθε στα προ κρίσης επίπεδα, κι η αναλογία γιατρών ανά κάτοικο στα επίπεδα του 2006, ενώ η σχολική διαρροή μειώθηκε στο 4,7% από το 9% όπου ήταν το 2014.

Αχτσιόγλου: Μόνιμη επαναφορά της 13 σύνταξης

Στο συνολικό πλαίσιο ανάταξης της οικονομίας απέδωσε κι η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου την δυνατότητα που υπάρχει σήμερα για μόνιμη επαναφορά της 13 σύνταξης. Η Έ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι η σχετική τροπολογία «ενισχύει σε μόνιμη βάση τα εισοδήματα των 2,5 εκατ. συνταξιούχων».

Η Έ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε και στις 120 δόσεις για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία παρατηρώντας ότι η ρύθμιση εντάσσεται σε ένα συνολικό πλαίσιο παρεμβάσεων για την δημιουργία ενός υγιούς ασφαλιστικού πλαισίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα