Τσακαλώτος: Θα συμφωνήσουν όλοι στην αποπληρωμή του ΔΝΤ

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνεδρίαση στη βουλή
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνεδρίαση στη βουλή EUROKINISSI

Ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας σε σχετικό ερώτημα τόνισε πως τα οικονομικά επιχειρήματα είναι συντριπτικά υπέρ της αποπληρωμής του συγκεκριμένου χρέους. Τι είπε για αφορολόγητο και για το "μαξιλάρι" που θα βρει η επόμενη κυβέρνηση.

Την εκτίμηση ότι τελικά θα δεχθούν την αποπληρωμή του ΔΝΤ και οι χώρες που αντιδρούν σήμερα έκανε ο υπουργός οικονομικών κ Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην ΕΡΤ3.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι τα οικονομικά επιχειρήματα είναι συντριπτικά υπέρ του να γίνει, είπε. Και τούτο γιατί, εξήγησε, πρόκειται για ακριβό χρέος σύντομης λήξης. Σχετικά με αντιδράσεις που υπάρχουν (κυρίως από την Γερμανία και την Ολλανδία) προέβλεψε ότι τελικά θα το δεχθούν γιατί τους βοηθά αφού θα ελαφρυνθεί ακόμη περισσότερο το χρέος αυτού που έχει δανειστεί. «Πάντα ελπίζεις ότι και οι πολιτικοί θα έχουν μία βάση ορθολογισμού».

Ο υπουργός οικονομικών υπερασπίστηκε το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας καθώς τονίζοντας ότι είναι πιο δίκαιο αφού συνεισφέρουν και το κράτος ( μέσω της επιδότησης της δόσης ) και η τράπεζα ( μέσω της αναδιάρθρωσης του δανείου και ο δανειολήπτης που θα έχει την δυνατότητα πλέον αποπληρωμής του δανείου. Στα επιχειρήματα ότι εξαιρούνται σήμερα πολλοί από την ρύθμιση τόνισε ότι το όριο κάλυψης των 250 .000 ευρώ περιλαμβάνει την μεγάλη πλειοψηφία όσων έχουν ανάγκη.

Τόνισε μάλιστα ότι στην ίδια κατεύθυνση υπάρχει και η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για την ρύθμιση των 120 δόσεων προς την εφορία για την οποία επανέλαβε ότι θα έχει στόχο να βοηθήσει αυτόν που θέλει και δεν μπορεί να εξοφλήσει τις οφειλές του και να αποκλείσει τους κακοπληρωτές. Τόνισε μάλιστα ότι συμφωνεί και με τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Κ. Μητσοτάκη ότι εκτός από την βοήθεια σε αυτούς που χρωστούν θα πρέπει κάποια στιγμή «να επιβραβευτούν και αυτοί που φτύνουν αίμα για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους».

Σε ότι αφορά την εφαρμογή του ψηφισμένου μέτρου για την μείωση του αφορολόγητου έμεινε σταθερός στην θέση του ότι είναι πρόωρη οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα «Κάθε πράγμα στο καιρό του» είπε για άλλη μια φορά.

Ο υπουργός διευκρίνισε και την φράση του που παρεξηγήθηκε σύμφωνα με την οποία η σημερινή Κυβέρνηση θα αφήσει στην επόμενη ένα μαξιλάρι 35 δισ. ευρώ η οποία ερμηνεύτηκε ως ομολογία ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές.

«Θα μπορούσα κάθε φορά να λέω ότι στην απίθανη περίπτωση που εκλεγεί η ΝΔ … αλλά θέλω να μιλάω σοβαρά. Αυτό που εννοούσα είναι ότι η επόμενη Κυβέρνηση θα έχει ένα μεγάλο απόθεμα που θα επιτρέψει να μην επαναληφθεί μια κρίση σαν αυτή του 2009. Εμείς αναλάβαμε Κυβέρνηση με άδεια ταμεία ένα αρρύθμιστο χρέος και ανεργία στο 27%» είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Σχετικά με το κόστος για την οικονομία για το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διέψευσε τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει και από κοινοτικούς αξιωματούχους τονίζοντας ότι βασίζονται σε εκτιμήσεις για τις μελλοντικές επιδόσεις της οικονομίας. Κατέληξε λέγοντας «Εκείνο που είναι μετρημένο και μη αμφισβητήσιμο είναι ότι οι Κυβέρνησεις Παπανδρέου Παπαδήμου Σαμαρά οδήγησαν σε μείωση του ΑΕΠ της χώρας κατά 27%).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΔΝΤ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Χρέος
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Άτυπο Eurogroup στην Ουάσινγκτον για το χρέος του ΔΝΤ

Eurogroup: "Ναι" και στη δόση και στην αποπληρωμή του ΔΝΤ

SHARE:

24Media Network