Στην τσιμπίδα του ΣΔΟΕ πρατήρια υγραερίου που δεν εξέδιδαν αποδείξεις

Στην τσιμπίδα του ΣΔΟΕ πρατήρια υγραερίου που δεν εξέδιδαν αποδείξεις
Πρατήριο υγραερίου 123rf.com

Η παραβατικότητα στο υγραέριο κίνησης καλά κρατεί. Εκτιμάται ότι πάνω από το 20% του υγραερίου κίνησης που πωλείται στην Ελλάδα, προέρχεται από παράνομες παραδόσεις υγραερίου βιομηχανίας.

Από καιρό έχουμε επισημάνει ότι η παραβατικότητα στο εμπόριο καυσίμου δεν αφορά μόνο τη βενζίνη και τα πετρέλαια κίνησης και θέρμανσης. Δυστυχώς, έχει επεκταθεί και στο υγραέριο, με διάφορες μορφές, καθώς επιτήδειοι πωλούν υγραέριο στα πρατήρια χαμηλότερης φορολογίας υγραέριο (βιομηχανικό), ως υγραέριο κίνησης, με αποτέλεσμα να υφίσταται λαθρεμπορία.

Μάλιστα, εκτιμάται ότι πάνω από το 20% του υγραερίου κίνησης που πωλείται στην Ελλάδα, προέρχεται από παράνομες παραδόσεις υγραερίου βιομηχανίας, χαμηλότερου ΕΦΚ. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε λίτρο υγραερίου θέρμανσης κοστίζει περίπου 0,21 ευρώ φθηνότερα από ένα λίτρο υγραερίου κίνησης. Κι όπως γίνεται αντιληπτό, το οικονομικό κίνητρο για παραβατική συμπεριφορά, μέρους των πρατηρίων, είναι μεγάλο.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο το λαθρεμπόριο που μαστίζει το υγραέριο κίνησης, αλλά και η μη έκδοση αποδείξων. Κι όλα αυτά, ενώ ήδη υφίσταται σχετική νομοθεσία (ΠΟΛ 1195/2018 & ΠΟΛ 1218/2018), η οποία εφαρμόστηκε την 1η Μαρτίου 2019, υποχρεώνοντας όλα τα πρατήρια που διαθέτουν υγραέριο κίνησης να εκδίδουν αυτόματα απόδειξης λιανικής πώλησης προς τους κατόχους αυτοκινήτων. Πλέον, τα συστήματα των μηχανών είναι συνδεδεμένα με το πληροφοριακό κέντρο της ΑΑΔΕ, μέσω φορολογικού μηχανισμού, ώστε να πραγματοποιούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι για την νόμιμη διακίνηση του υγραερίου, με την απόδειξη που εκδίδεται να περιλαμβάνει και την ποσότητα του υγραερίου που πουλήθηκε καθώς και την ώρα της παραλαβής, όπως ακριβώς γίνεται και με τα υπόλοιπα υγρά καύσιμα.

Την ίδια στιγμή και οι εταιρίες εμπορίας υγραερίου, που εφοδιάζουν τα πρατήρια, οφείλουν να είναι συνδεδεμένες με την ΑΑΔΕ, πάλι μέσω φορολογικού μηχανισμού, ώστε ο έλεγχος του κυκλώματος διακίνησης του υγραερίου κίνησης να ελέγχεται αυτόματα και με ακρίβεια.

Στο τέλος, ο κρατικός ελεγκτικός μηχανισμός είναι αυτός που διασφαλίζει τη διαδικασία και προ ημερών κλιμάκια του ΣΔΟΕ πραγματοποίησαν ελέγχους σε πρατήρια υγραερίου, στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, διαπιστώνοντας ότι 3 πρατήρια δεν εξέδιδαν αποδείξεις.

Τώρα, όσον αφορά και τους οδηγούς – καταναλωτές, θα πρέπει να προμηθεύονται υγραέριο κίνησης από πρατήρια με αξιόπιστα σήματα που έχουν συστήματα έλεγχου ποιότητας και ποσότητας, να ζητούν πάντα αποδείξεις εκείνης της στιγμής και για κάθε ενδεχόμενη περίπτωση να είναι υποψιασμένοι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα