ΤτΕ: “Καμπανάκια” Στουρνάρα για την οικονομία – LIVE EIKONA

Διαβάζεται σε 6'
Ο Γιάννης Στουρνάρας
Ο Γιάννης Στουρνάρας INTIME

Η μείωση των επιτοκίων τέσσερις φορές φέτος, από 25 μονάδες βάσης κάθε φορά, είναι εφικτή έχει αναφέρει ο Γιάννης Στουρνάρας – Δείτε LIVE την ομιλία του Διοικητή της ΤτΕ

Προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας, των επιτοκίων, αλλά κι εκτιμήσεις για το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η οικονομία αναμένεται σε λίγες ώρες να καταθέσει ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας της Ελλάδος, που πραγματοποιείται λίγα 24ωρα πριν τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (την Πέμπτη 11 Απριλίου).

Ήδη, δημόσια, ο κεντρικός τραπεζίτης έχει προβλέψει ανάπτυξη γύρω στα 2,5% για τα επόμενα χρόνια ενώ δίνει ορίζοντα μείωσης των επιτοκίων για τους επόμενους μήνες. “Κατά τη γνώμη μου, το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2024 θα ήταν ίσως ο πιο κατάλληλος χρόνος για την πρώτη μείωση των επιτοκίων μας, εφόσον βεβαίως τα εισερχόμενα δεδομένα δεν αλλάξουν την εικόνα που μόλις περιέγραψα”, είχε αναφέρει πριν λίγες μέρες στη Ναυτεμπορική σε αρθογραφία του.

Επίσης, η εκτίμηση της ΤτΕ για το ρυθμό ανάπτυξης θα είναι στο 2,3% το  2024 και 2,5% για το 2025, ωστόσο πέρα από τις όποιες εκτιμήσεις το πιο ενδιαφέρον είναι το τι θα καταγράψει σε σχέση με τις μεγάλες προκλήσεις της χώρας, που έχουν να κάνουν με τα θέματα ανταγωνισμού, ακρίβειας, αναμόρφωσης του παραγωγικού μοντέλου.

Τα μηνύματα

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» και στον δημοσιογράφο Γρηγόρη Νικολόπουλο ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, πρίν λίγες μέρες, στάθηκε στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων με πρώτη την παρέμβαση στην παιδεία.

“Η μεταρρύθμιση της Παιδείας σε όλες τις βαθμίδες είναι αναγκαία και επείγουσα διότι αυτή θα διαμορφώσει το μέλλον μας. Επείγουσα είναι και η μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη όχι μόνο για κοινωνικούς αλλά και για οικονομικούς λόγους, ώστε να γίνει η χώρα νομικά ασφαλέστερη για επενδύσεις Ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών. Ο περιορισμός της γραφειοκρατίας είναι μόνιμος στόχος και αυτή την προσπάθεια τη διευκολύνει η τεχνολογία, αλλά χρειάζονται και διοικητικές παρεμβάσεις. Παράλληλα, βέβαια, πρέπει να βελτιωθούν σημαντικά οι υπηρεσίες υγείας, οι μεταφορές και οι υποδομές γενικότερα και να περιοριστεί και η φοροδιαφυγή. Είναι σημαντικό μέσω των μεταρρυθμίσεων να αυξηθεί η παραγωγικότητα και, τελικά, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Πιστεύω πως ο ελληνικός λαός αυτή τη στιγμή όχι μόνο δεν εναντιώνεται στις μεταρρυθμίσεις, αλλά τις επιθυμεί” είχε αναφέρει.

“Η διατήρηση, στο διηνεκές, πρωτογενούς πλεονάσματος 2% του ΑΕΠ στη γενική κυβέρνηση είναι αναγκαία προϋπόθεση, όπως και η επίτευξη ταχύτερων ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Έτσι επιτυγχάνεται και η μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Είμαι αισιόδοξος διότι μεσοπρόθεσμα ο μέσος ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας προβλέπεται σε 2,4%-2,5% ενώ της Ευρωζώνης περίπου 1,5%. Το χρέος, το 2023, παρέμεινε σταθερό σε ονομαστικούς όρους, αλλά ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκε από 172,6% του ΑΕΠ το ’22 σε 161,9% το ’23 και, όπως προανέφερα, αν συνεχίσουμε να έχουμε πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα και οικονομική ανάπτυξη, το χρέος θα συνεχίσει να μειώνεται. Σταδιακά συγκλίνουμε με την Ευρωζώνη. Αν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η κατάσταση της οικονομίας θα βελτιωθεί άρδην. Θεωρώ ότι οι στόχοι είναι απολύτως εφικτοί” είχε συμπληρώσει.

Ανταγωνισμός

Σε σχέση μετα ζητήματα ανταγωνισμού ο κ. Στουρνάρας είχε τονίσει ότι “οι δυνάμεις του ανταγωνισμού πρέπει να ενισχυθούν σε αρκετούς κλάδους. Σήμερα έχουμε μεγάλη συγκέντρωση στις τράπεζες, στα καύσιμα, στα τρόφιμα, στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Η μεγάλη συγκέντρωση οδηγεί και σε υψηλές τιμές. Γι’ αυτό εξάλλου βλέπουμε σχετικά υψηλότερες τιμές στην Ελλάδα από αυτές της Ευρωζώνης σε αρκετά αγαθά και υπηρεσίες. Αυτό προκύπτει και από την πρόσφατη διαπίστωση της Eurostat που δείχνει ότι ενώ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα βρίσκεται στο 67% του μέσου όρου των χωρών της Ε.Ε., το επίπεδο τιμών της είναι στο 88,2% του αντίστοιχου μέσου όρου. Δηλαδή είμαστε ακριβότεροι από άλλες χώρες σε σχέση με το εισόδημά μας. Γι’ αυτό και η ακρίβεια στην Ελλάδα δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα σε αρκετά νοικοκυριά. Βέβαια αυτό δεν είναι πρόσφατο πρόβλημα, αλλά έρχεται από το παρελθόν” είχε σημειώσει ο κ. Στουρνάρας.

Σε σχέση δε με την ακρίβεια και τις δράσεις μείωσης των τιμών είχε σημειώσει: “Πράγματι, το 24% είναι από τα υψηλότερα ποσοστά ΦΠΑ στην Ευρώπη. Ετέθη όμως προκειμένου να αποκατασταθεί η δημοσιονομική ισορροπία στη χώρα την εποχή της κρίσης. Υπό την προϋπόθεση ότι η φορολογική βάση θα επεκταθεί κυρίως μέσω του σημαντικού περιορισμού της υψηλής φοροδιαφυγής, θα έβλεπα εφικτή μια μείωση του ΦΠΑ. Η προτεραιότητα όμως, κατά την άποψή μου, δεν είναι η μείωση του ΦΠΑ, αλλά η μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης στην εργασία. Επαναλαμβάνω όμως ότι αυτό μπορεί να γίνει υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα δημιουργηθεί δημοσιονομικό πρόβλημα με βλαπτικές επιπτώσεις στην οικονομία. Σε κάθε περίπτωση, όμως, για να προσφέρει η μείωση του ΦΠΑ κάτι ουσιαστικό στην οικονομία πρέπει παράλληλα να αυξηθούν ο ανταγωνισμός και η ευελιξία στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών.”

Παράλληλα ο κ. Στουρνάρας είχε δώσει στίγμα για το πότε θα μειωθούν τα επιτόκια. “Εφόσον ο πληθωρισμός εξελιχθεί σύμφωνα με την πρόβλεψή μας του Μαρτίου, και εφόσον η τάση αυτή διατηρηθεί ως το τέλος τους έτους, θεωρώ ότι θα έχουμε φέτος μειώσεις των βασικών επιτοκίων από την ΕΚΤ. Προσωπικά θεωρώ ότι η μείωση των επιτοκίων τέσσερις φορές φέτος, από 25 μονάδες βάσης κάθε φορά, είναι εφικτή. Αλλά αυτό δεν αποτελεί ακόμη ενιαία άποψη μέσα στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ. Ορισμένοι συνάδελφοι είναι πιο επιφυλακτικοί και θεωρούν ότι οι μειώσεις των επιτοκίων πρέπει να είναι πιο συγκρατημένες” είχε αναφέρει,

Κερδοφορία

Σε σχέση με τη διανομή μερίσματος για το 2023 η διοίκηση της ΤτΕ θα προτείνει στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων τη διανομή μερίσματος προς τους μετόχους 0,6720 ευρώ ανά μετοχή (αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη χρήση), ήτοι σύνολο 13,3 εκατ. ευρώ. Επίσης, προτείνει την ενίσχυση του έκτακτου αποθεματικού κατά το ποσό των 85,4 εκατ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη τούς αυξημένους κινδύνους που εγκυμονεί το διεθνές οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον. Σε ό,τι αφορά την κερδοφορία του 2023, η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι τα συνολικά έσοδα ήταν μειωμένα κατά 38,6% και διαμορφώθηκαν στα 543,6 εκατ. ευρώ, έναντι 885,1 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση. Τα συνολικά έξοδα προ προβλέψεων διαμορφώθηκαν σε 367,5 εκατ. ευρώ, έναντι 349,9 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, σημειώνοντας αύξηση κατά 5,0%.

Δείτε LIVE την ομιλία του Διοικητή της ΤτΕ:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα