Βαρουφάκης: Δεν θέλουμε τα 7 δισ. ευρώ της τελευταίας δόσης

Παράδοση χαρτοφυλακίου από τον Χρήστο Σταϊκούρα στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015.
(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)
Παράδοση χαρτοφυλακίου από τον Χρήστο Σταϊκούρα στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) EUROKINISSI

Ο υπουργός Οικονομίας Γιάνης Βαρουφάκης επαναφέρει την πρόταση πως η χώρα δεν έχει ανάγκη τα 7 δισεκατομμύρια της τελευταίας δόσης στους New York Times

Αφιέρωμα στον "νευρικό" όπως τον χαρακτηρίζει Έλληνα υπουργό έχει η αμερικανική εφημερίδα New York Times, με τίτλο που σημειώνει πως "επιχειρεί να περάσει ένα πιο μετριοπαθές μήνυμα". "Το μόνο που ζητάμε είναι μια δυνατότητα να συστήσουμε μια πρόταση που θα μειώσει το κόστος του ελληνικού δανείου και θα δώσει στη χώρα την ευκαιρία να αναπνεύσει και πάλι μετά από πολιτικές που προκάλεσαν μαζική κοινωνική ασφυξία".

Η αρθρογράφος σημειώνει παρόλα αυτά πως ο χρόνος πιέζει και η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί την τελευταία δόση για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της, για να λάβει την απάντηση από τον κ. Βαρουφάκη: "δεν θέλουμε τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Θέλουμε να καθίσουμε και να σκεφτούμε από την αρχή όλο το πρόγραμμα" σημειώνει ο Έλληνας οικονομολόγος και συμπληρώνει "Ο βασικός στόχος μας δεν είναι να πάρουμε την επόμενη δόση" αφού αυτό ελάχιστα θα μπορούσε να βάλει και πάλι το νερό στο αυλάκι.

ADVERTISING

Διαβάστε ακόμη: Βαρουφάκης: Είμαστε υπέρ του λιτού βίου και όχι της πυραμιδικής λιτότητας. Τι κάνουν τόσες Πόρσε στα στενά της Αθήνας;

Αντίθετα, όπως αναφέρει στη συνέντευξή του "στόχος της κυβέρνησης είναι η αναδιάρθρωση του χρέους και η οικονομία που θα μας επιτρέψει να εξασφαλίσουμε τα χρήματα που χρειαζόμαστε". Το άρθρο σημειώνει πως πολλοί από τους επικριτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως τα στελέχη του δείχνουν να έχουν άγνοια των προκλήσεων της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Βαρουφάκης όμως πρότεινε πως η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις της μειώνοντας το στόχο στο "λεγόμενο" πρωτογενές πλεόνασμα. Οι πιστωτές ζητούν από την Ελλάδα, αυτό να είναι στο 4,5% του ΑΕΠ, ενώ η Αθήνα θα μπορούσε να προτείνει τη μείωση στο 1 - 1,5%.

Το άρθρο σημειώνει και στη στόχευση της Ελλάδας να πετύχει ελάφρυνση χρέους, γεγονός που θα απελευθέρωνε επίσης κάποια έσοδα. Με το χρέος να έχει μεταφερθεί πλέον σε κράτη, οι κυβερνήσεις των οποίων δεν θέλουν το κούρεμα, ο κ. Βαρουφάκης θέλει να ξεκινήσει συζητήσεις με άλλους υπουργούς οικονομικών ώστε να βρει τρόπους να μειώσει το βάρος και δήλωσε πως η κυβέρνηση σύντομα θα προτείνει λύσεις.

Το εκτενές άρθρο στον Γιάνη Βαρουφάκη περιγράφει την πορεία του στον ακαδημαϊκό χώρο, τις θέσεις του κατά της λιτότητας, την περίοδο που υπήρξε σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου και την σύγκλιση με το ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε ακόμη: Ο Βαρουφάκης στο CNN: Είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ

Πηγή: nytimes

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κυβέρνηση
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αυτό είναι το πρόγραμμα Τσίπρα ώστε να πείσει τους Ευρωπαίους

Το παράδειγμα της Ουγγαρίας. Πού ποντάρει η Ελλάδα για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ

SHARE:

24Media Network