ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος: “Βαρύς” ο Σεπτέμβριος για τους φορολογούμενους

ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος: “Βαρύς” ο Σεπτέμβριος για τους φορολογούμενους
Το κτήριο του Υπουργείου Οικονομικών στην πλατεία Συντάγματος EUROKINISSI

Τα στοιχεία για την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο που έδωσε στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και δείχνουν αύξηση των οφειλετών τον Σεπτέμβριο.

Φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ έπεσε βαρύς στους φορολογούμενους οι οποίοι άφησαν τον Σεπτέμβριο απλήρωτους φόρους 610 εκατ. ευρώ.

Οι συνολικές νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν σε ένα μήνα κατά 1,4 δισ. με το σύνολο από την αρχή του χρόνου στα 7,84 δισ. από 6 ,42 εκ ευρώ τον Αύγουστο ενώ οι οφειλέτες προς την εφορία αυξήθηκαν σε ένα μήνα κατά περίπου 510.000 άτομα.

Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το πρώτο μήνα που είχε διπλή δόση για φέτος (δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ) προκύπτει ότι από τον Αύγουστο στον Σεπτέμβρη οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν από τα 3.801.967 άτομα σε 4.312.395, ή κατά παραπάνω από 500.000 χωρίς να γίνεται διάκριση, όμως, στο ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.

Άλλωστε, τον Σεπτέμβρη δεν έμειναν απλήρωτοι μόνο φόροι. Από τα 1,4 δισ. ευρώ των φρέσκων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων 513 εκατ. ευρώ είναι οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι. Τα υπόλοιπα περίπου 900 εκατ. ευρώ αφορούν άλλες υποχρεώσεις ιδιωτών προς το δημόσιο, μεταξύ των οποίων μισθώματα, δάνεια εισφορές και φόροι υπέρ τρίτων, μη φορολογικά πρόστιμα και παράβολα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη από 6,4 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη Αυγούστου εκτινάχθηκαν στα 7,8 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου με τα συνολικά χρέη των φορολογούμενων και των επιχειρήσεων να καταρρίπτουν ένα ακόμα ρεκόρ. Έφτασαν τα 103,09 δισ. ευρώ, ενώ εάν προστεθούν και τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις ξεπερνούν τα 185 δισ. ευρώ υπερβαίνουν, δηλαδή, το ΑΕΠ της χώρας.

Στο μέτωπο των κατασχέσεων τα στοιχεία δείχνουν ότι από τους 4.312.395 οφειλέτες, οι 1.797.492 είναι ανοιχτοί σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων και οι 1.148.583 βρέθηκαν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα.

Από το μπαράζ των κατασχέσεων και τις ρυθμίσεις που τρέχουν η ΑΑΔΕ έχει εισπράξει 3,993 δισ. ευρώ στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα