Βασίλης Κορκίδης: Η επάρκεια αγαθών των καταναλωτών δεν κινδυνεύει από ελλείψεις αλλά αυξήσεις

Βασίλης Κορκίδης: Η επάρκεια αγαθών των καταναλωτών δεν κινδυνεύει από ελλείψεις αλλά αυξήσεις
Ο πρόεδρος ΕΒΕΠ & ΠΕΣΑ Βασίλης Κορκίδης ΕΒΕΠ

Η σημερινή πραγματικότητα της ελληνικής αγοράς είναι οι μεγάλες αυξήσεις, αλλά χωρίς να υπάρχουν ελλείψεις τροφίμων στα ράφια των σούπερ μάρκετ, σημειώνει ο πρόεδρος ΕΒΕΠ και ΠΕΣΑ Βασίλης Κορκίδης.

Υπό την απειλή περαιτέρω αυξήσεων είναι δικαιολογημένη η ανησυχία των καταναλωτών, που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία για τα προβλήματα που δημιουργούνται σε παγκόσμιο επίπεδο σε προϊόντα, όπως άλευρα, ηλιέλαια και σπορέλαια. Ωστόσο η καθησυχαστική πραγματικότητα είναι πως υπάρχει προς το παρόν μεγάλη επάρκεια προϊόντων στην ελληνική αγορά τόσο στη χονδρική, όσο και τη λιανική για τους καταναλωτές.

Οι εγχώριες βιομηχανίες παραγωγής τροφίμων πέραν των αποθεμάτων που διαθέτουν σε πρώτες ύλες από την πρώτη στιγμή που καταγράφηκε διαταραχή στις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία ενεργοποίησαν εναλλακτικούς σχεδιασμούς προσφεύγοντας σε εισαγωγές από άλλες χώρες, εντός και εκτός Ευρώπης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας, προχώρησε στη λήψη έκτακτων μέτρων για την εξασφάλιση της επάρκειας γεωργικών προϊόντων και τροφίμων για την επισιτιστική ασφάλεια και την αποφυγή αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, ενώ το 70% των οπωροκηπευτικών, νωπών φρούτων και λαχανικών, καλύπτεται από την εγχώρια παραγωγή μας.

Η επιβολή του μέτρου υποβολής δήλωσης αποθεμάτων για ορισμένα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα, οι αγορές των οποίων διαταράσσονται κατά την τρέχουσα κρίση, αφενός έχει στόχο να καταγραφεί η πραγματική εικόνα και αφ ετέρου να αποσοβηθούν τεχνητές ελλείψεις με ότι αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται σε τεχνητές αυξήσεις. Είναι προφανές ότι η σωστή διαχείριση και ο έλεγχος των αποθεμάτων, θα αποτρέψει να δημιουργηθούν προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία της χονδρικής και κενά εφοδιασμού στα ράφια από την αυξημένη ζήτηση. Η υποχρεωτική παρακολούθηση των αποθεμάτων τροφίμων και το άτυπο πλαφόν που εφαρμόζεται σε κωδικούς αλεύρων και ηλιέλαιου από μεγάλες αλυσίδες τροφίμων δεν σημαίνει ελλείψεις, αλλά κινήσεις εταιρικής διαχείρισης προκειμένου να εξυπηρετηθούν όλοι οι πελάτες τους.

Η σημερινή πραγματικότητα της ελληνικής αγοράς είναι οι μεγάλες αυξήσεις, αλλά χωρίς να υπάρχουν ελλείψεις τροφίμων στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Όμως, το ζητούμενο είναι αυτές οι μεγάλες αυξήσεις τιμών να μην δημιουργήσουν αντίστοιχα βασικές ελλείψεις τροφίμων στα ράφια των ελληνικών νοικοκυριών.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα κύματα των ανατιμήσεων στα καύσιμα κίνησης κατά 42%, το φυσικό αέριο 79% που συμπαρέσυραν την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 71%, επαναπροσδιόρισαν προς τα πάνω τις ανελαστικές δαπάνες στη παραγωγή, μεταποίηση και το λιανεμπόριο που οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι μέχρι τώρα «έχουν βάλει πλάτη» για να μην εκτοξευτούν περαιτέρω και ανεξέλεγκτα οι τιμές στο ράφι. Ο Απρίλιος αναμένεται να είναι μήνας κορύφωσης των ανατιμήσεων στα τρόφιμα γιατί θα ενσωματωθούν οι αυξήσεις πρώτων υλών του Μαρτίου και απαιτούνται όλα τα όπλα αντιμετώπισης της ακραίας ακρίβειας, με χαρτογράφηση ποσοτήτων, παρακολούθηση τιμών, έλεγχο κέρδους, άμεσες εισηγήσεις και κανονιστικές πράξεις, που θα ρυθμίζουν τη στρεβλή λειτουργία της αγοράς, αλλά και θα προστατεύουν τους καταναλωτές από κερδοσκοπικά φαινόμενα. Ωστόσο, οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης κατά μ.ο. 25% έχουν μειώσει την κατανάλωση πολλών προϊόντων, προκαλώντας στις υπόλοιπες επαγγελματικές κατηγορίες, μεγάλες απώλειες πωλήσεων άνω του 30%.

Συνηθίζεται να λένε ότι στις περιόδους κρίσεων υπάρχουν ευκαιρίες. Και η ευκαιρία που παρουσιάζεται τώρα αφορά στην εγχώρια παραγωγή του πρωτογενή τομέα. Στην ελληνική αγορά υπάρχει επάρκεια ασφαλείας, χωρίς ελλείψεις αλεύρων και ελαίων για διάστημα τουλάχιστον δυό μηνών που συνδέεται χρονικά με την νέα φετινή σοδειά σιτηρών τον Ιούνιο. Αυτό όμως που πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί πάσει θυσία είναι να δημιουργηθεί στις κοινωνίες των ευρωπαϊκών χωρών, ο επικίνδυνος συνδυασμός να έχουμε γεμάτα ράφια με άδειες τσέπες. Σωστά λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση μετά τα μέτρα στήριξης 1,1 δις ευρώ έχει δρομολογήσει φέτος την αύξηση του κατώτατου μισθού, μετά το 2%, κατά επιπλέον 6% τον Μάιο, ώστε να καλύπτει τουλάχιστον το ποσοστό του πληθωρισμού. Η επάρκεια των αγαθών για τους καταναλωτές δεν εξαρτάται από τις ελλείψεις στην αγορά, που άλλωστε δεν υφίστανται, αλλά από την επάρκεια του οικογενειακού εισοδήματος, ώστε να μπορεί να καλύψει ικανοποιητικό μέρος από τις αυξήσεις.

Βασίλης Κορκίδης είναι πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά και πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα