Βουλιάζει η αγορά κρυπτονομισμάτων: Σε χαμηλό διετίας το Bitcoin, “βουτιά” για το Ether

Βουλιάζει η αγορά κρυπτονομισμάτων:  Σε χαμηλό διετίας το Bitcoin, “βουτιά” για το Ether
ISTOCK

Το Ether προσγειώθηκε στα 1.290 δολάρια, ενώ το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του κόσμου, Bitcoin, καταγράφει απώλειες 7,4% και περνάει κάτω από τις 19.000 δολάρια.

Μεγάλες απώλειες καταγράφουν τα μεγαλύτερα κρυπτονομίσματα του κόσμου σήμερα, Δευτέρα (19/9), με το Bitcoin να υποχωρεί έως και 7,4% και διαπραγματευόταν στα 18.370 δολ. στις 9.45 το πρωί ώρα Ελλάδος στο Λονδίνο. Το δε Ether, το δεύτερο μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα, κατέγραφε απώλειες 6,6%, παλεύοντας να διατηρήσει το ψυχολογικό όριο των 1.300 δολ. Ψηφιακά νομίσματα όπως το XRP και Polkadot κατέγραψαν ισχυρότερες απώλειες ενώ πρόσφατα κατέρρευσε και το TerraUSD.

Η πτώση αυτή φέρνει το Bitcoin στο χαμηλότερο επίπεδο μέχρι στιγμής για την τρέχουσα χρονιά, όπως σημειώνει η Wall Street Journal. Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Νοεμβρίου του 2021 το κατέγραφε ιστορικό υψηλό στο επίπεδο των 69.000 δολαρίων και σήμερα, σχεδόν δέκα μήνες μετά, μετρά απώλειες που φτάνουν το 75% με τις προβλέψεις των οικονομολόγων να μη “βλέπουν” ανάκαμψη στο εγγύς μέλλον.

Οι λόγοι για την κατρακύλα των κρυπτονομισμάτων είναι πολλοί: Τα υψηλότερα κόστη δανεισμού στραγγίζουν τη ρευστότητα στην οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό ο κλάδος των κρυπτονομισμάτων. Ο υψηλός πληθωρισμός, η ενίσχυση του δολαρίου, η σύσφιξη της οικονομικής πολιτικής σε Ευρώπη και ΗΠΑ και φυσικά η ενεργειακή κρίση που ανεβάζει κατακόρυφα το κόστος του mining έχουν επίσης καταλυτική επίδραση στην τιμή των ψηφιακών νομισμάτων.

“Σε αυτό το πληθωριστικό περιβάλλον, τα μακροοικονομικά στοιχεία επικρατούν επί των πάντων”, σημειώνει ο Antoni Trenchev, διευθύνων εταίρος στην εταιρεία δανεισμού κρυπτονομισμάτων Nexo.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση του κλάδου των ψηφιακών νομισμάτων έχει υποχωρήσει κάτά άνω των 70 δισ. δολ. τις τελευταίες 24 ώρες, στα 941 δισ. δολ. – πολύ μακριά από τα 3 δισ. δολ. στο αποκορύφωμα του 2021, σύμφωνα με στοιχεία της CoinGecko. Οι όλο και πιο περιοριστικές χρηματοοικονομικές συνθήκες και ορισμένες εντυπωσιακές χρεοκοπίες σε εταιρείες του κλάδου έχουν οδηγήσει σε σπιράλ πτώσης των τιμών μέσα στο 2022.

Αυτήν την εβδομάδα οι επενδυτές ετοιμάζονται για άγρια μεταβλητότητα μετά το επικείμενο μεγάλο άλμα στα επιτόκια από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), η οποία αναμένεται την Τετάρτη να κάνει ανακοινώσεις, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα