Βρούτσης: Το εισόδημα των συνταξιούχων θα αυξηθεί

O υπουργός Εργασίας.
O υπουργός Εργασίας. EUROKINISSI

Με το νέο ασφαλιστικό δεν μειώνονται οι συντάξεις, είπε ο υπουργός Εργασίας. Ανακοίνωσε μείωση εισφορών για τους μισθωτούς. Τι ανέφερε για την καταβολή των αναδρομικών.

Αυξήσεις στο εισόδημα των συνταξιούχων προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, ξεκαθαρίζοντας ότι η περίοδος που έγιναν οι επώδυνες δημοσιονομικές προσαρμογές ανήκει πλέον στο παρελθόν.

Μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ, ο κ. Βρούτσης απέκλεισε με κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο μείωσης των συντάξεων στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, ενώ τόνισε ότι το εισόδημα των συνταξιούχων θα αυξηθεί και λόγω της μείωσης της φορολογίας. «Ο φορολογικός συντελεστής 22%, μέχρι 10.000 ευρώ, θα μειωθεί στο 9%. Η μείωση του φορολογικού συντελεστή θα επιφέρει αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος όχι μόνο στους συνταξιούχους, αλλά και στους μισθωτούς και τους ελεύθερους επαγγελματίες» σημείωσε ο υπουργός Εργασίας.

ADVERTISING

Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), οι οποίες, όπως είπε, αποτύπωσαν τις αντισυνταγματικές περιοχές του νόμου Κατρούγκαλου. Υπογράμμισε δε ότι στα σημεία αυτά θα γίνουν αλλαγές. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Στις επικουρικές συντάξεις υπήρξε μία παρέμβαση από τα 1.300 ευρώ και πάνω. Συνολικά 465.512 συνταξιούχοι θα δουν αύξηση. Από τις 4 Οκτωβρίου 2019, ημερομηνία που εκδόθηκε η απόφαση του ΣτΕ, είμαστε υποχρεωμένοι ως πολιτεία, ως υπουργείο Εργασίας, να αποδώσουμε αυτά τα χρήματα στους συνταξιούχους, δηλαδή τα αναδρομικά των επικουρικών». Ο αρμόδιος υπουργός διευκρίνισε ότι την ημερομηνία που θα ψηφιστεί ο νέος ασφαλιστικός νόμος, θα γίνει η τρέχουσα καταβολή και θα ακολουθήσει και η αναδρομική καταβολή τριών ή τεσσάρων μηνών, επισημαίνοντας ότι δεν χρειάζεται η προσφυγή σε δικηγόρους και σε αγωγές.

Για τις κύριες συντάξεις, όπως τόνισε, το στοιχείο της ανταποδοτικότητας έχει μεγάλη σημασία. «Το νέο ασφαλιστικό, το οποίο οικοδομούμε, θα παρέμβει και σε αυτό το σημείο» σχολίασε ο κ. Βρούτσης, προσθέτοντας ότι η Εθνική Αναλογιστική Αρχή θα εξετάσει με ακρίβεια από ποιο έτος και μετά θα έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε αυξήσεις με βάση την ανταποδοτικότητα του συστήματος που πρέπει να βελτιωθεί, με βάση τα χρόνια και το συντάξιμο μισθό. «Όπως και στις επικουρικές, οι αυξήσεις θα αφορούν το διάστημα από τις 4 Οκτωβρίου 2019, μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου» αποσαφήνισε.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι οι πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ δεν περιλαμβάνουν τα αναδρομικά του προηγούμενου διαστήματος. «Υπάρχουν δίκες οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν το δεκάμηνο από τον Μάιο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2016. Όταν ολοκληρωθούν και έχουμε την καθαρή εικόνα, θα τοποθετηθούμε. Όλα θα είναι σύννομα και στη βάση των αποφάσεων της δικαιοσύνης» συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας.

Μειώσεις των εισφορών για τους μισθωτούς

Επίσης, ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε μειώσεις των εισφορών για τους μισθωτούς, υπογραμμίζοντας παράλληλα όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους ότι οι εξοντωτικές εισφορές του νόμου Κατρούγκαλου ουσιαστικά ισοπέδωσαν και υπονόμευσαν την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητα. Επιπλέον, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, το σύστημα αυτό οδήγησε σε μεγάλη εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή.

«Το ΣτΕ επιβεβαίωσε όλα αυτά» υποστήριξε ο κ. Βρούτσης, ο οποίος τόνισε ότι στόχος είναι να αποσυνδεθεί το ασφαλιστικό από το φορολογικό, καθώς και η απλούστευση των διαδικασιών. «Δεν πρέπει να υπάρχουν αυτές οι εξοντωτικές εισφορές. Η φορολογική παρέμβαση της κυβέρνησης, συνδυαστικά με την προσέγγισή μας στο ασφαλιστικό, θα έχουν ως αποτέλεσμα να βγουν ωφελημένοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες» εκτίμησε ο υπουργός Εργασίας, συμπληρώνοντας ότι πρόθεση του υπουργείου είναι να απεγκλωβιστούν οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών από τον κατώτατο μισθό.

Τέλος, ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» αναβαθμίζεται και εκσυγχρονίζεται. «Έρχεται νέα νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας που θα αφορά την "ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ"» σημείωσε ο αρμόδιος υπουργός, επισημαίνοντας ότι, την 1η Ιανουαρίου του 2020, με βάση το νόμο της «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το ψηφιακό ωράριο. Όπως είπε, πρόκειται για μία δομική αλλαγή στο σύστημα. Εξήγησε δε ότι, με αυτόν τον τρόπο, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) θα έχει μία αναλυτική καταγραφή για το πώς δουλεύουν οι επιχειρήσεις, οι οποίες, με τη σειρά τους, θα μπορούν να αποτυπώνουν με περισσότερη ευκολία και με λιγότερη γραφειοκρατία το εργατικό δυναμικό τους και τις ώρες εργασίας τους. «Τον Μάρτιο του 2020, θα παρουσιαστεί επίσης για πρώτη φορά στην Ελλάδα η κάρτα του εργαζομένου, η οποία θα λειτουργήσει πιλοτικά αρχικά στα σούπερ μάρκετ και στον κλάδο των τραπεζών» συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας.

Πηγή: 

ΑΠΕ ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Συντάξεις, Υπουργείο Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πέρασε με 165 "ναι" το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο - "Κόντρες", αναφορές σε Τζόκερ και η απουσία Μητσοτάκη

Βουλή: Υψηλοί τόνοι στη συζήτηση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου

SHARE:

24Media Network