Ξεδιπλώνεται το πακέτο των ελαφρύνσεων της κυβέρνησης

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος - Φωτογραφία αρχείου
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος - Φωτογραφία αρχείου AP

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, στο οποίο περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για τις οφειλές στην εφορία, προβλέπει τις διατάξεις για τις συντάξεις χηρείας, το αιτιολογημένο των απολύσεων καθώς και ρυθμίσεις για το εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς των διανομέων και μεταφορέων.

Με την πολυαναμενόμενη ρυθμίση των 120 δόσεων σε εφορίες, ταμεία και τοπική αυτοδιοίκηση ξεκινούν οι ανακοινώσεις για θετικά μέτρα που επιταχύνονται λόγω των εκλογών.

Μετά από την πολύωρη σύσκεψη που έγινε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, σήμερα οι τρεις συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εργασίας κ. Έφη Αχτσιόγλου και Εσωτερικών κ. Αλέξης Χαρίτσης κάνουν "πρεμιέρα" παρουσιάζουν ένα νομοσχέδιο που θα έχει ως πιο σημαντικό τμήμα του τις ρυθμίσεις οφειλών το οποίο θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

Στιγμιότυπο από  την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου
Στιγμιότυπο από την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου EUROKINISSI

Το ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για το εργασιακό καθεστώς των ντελιβεράδων αλλά και το νέο καθεστώς για την απολύσεις οι οποίες εφεξής θα επιβάλλεται να είναι αιτιολογημένες.

Οι ρυθμίσεις οφειλών μέχρι και σε 120 δόσεις για τα χρέη ιδιωτών στοχεύουν στο να ρυθμίσουν χρέη συνολικού ύψους περίπου 145 δις ευρώ από τα οποία τα 104 δισ. ευρώ προς την εφορία 34,7 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία και περίπου 8-9 δισ. ευρώ στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Μόνο η ρύθμιση για την εφορία έχει εν δυνάμει ενδιαφερόμενους περίπου 4 εκατομμύρια φορολογούμενους που χρωστούν από 5 έως και 150.000.00 ευρώ. Η ρύθμιση προς τα ταμεία αφορά 1,6 εκατομμύρια αυτοαπασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες ενώ και η ρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αφορά πάνω από ένα εκατ. πολίτες.

Η διευθέτηση αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι και 31/12/2018 και προσφέρουν κούρεμα προσαυξήσεων ή και κεφαλαίου (η ρύθμιση για ταμεία) υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Όσοι έχουν νέες οφειλές νέες οφειλές από 1/1/2019 θα πρέπει είτε να τις εξοφλήσουν είτε να τις ρυθμίσουν με την πάγια 12μηνη ρύθμιση για να μπορέσουν να ρυθμίσουν με το νέο καθεστώς και τις παλαιότερες οφειλές τους.

Το πακέτο 2019 -2022

Στη χθεσινή σύσκεψη συζητήθηκε και η αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ (0,6% του ΑΕΠ) για το 2019 αλλά και των ετών 2020 -2022 με πρώτο θέμα τις ελαφρύνσεις που μπορούν να γίνουν από φέτος.

Στο τραπέζι έπεσε και η 13 σύνταξη αλλά και η μετάταξη κάποιων βασικών προϊόντων διατροφής από τον βασικό συντελεστή ΦΠΑ του 24% στο 13% αλλά και διαπραγμάτευση που θα ξεκινήσει από φέτος για την αναστολή του μέτρου της περικοπής του αφορολόγητου που έχει ψηφιστεί για να ισχύσει από το 2020.

Για τον επόμενο χρόνο σχεδιάζεται επίσης η μείωση του πρώτου συντελεστή φορολογία για τα φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 20% την μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και δεύτερη δόση μείωσης του ΕΝΦΙΑ.

 Στα θέματα αυτά υπήρχε ανταλλαγή απόψεων για την διαπραγμάτευση που θα ξεκινήσει από αύριο με τους θεσμούς που θα βρίσκονται στην Αθήνα μέχρι και την Τετάρτη . Δεν οριστικοποιήθηκε όμως το τι θα γίνει και πότε. Ο υπουργός Οικονομικών έχει αναλάβει το ρόλο να κοστολογήσει τα μέτρα όχι μόνο σε ότι αφορά στην δαπάνη αλλά και το κοινωνικό και οικονομικό όφελος ώστε να υπάρχουν περισσότερα επιχειρήματα για την προώθησή τους.

 Οι τελικές αποφάσεις για τα μέτρα αυτά αναμένεται να ληφθούν προς τα ο τέλος της εβδομάδας οπότε θα γίνουν και οι ανακοινώσεις μάλλον από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Υπουργείο Οικονομικών, Υπουργείο Εργασίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

"Έκλεισε" το νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων

Φορο-ελαφρύνσεις και οικονομία στην "ατζέντα" της συνάντησης Τσίπρα - Τσακαλώτου

Αχτσιόγλου για 120 δόσεις: Πρώτη φορά θα έχουμε κούρεμα βασικής οφειλής

"Πακέτο" στην Βουλή οι ρυθμίσεις των 120 δόσεων σε ταμεία - εφορία

SHARE:

24Media Network