Ξεκινά με ανάδοχο την ΙΝΤΡΑΚΑΤ η αναβάθμιση του αεροδρομίου Πάρου – Στα έργα νέος Πύργος Ελέγχου

Ξεκινά με ανάδοχο την ΙΝΤΡΑΚΑΤ η αναβάθμιση του αεροδρομίου Πάρου – Στα έργα νέος Πύργος Ελέγχου
Αεροδρόμιο Πάρου EUROKINISSI/PANORAMA PRESS/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Η ΙΝΤΡΑΚΑΤ βάζει μπροστά την αναβάθμιση του αεροδρομίου Πάρου. Το κόστος του έργου ανέρχεται σε ποσό με ΦΠΑ 46,2 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ 37,26 εκατ. ευρώ). Η διάρκεια του έργου ορίστηκε σε 30 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης κατασκευής.

Υπεγράφη το μεγάλο συγκοινωνιακό έργο νέας αναβάθμισης του αεροδρομίου Πάρου. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ανάδοχος είναι η ΙΝΤΡΑΚΑΤ.

Το έργο αναλαμβάνει η ΙΝΤΡΑΚΑΤ η οποία προσθέτει ακόμα μια σύμβαση στο portfolio της. Αξίζει να σημειωθεί πως η ΙΝΤΡΑΚΑΤ είχε αναλάβει και την περασμένη δεκαετία την προηγούμενη αναβάθμιση του Παριανού αεροδρομίου ενώ έχει ολοκληρώσει την μεγάλη αναβάθμιση των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων της Fraport.

O σχετικός διαγωνισμός είχε ενδιαφέρουσα εξέλιξη καθώς αρχικά είχε μειοδότησε η εταιρεία ΕΚΤΕΡ η οποία όμως αποκλείστηκε και τελικά στο έργο αναδείχθηκε ανάδοχος η ΙΝΤΡΑΚΑΤ με ποσοστό έκπτωσης 10,54%.

Η δημοπράτηση αφορά στο έργο ανάπτυξης νέων και βελτίωσης υφιστάμενων υποδομών του νέου αεροδρομίου Πάρου. To αεροδρόμιο του κυκλαδίτικου νησιού έχει παρουσιάσει εντυπωσιακή πορεία (μέχρι την πανδημία) και παρότι είχε γίνει η προηγούμενη εργολαβία αναβάθμισης αλλά και κάποιες κτιριακές εργασίες, κρίθηκε απαραίτητη η περαιτέρω αναβάθμιση του για να ικανοποιήσει τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες του.

Ένα μεγάλο έργο

Πρόκειται για το μεγαλύτερο νέο έργο αυτή την στιγμή στην Πάρο και ένα από τα μεγαλύτερα σε όλο το σύμπλεγμα των Κυκλάδων. Η δημοπράτηση του έργου αλλά και η αποσφράγιση των προσφορών πραγματοποιήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι, στις 5 Ιουλίου 2021. Στα έργα εμπεριέχεται μεταξύ άλλων και νέος Πύργος Ελέγχου.

Το κόστος του έργου ανέρχεται σε ποσό με ΦΠΑ 46,2 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ 37,26 εκατ. ευρώ). Η διάρκεια του έργου ορίστηκε σε 30 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης κατασκευής. Ουσιαστικά το έργο εφόσον ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους, τότε μπορεί να ολοκληρωθεί την καλοκαιρινή περίοδο του 2025.

Το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο μετά από την ένταξη της Πράξης «Ανάπτυξη και βελτίωση υποδομών του νέου αεροδρομίου Πάρου» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. 2014 – 2020». Το έργο χρηματοδοτείται και από τις πιστώσεις του Π.Δ.Ε.

Τι θα κατασκευαστεί

Κατασκευή νέου κτιρίου αεροσταθμού μετά του απαιτούμενου εξοπλισμού (σύστημα διαχείρισης αποσκευών, σύστημα οπτικών αγγελιών πτήσεων, σύστημα CUTE, λοιπός ηλεκτρονικός εξοπλισμός κ.λπ.), φυλάκιο ασφαλείας, μόνιμη εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου.

Επίσης, επέκταση δαπέδου στάθμευσης αεροσκαφών κατά 90μ προς νότο και κατά 50μ. προς βορρά, έτσι ώστε το δάπεδο να αποκτήσει διαστάσεις 340μ*130μ από 200μ*130μ σήμερα, υδραυλικά έργα αποστράγγισης και Η/Μ εγκαταστάσεις (φωτοσήμανση κ.λπ.), επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης – απογείωσης από 1.400μ σε 1.799μ, διαμόρφωση ζωνών ασφαλείας και ζωνών RESA, εργασίες διαγράμμισης, σήμανσης και ασφάλισης.

Τέλος, προβλέπεται κατασκευή νέου πύργου ελέγχου (Π.Ε.Α.) επιφάνειας 159τ.μ. σε επαφή με το νέο κτίριο αεροσταθμού, μεταφορά υποδομών από τον υφιστάμενο στον νέο, μεταφορά σταθμού φωτοσήμανσης στο νέο κτίριο, αποξήλωση καμπίνας παλαιού πύργου ελέγχου και κατασκευή πυροσβεστικού σταθμού 563 τ.μ..

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα