Ύφεση – ρεκόρ 10% του ΑΕΠ λόγω τουρισμού βλέπει το ΔΝΤ για το 2020

Ύφεση – ρεκόρ 10% του ΑΕΠ λόγω τουρισμού βλέπει το ΔΝΤ για το 2020
Στιγμιότυπο από την Πλατεία Συντάγματος Eurokinissi

Παρά την ανησυχητική ύφεση που προβλέπει το ΔΝΤ για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, η χειρότερη πρόβλεψη για την Ελλάδα δεν αφορά στο ΑΕΠ αλλά στην ανεργία.

Το χειρότερο δυνατό σενάριο υιοθετεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την ελληνική οικονομία στην εξαμηνιαία έκθεση του για την πορεία και τις προοπτικές των κρατών μελών του, προβλέποντας για εφέτος ύφεση ύψους 10% του ΑΕΠ.

Ο υπουργός Oικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μας έχει ήδη προετοιμάσει για βαθιά ύφεση φέτος ανάλογη του μέσου όρου της Ευρωζώνης (που αναμένεται να έχει οικονομική συρρίκνωση από 5% έως και 10% του ΑΕΠ σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα).

Με βάση τα στοιχεία της έκθεσης του ΔΝΤ πάντως, η υποχώρηση του ΑΕΠ για την Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερη από τη μέση ύφεση στην Ευρωζώνη, η οποία δεν θα ξεπεράσει το 7,6% του ΑΕΠ. Θα ήταν δε η υψηλότερη όλων των κρατών-μελών για τα οποία δίνει στοιχεία ο Διεθνής Οργανισμός αν δεν υπήρχε το κρατίδιο του Σαν Μαρίνο που αναμένεται να έχει και αυτό ύφεση για το 2020 ύψους 12,2% του ΑΕΠ. Ακόμη και η βαριά χτυπημένη από τον κορονοϊό Ιταλία αναμένεται να έχει για εφέτος ύφεση όχι μεγαλύτερη από 9,1% του ΑΕΠ, ενώ και για την Ισπανία η ύφεση δεν θα ξεπεράσει το 8% του ΑΕΠ.

Αιτίες για το ανησυχητικό αυτό νούμερο για την χώρα μας, είναι η μεγάλη συμμετοχή του τουρισμού στο ΑΕΠ τόσο της Ελλάδας και η κατάρρευση που αναμένεται για φέτος, λόγω των απαγορεύσεων των πτήσεων από χώρα σε χώρα, αλλά και των περιορισμών εντός της χώρας, που θα μειώσει σημαντικά και τον εσωτερικό τουρισμό.

Αυτή την ανάλυση κάνει χωρίς να αναφέρεται ευθέως στη χώρα μας στο Blog του ΔΝΤ, η επικεφαλής του τμήματος αναλύσεων του Ταμείου, Gita Gopinath.

Καταγράφοντας αρχικά το πρωτόγνωρο της κρίσης, σημειώνει ότι οι χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό, τα ταξίδια, τη φιλοξενία και την ψυχαγωγία για την ανάπτυξή τους αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα μεγάλες διαταραχές.

Οι αναδυόμενες αγορές και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες αντιμετωπίζουν πρόσθετες προκλήσεις με πρωτοφανείς ανατροπές στις ροές κεφαλαίων, καθώς η παγκόσμια διάθεση για ανάληψη κινδύνων μειώνεται. Επιπλέον, πολλές οικονομίες εισήλθαν σε αυτήν την κρίση σε μια ευάλωτη κατάσταση με αργή ανάπτυξη και υψηλά επίπεδα χρέους.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Για το τρέχον έτος, η ανάπτυξη στις προηγμένες οικονομίες προβλέπεται να διαμορφωθεί στο -6,1%. Η αναδυόμενη αγορά και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες με φυσιολογικά επίπεδα ανάπτυξης πολύ υψηλότερα από τις προηγμένες οικονομίες προβλέπεται επίσης να έχουν αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης -1,0% το 2020 και -2,2% εάν αποκλείστει η Κίνα. Το κατά κεφαλήν εισόδημα αναμένεται να συρρικνωθεί σε περισσότερες από 170 χώρες. Τόσο η προηγμένη όσο και η αναδυόμενη αγορά και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες αναμένεται να ανακάμψουν εν μέρει το 2021.

Τα νέα σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ είναι σχετικά καλύτερα για το 2021 όταν η Ελλάδα προβλέπεται να ανακτήσει 5,1% του ΑΕΠ της, όσα περίπου και η Ευρωζώνη (+4,7 % του ΑΕΠ της). Και το Σαν Μαρίνο αναμένεται να έχει ανάπτυξη 5,4% του ΑΕΠ το 2021 ενώ περίπου 5% του ΑΕΠ τους θα ανακτήσουν και τα περισσότερα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.

Η ανεργία

Παρά την ύφεση – ρεκόρ που προβλέπει το ΔΝΤ, η χειρότερη πρόβλεψη για την Ελλάδα δεν αφορά στο ΑΕΠ αλλά στην ανεργία.

Μετά από 10 χρόνια σκληρής οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα θα πρέπει να αναμένει ξανά την ανεργία να σκαρφαλώσει στο 22,3% για να μειωθεί ξανά στο 19% το 2021.

Η αντίστοιχη πρόβλεψη για την Ευρωζώνη είναι η ανεργία να αυξηθεί εφέτος στο 9,2% για να υποχωρήσει το 2021 στο 7,6%

Στον δείκτη του πληθωρισμού το ΔΝΤ προβλέπει αρνητικό πληθωρισμό 0,5% φέτος και αύξηση στο 1% το 2021

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα