Υπαινιγμοί Σόιμπλε για Plan B κόντρα στις δηλώσεις Βαρουφάκη

default image

Να συνέλθει από την ψυχρολουσία που υπέστη η ελληνική πλευρά στο Eurogroup προσπαθεί το Μέγαρο Μαξίμου την ώρα που ακούγονται "ψίθυροι" για Plan B για τη χώρα μας

Σε διαφορετική γραμμή κινείται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παίρνοντας αποστάσεις από τις δηλώσεις Βαρουφάκη σύμφωνα με τον οποίο δεν υπάρχει Plan B για την Ελλάδα.

Όπως μεταδίδει ο Dow Jones Newswires, ερωτηθείς για το αν η Ευρωζώνη διαθέτει κάποιο εναλλακτικό σχέδιο αντιμετώπισης του κινδύνου ελληνικής εξόδου από το ευρώ, ο Β. Σόιμπλε απάντησε:

“Αν είχα ανακοινώσει εκ των προτέρων ότι διαθέταμε σχέδιο ενοποίησης, όλοι θα είχαν πει ότι οι Γερμανοί τρελάθηκαν τελείως. Το να τίθεται αυτή η ερώτηση (σχετικά με την ύπαρξη “Σχεδίου Β”) σε έναν υπεύθυνο πολιτικό, εμπεριέχει ένα άλυτο δίλημμα”.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβενίας, Dusan Mramor, επιβεβαίωσε ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup πρότεινε την προετοιμασία ενός “Σχεδίου Β” σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία Ελλάδας-εταίρων έως τα τέλη Ιουνίου.

Αρνήθηκε, ωστόσο, ότι ένα τέτοιο σχέδιο θα αφορά την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. “Ένα Σχέδιο Β’ μπορεί να είναι οτιδήποτε”, ανέφερε.

Χθες, ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε πως “δεν υπάρχει Plan B για την Ελλάδα και δεν πρέπει να υπάρξει Plan B για την Ελλάδα”, ενώ ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του Γιάνη Βαρουφάκη στο euronews.

Στην ερώτηση αν κάποιος από τους συναδέλφους του αναφέρθηκε σε Σχέδιο Β’ σε περίπτωση που αποτύχουν οι συνομιλίες, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών απάντησε:

“Είναι αλήθεια ότι κάποιος από τους συναδέλφους μου στο Eurogroup, ακούσια, ενδεχομένως από θυμό αναφέρθηκε σε αυτό. Η άμεση απάντησή μου ήταν να πω ότι δεν υπάρχει Σχέδιο Β’, δεν μπορεί να υπάρξει Σχέδιο Β’ και η οποιαδήποτε αναφορά σε Σχέδιο Β’ είναι καταφανώς αντιευρωπαϊκή και εν τέλει είναι εναντίον των συμφερόντων της συγκεκριμένης χώρας, που εκπροσωπείται από το συγκεκριμένο συνάδελφο”.

Εν τω μεταξύ, νέο “μήνυμα στήριξης” έστειλε χθες το απόγευμα από την Βρέμη και η Άγκελα Μέρκελ, δηλώνοντας στο πλαίσιο προεκλογικής συγκέντρωσης ότι :

“Σε ό,τι αφορά την γερμανική πλευρά, είμαστε προετοιμασμένοι να προσφέρουμε όλη την υποστήριξη που ζητείται από εμάς. Αλλά βεβαίως πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα». Η Καγκελάριος αναφέρθηκε και στην ανάγκη για ιδιωτικοποιήσεις”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα