Υπό ρύθμιση ως το τέλος Ιουνίου ιδιωτικό χρέος 150 δισ. ευρώ

Υπό ρύθμιση ως το τέλος Ιουνίου ιδιωτικό χρέος 150 δισ. ευρώ
Το κτήριο του υπουργείου Οικονομικών Eurokinissi

Σε τροχιά αποκλιμάκωσης ιδιωτικό χρέος 150 δισ. ευρώ, καθώς το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις και η προστασία της πρώτης κατοικίας έρχονται να αντιμετωπίσουν προβλήματα που δημιούργησε και διόγκωσε η κρίση για περισσότερους από τέσσερα εκατ. Έλληνες.

Μετά την χθεσινή ψήφιση των ρυθμίσεων με έως και 120 δόσεις ένα μήνα μετά το νέο νόμο Κατσέλη μπαίνει σε τροχιά αποκλιμάκωσης ιδιωτικό χρέος 150 δισ. ευρώ.

Το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις σε εφορία ταμεία και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης μαζί με την προστασία της πρώτης κατοικίας έρχονται να αντιμετωπίσουν προβλήματα που δημιούργησε και διόγκωσε η κρίση για πάνω από 4 εκατομμύρια Έλληνες που χρωστούν σήμερα 104 δισ. ευρώ στην εφορία 34,7 δισ. ευρώ στα ταμεία 3 δισ. στον ΟΤΑ και 11 δισ. ευρώ στις Τράπεζες.

Τα 104 δισ. ευρώ προς την εφορία επιμερίζονται σε οφειλές από 5 έως και 150 .000.00 ευρώ Τα 4 εκ των οφειλετών θα μπορούν να μπούν από την Δευτέρα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους μέχρι και σε 120 δόσεις γλυτώνοντας και το κίνδυνο των κατασχέσεων ή ακόμη χειρότερα των πλειστηριασμών. Παράλληλα με την ένταξη στην ρύθμιση θα κερδίσουν το 10% από πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Στην ρύθμιση από για την εφορία το σύνολο των 120 δόσεων θα μπορούν να διεκδικήσουν όσοι έχουν εισοδήματα μέχρι και 10.000 ευρώ. Για τους υπόλοιπους οι δόσεις θα μειώνονται όσο θα αυξάνεται το εισόδημα. Όσοι διαλέξουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με λιγότερες από το ανώτερο αριθμό θα δώσει το σύστημα θα έχουν μπόνους απομείωση των προσαυξήσεων από 20% με απομείωση των δόσεων κατά 10% έως και το 100% αν η οφειλή πληρωθεί εφάπαξ.

Την τελευταία ημέρα πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου οι δόσεις για τις επιχειρήσεις αυξήθηκαν από 18 σε 24 για τακτικές φορολογικές υποχρεώσεις και από 30 σε 36 για έκτακτες φορολογικές υποχρεώσεις.

Η ρύθμιση θα ανοίξει άμεσα και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις ως τις 26 Ιουνίου.

Η ρύθμιση στα ταμεία

Από τα 4 εκ ευρώ που χρωστούν στην εφορία το 1,6 εκ – μη μισθωτοί- έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και σε ασφαλιστικά ταμεία που στο σύνολο τους φτάνουν τα 34,7 δισ. ευρώ. Η ρύθμιση για ταμεία θα είναι ανοιχτή για όλους χωρίς εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και θα έχει δύο ιδιαιτερότητες.

Η πρώτη είναι η δυνατότατα που δίνεται σε όσους το επιθυμούν να επαναϋπολογίσουν την οφειλή τους με βάση την κατώτερη μηνιαία εισφορά του νόμου Κατρούγκαλου επιτυγχάνοντας μέχρι και 65% του «κεφαλαίου» της οφειλής του.

Η δεύτερη είναι ότι όλοι όσοι ρυθμίσουν τις οφειλές τους μπορούν να πετύχουν μείωση των προσαυξήσεων έως και 85%.

Όσοι επιλέξουν τον επαναϋπολογισμού μπορούν να πετύχουν την μείωση της συνολικής οφειλής τους ως 69,9%.

Και αυτή η ρύθμιση θα ανοίξει άμεσα και θα μπορούν να γίνουν αιτήσεις ως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Η ρύθμιση για ΟΤΑ

Η τρίτη ρύθμιση που αφορά τις οφειλές προς τους ΟΤΑ θα προσπαθήσει να φέρει σε λογαριασμό 3 δισ. ευρώ οφειλών ιδιωτών σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Από το σύνολο των οφειλών 2,7 δις ευρώ αφορούν τις οφειλές σε τέλη φόρους και προσαυξήσεις από φυσικά πρόσωπα και άλλα 300 εκ ευρώ από νομικά πρόσωπα

Η ρύθμιση αυτή θα επιτρέπει εξόφληση οφειλών μέχρι και σε 100 δόσεις και η περίοδος για την υποβολή θα είναι τέσσερις μήνες μετά την δημοσίευση του νόμου που θα κατατεθεί αύριο στην Βουλή. Η ένταξη στην ρύθμιση θα εξασφαλίζει και μια μείωση των προσαυξήσεων που έχουν προστεθεί στο κεφάλαιο της βασικής οφειλής τους.

Ο νέος νόμος Κατσέλη

Ο νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας που έχει ψηφιστεί στο τέλος Μαρτίου θα προσπαθήσει να «πρασινίσει», κόκκινα δάνεια ύψους 11 δις ευρώ που βαρύνουν σήμερα περίπου 150.000 δανειολήπτες .

Τα βασικά κριτήρια του νόμου είναι:

Το περιουσιακό κριτήριο παραμένει στο ύψος τις ελληνικής πρότασης δηλ. τα 250.000 ευρώ για τα αμιγώς στεγαστικά δάνεια και 175.000 για επιχειρηματικά δάνεια με προσημείωση πρώτης κατοικίας.

Τα εισοδηματικά κριτήρια ξεκινούν από τα 12.500 για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό αυξάνονται κατά 8500 για την σύζυγο και κατά 5000 ευρώ για κάθε ανήλικο παιδί φτάνοντας κατ ανώτερο τα 36.000 ευρώ.

Αν το 120% της αξίας της κύριας κατοικίας υπερβαίνει το σύνολο των οφειλών που περιλαμβάνονται στην αίτηση, τότε καταβάλλεται το σύνολο των οφειλών σε αντίστοιχες τοκοχρεωλυτικές δόσεις.

Το ποσό πλέον του 120% αποσβαίνεται στην εξόφληση του δανείου και εφόσον ο δανειολήπτης έχει τηρήσει πλήρως τους όρους της σύμβασης.

Η ρύθμιση έχει ως ανώτατο χρονικό το διάστημα 25 ετών, το οποίο όμως δεν πρέπει να υπερβαίνει το 80ο έτος της ηλικίας του αιτούντος, εκτός εάν συμβληθεί εγγυητής, αποδοχής των πιστωτών, ευθυνόμενος ως αυτοφειλέτης.

Και αυτός ο νόμος αναμένεται να τεθεί επι της ουσίας σε ισχύ μέχρι και το τέλος του Ιουνίου όταν θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων και θα κλείσει οριστικά στις 31/12/2019.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα