ΥΠΟΙΚ: Δεν υπάρχει ενδεχόμενο νέων μέτρων

ΥΠΟΙΚ: Δεν υπάρχει ενδεχόμενο νέων μέτρων
Συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες το Σάββατο 11 Ιουλίου 2015. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) Eurokinissi

Ενώ τη Δευτέρα εγκρίνεται η δόση των 2,8 δισ. ευρώ, αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν τις ελπίδες τους για λύση του χρέος μέχρι το Δεκέμβριο. Τι ανέφεραν, οι ίδιες πηγές, για "κόφτη" και συντάξεις

Δεν υπάρχει το ενδεχόμενο νέων μέτρων διαβεβαίωναν από την Ουάσιγκτον στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση σειράς επαφών με αξιωματούχους της ΕΕ του ΔΝΤ και των ΗΠΑ.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με την μεγάλη απόκλιση των εκτιμήσεων μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ σχετικά με την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων ανώτατο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, ξεκαθάριζε ότι πρόκειται για μια συζήτηση που αφορά την περίοδο μετά το 2018.

Μάλιστα εξέφραζαν την ελπίδα, ότι η μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη του ταμείου για πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% του ΔΝΤ θα «γεφυρωθεί» με την αντίστοιχη πρόβλεψη των Ευρωπαίων για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, με αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Σε ότι αφορά την περίοδο του προγράμματος, δηλαδή την τριετία 2016 – 2018, δεν τίθεται θέμα λήψης πρόσθετων μέτρων. Τούτο διότι η διαφορά μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ έχει ήδη «γεφυρωθεί» με την πρόβλεψη ύπαρξης του δημοσιονομικού «κόφτη». Στην απευκταία περίπτωση που οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται με βάση το πρόγραμμα, υπάρχει ως αναγκαία λύση η ενεργοποίηση του μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, μέσω του οποίου μπορούν ως γνωστό να γίνουν διορθώσεις αποκλίσεων έως και 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ. ευρώ). Συνεπώς η συζήτηση περί νέων μέτρων είναι ανεδαφική.

Σε ότι αφορά δεν το επιχείρημα του ΔΝΤ ότι το ασφαλιστικό χρειάζεται νέες παρεμβάσεις για να καταστεί βιώσιμο η ίδια πηγή τόνιζε ότι το Ταμείο επιμένει σε λάθος συμπεράσματα. Τούτο διότι, η συνολική δαπάνη για άτομα άνω των 65 ετών βρίσκεται στο 50% της αντίστοιχης δαπάνης που καταγράφεται στην Γερμανία και στο 70% του μέσου όρου της ΕΕ.

Παρόλα αυτά και σε ότι αφορά το μέγεθος στο οποίο στέκεται ιδιαίτερα το ΔΝΤ, δηλαδή το 10% του ΑΕΠ που κοστίζει κάθε χρόνο στον προϋπολογισμό το ασφαλιστικό, υπάρχει λύση μέσω ανακατανομής των δαπανών. Θα μπορούσε για παράδειγμα, όταν η οικονομία εισέλθει σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης, να μείνουν σταθερές οι συντάξεις και να κατευθυνθούν πόροι σε άλλες κοινωνικές δαπάνες όπως η παιδική φτώχεια.

Λύση έστω και «στο νήμα» για το χρέος

Σε ότι αφορά την λύση για το χρέος η ίδια πηγή εκτίμησε ότι η ΕΕ θα ακολουθήσει την τακτική της τελευταίας στιγμής για να πάρει τις αποφάσεις της. Με αυτήν την έννοια εκτίμησε οι αποφάσεις θα ληφθούν κατά πάσα πιθανότητα στο Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου.

Τόνισε ότι εκτός από την Γερμανία χώρες όπως η Αυστρία, η Ολλανδία και η Φινλανδία θεωρούν απαραίτητη την παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Για να υπάρξει όμως παρουσία, θα πρέπει το Ταμείο να έχει διαθέσιμα όλο το φάσμα των μέτρων που προτίθεται να υλοποιήσει η Ευρώπη για την ελάφρυνση του χρέους, ώστε να μπορεί να συντάξει νέα έκθεση βιωσιμότητας (DSA) μέχρι και τον Δεκέμβριο.

Σε ότι αφορά τη διαφωνία της Γερμανίας η οποία έχει σαφώς πολιτικό υπόβαθρο τόνιζε ότι βασίζεται στο ότι εκτιμά ότι η DSA είναι η βάση ,αλλά όχι και η προϋπόθεση συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Επεσήμαναν ωστόσο, ότι το χειρότερο δυνατό σενάριο, είναι η μη συμμετοχή του ΔΝΤ και παράλληλα η αναβολή της απόφασης του χρέους για το 2017. Τούτο διότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε την συνέχιση της δυσπιστίας των αγορών απέναντι στην Ελλάδα αλλά και την αναβολή της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Σίγουροι για την δόση των 2,8 δισ, ευρώ

Σε ότι αφορά την δόση των 2,,8 δις ευρώ η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θεωρεί βέβαιο ότι θα εκταμιευτεί με απόφαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργου.

Όπως τόνιζαν η έκθεση συμμόρφωσης της ΕΕ για τα 15 προαπαιτούμενα έχει ολοκληρωθεί και μιλά για πλήρη υλοποίηση των μέτρων που θα έπρεπε να ολοκληρώσει η Ελλάδα.

Ακόμη και για το δεύτερο σκέλος της εξέτασης που θα περάσει ο κ. Τσακαλώτος και αφορά την υλοποίηση του προγράμματος εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών τα ίδια στελέχη τόνιζαν ότι η Ελλάδα έχει φτάσει στο τέλος Σεπτεμβρίου σε υλοποίηση 103-104% αλλά δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα τα στοιχεία να πιστοποιήσει το αποτέλεσμα του τελευταίου μήνα.

Παράθυρο για ΜΠΔΣ το 2017

Με δεδομένο λοιπόν ότι η ανακοίνωση της λύσης για το χρέος θα δώσει και το χώρο για αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων το στέλεχος του ΥΠΟΙΚ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής που εκκρεμεί από το καλοκαίρι να έρθει προσαρμοσμένο ανάλογα τον Απρίλιο ως ΜΠΔΣ 2017-2021.

Μέχρι τότε θα συνεχίζεται η διαπραγμάτευση των ελληνικών αρχών με τυς δανειστές για την αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων για τα έτη μετά το 2018.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα