ΥΠΟΙΚ: Ο “Ηρακλής” θα σώσει τους ευσυνείδητους δανειολήπτες

ΥΠΟΙΚ: Ο “Ηρακλής” θα σώσει τους ευσυνείδητους δανειολήπτες
shutterstock

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός είπε στη Βουλή πως μέσω του σχεδίου "Ηρακλής" θα σωθούν πολλές βιώσιμες επιχειρήσεις αλλά και οι ευσυνείδητοι δανειολήπτες.

Την βεβαιότητα ότι με το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ για τα κόκκινα δάνεια θα σωθούν πολλές βιώσιμες επιχειρήσεις και οι ευσυνείδητοι δανειολήπτες, γιατί θα τους δοθεί δυνατότητα ρυθμίσεων των δανείων τους, διατύπωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, ενημερώνοντας νωρίτερα σήμερα τη Βουλή για το πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων.

   «Λένε ότι ο ΗΡΑΚΛΗΣ θα ξεσπιτώσει. Θα γίνει ακριβώς το αντίθετο. Με τη διαδικασία των διαχειριστών, με μια ευέλικτη προσπάθεια που θα καταβάλλουν, θα μπορέσουν να σωθούν πολλές βιώσιμες επιχειρήσεις, ώστε να μην πεταχτεί αυτός ο αναγκαίος οικονομικός και κοινωνικός ιστός επιχειρήσεων, οι οποίες θέλουμε να συνεχίσουν να είναι βιώσιμες για την ελληνική οικονομία και για την ελληνική κοινωνία», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών, που επέμεινε ότι θα υπάρξει ευελιξία ρυθμίσεων διότι προτεραιότητα δεν είναι οι ρευστοποιήσεις αλλά οι ρυθμίσεις.

   Ταυτόχρονα όμως, ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι «έρχεται η ώρα, αφού η κυβέρνηση κάνει αυτή την τεράστια προσπάθεια για να βοηθήσει τον τραπεζικό τομέα και την οικονομία να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια, να απελευθερωθεί ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα και έρχεται η ώρα οι τράπεζες να παίξουν τον ρόλο που χρειάζεται η ελληνική οικονομία».

   Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση και προτροπή του υφυπουργού πως «είναι μια κρίσιμη συγκυρία, στην οποία όλοι οι παράγοντες που μέχρι σήμερα είχαν δυσκολίες, ήταν δεσμευμένοι, έβρισκαν εμπόδια, να παίξουν το ρόλο εκείνο τον οποίο επιβάλλει η πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».

   O υφυπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τη Βουλή ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση καταθέτει το νομοθέτημα για τις χρηματοδοτήσεις. «Δεν μας ενδιαφέρει μόνο ο οφειλέτης των τραπεζών. Μας ενδιαφέρει κυρίως εκείνος που δεν έχει δυνατότητα πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα, αυτόν που τον έχει ταλανίσει αυτή η αδυναμία και η τοκογλυφία. Γι΄αυτό θα φέρουμε νομοσχέδιο που θα είναι σημαντικό δείγμα για την κοινωνική ευαισθησία αυτής της κυβέρνησης».

   Ο Γιώργος Ζαββός απάντησε στο κεντρικό ερώτημα που θέτει η ΓΣΕΒΕΕ. Δηλαδή, αν στις τιτλοποιήσεις θα συμπεριληφθούν και εξυπηρετούμενα δάνεια. «Ο νόμος για τον ΗΡΑΚΛΗ αποβλέπει σε μια συστημική λύση των κόκκινων δανείων. Αντικείμενο της τιτλοποίησης είναι κυρίως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, διαφορετικά το όλο εγχείρημα δεν έχει νόημα, ούτε για τον φορολογούμενο, ούτε για την ελληνική οικονομία. Και η ΤτΕ και η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών μπορούν να επιβεβαιώσουν, εάν ερωτηθούν, ότι για την καλύτερη διαχείριση είθισται να τιτλοποιούνται, κάποτε, δάνεια και του ίδιου οφειλέτη, τα οποία μπορεί να είναι εξυπηρετούμενα και μη εξυπηρετούμενα. Βέβαια, η σύνθεση του χαρτοφυλακίου της τιτλοποίησης εναπόκειται στις ίδιες τις τράπεζες», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Ο ΗΡΑΚΛΗΣ δεν απαγορεύει στις τράπεζες να μεταβιβάσουν, εάν χρειάζεται, και εξυπηρετούμενα δάνεια. Παρ΄όλα αυτά είναι λογικό να μην αναμένεται μια τέτοια μεταβίβαση, εκτός από ορισμένες, ενδεχομένως, μεμονωμένες περιπτώσεις, του ιδίου οφειλέτη».

   Ο υφυπουργός ενημέρωσε τις επιτροπές της Βουλής ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν στον «ΗΡΑΚΛΗ», με σχήματα που υπερβαίνουν τα 30 δισ. ευρώ, για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

   Η επιτροπή παρακολούθησης

  «Η υπόθεση του ΗΡΑΚΛΗ είναι υπόθεση διαφάνειας όλων των διαδικασιών και όλων των φορέων», είπε ο υφυπουργός και επισήμανε ότι Επιτροπή Παρακολούθησης θα επιβλέπει σε συνεχή βάση την εξέλιξη των τιτλοποιήσεων, δηλαδή, από την πρώτη στιγμή που θα υποβληθεί η αίτηση και καθ΄όλη την εξέλιξη της τιτλοποίησης. Στην επιτροπή συμμετέχουν ο ΟΔΔΗΧ, η ΤτΕ, μέσω των αρμοδίων διευθύνσεων που εποπτεύουν και οι αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Οικονομικών (Διεύθυνση Χρηματοοικονομικής Πολιτικής, Διεύθυνση Εγγυήσεων) και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Όπως εξήγησε ο υφυπουργός Οικονομικών, αυτή την υπηρεσία θα λαμβάνει όλα τα δεδομένα και πληροφορίες από τους εμπλεκόμενους στη λειτουργία αυτής της αγοράς. «Για κάθε συναλλαγή, από τους διαχειριστές πληρωμών, από τους πληρεξούσιους των καταβολών, το Δημόσιο θα παρακολουθεί, βήμα-βήμα, την εξέλιξη των τιτλοποιήσεων και επιπλέον, θα έχει διακριτική ευχέρεια να προβεί σε προτάσεις, σε συστάσεις για οποιαδήποτε ενέργεια κρίνει αναγκαία, ώστε να μην υπάρχει παρέκβαση ή κακοδιαχείριση στην τιτλοποίηση», είπε ο κ. Ζαββός. Παράλληλα, θα υπάρχει, όπως είπε, επιλογή ανεξάρτητου επόπτη, οποίος θα παρεμβαίνει με συστηματικό έλεγχο για τη συμμόρφωση, ιδιαίτερη στη διαδικασία πιστοληπτικής αξιολόγησης των τίτλων.

   Οι διαχειριστές

   Ο υφυπουργός Οικονομικών υπενθύμισε ότι οι διαχειριστές, οι servicers, θα έχουν τη δυνατότητα ευχερέστερων ρυθμίσεων, σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια. «Ο διαχειριστής δεν υπόκειται στους περιορισμούς που υπόκειται η κάθε τράπεζα και διαθέτει ευελιξία λύσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαββός και πρόσθεσε πως ο διαχειριστής θα έχει τη δυνατότητα να αναδιαπραγματευτεί και να κάνει ρυθμίσεις, με βάση την πραγματική οικονομική δυνατότητα του δανειολήπτη, για την ανάκτηση της αξίας του δανείου. «Ο διαχειριστής δεν έχει λόγο να εκβιάσει λύσεις, αλλά έχει κάθε συμφέρον να βρει συναινετική λύση και να προσεγγίσει τον δανειολήπτη, με διάθεση ρύθμισης και προσπαθήσει θα βρει βιώσιμη συναίνεση και λύση», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών και επισήμανε ότι ο διαχειριστής είναι ανεξάρτητος από τις τράπεζες και έχει σημαντικό πλεονέκτημα ότι μπορεί να εντοπίσει τον στρατηγικό κακοπληρωτή.

   «Οι εταιρείες που αναλαμβάνουν τη διαχείριση δεν πρέπει να συγχέονται με τις εισπρακτικές εταιρείες. Θα είναι ανεξάρτητες από τις τράπεζες. Οι διαχειριστές είναι υποχρεωμένοι να επιδιώξουν περισσότερο βιώσιμες και εξατομικευμένες ρυθμίσεις με τους δανειολήπτες», υπογράμμισε ο υφυπουργός και υπογράμμισε ότι «μέσω του ΗΡΑΚΛΗ δίνεται η δυνατότητα στους διαχειριστές να βρουν τις λύσεις οι οποίες χρειάζονται ώστε να σωθούν οι βιώσιμες επιχειρήσεις, οι ευσυνείδητοι δανειολήπτες. Θα έχουν πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα πλέον οι δανειολήπτες να βρουν λύσεις με άφεση χρέους, με κουρέματα ακόμα και με δυνατότητα νέων χρηματοδοτήσεων διότι οι τράπεζες πρέπει, απαλλαγμένες πλέον από μεγάλο βάρος, να χρηματοδοτήσουν την οικονομία».

   Τα ερωτήματα της ΓΣΕΒΕΕ

   Να μην λειτουργήσει το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ μονομερώς ως προς το άνοιγμα της αγοράς δανείων σε νέα επιχειρηματικά σχήματα, αμφίβολης επιχειρηματικής στοχοθεσίας, ζήτησε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, των επιτροπών Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, που κατέθεσε τα εξής ερωτήματα στην κυβέρνηση:

   -ποια μέτρα θα ληφθούν ώστε η Ελλάδα να μην βρεθεί αντιμέτωπη με γεγονότα αντίστοιχα με αυτά στην Ιταλία

   -γιατί ο νόμος επιτρέπει το πρόγραμμα να εφαρμοστεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που ίσχυσε σε παρόμοια προγράμματα στο εξωτερικό

   -αν η κυβέρνηση θα συμφωνήσει στη δημοσιοποίηση της σύνθεσης των τιτλοποιημένων ομολογιών σε τριμηνιαία ή εξαμηνιαία βάση.

   -αν οι τράπεζες είναι σε θέση να δεσμευτούν πόσο θα αυξάνουν τις χρηματοδοτήσεις στην οικονομία, ιδίως στις ΜΜΕ, για κάθε δισ. ευρώ κόκκινου δανείου, που θα διώχνουν από τους ισολογισμούς τους.

   -με ποιον τρόπο θα διασφαλιστεί η διαφάνεια αν η κυβέρνηση κάνει χρήση της ευχέρειας που της παρέχει ο νόμος να αναιρέσει ουσιαστικούς όρους του, όπως για παράδειγμα, τυχόν αύξηση στο συνολικό ποσό εγγύησης του ελληνικού δημοσίου, παράταση της περιόδου παροχής εγγύησης και τροποποίηση των όρων παροχής της εγγύησης.

   -Ποια μέτρα θα ληφθούν για να μην επαναληφθούν προσβλητικές πρακτικές σε βάρος ευάλωτων δανειοληπτών

   -πως θα διασφαλιστεί η αποτελεσματική λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης, διότι ο νόμος αφήνει ανοιχτό τον τρόπο τιμολόγησης, των προμηθειών κλπ.

   -Ποιες εγγυήσεις υπάρχουν ώστε στα τιτλοποιημένα ομόλογα να μην συμπεριληφθούν και εξυπηρετούμενα δάνεια.

   «Το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ μπορεί και πρέπει να γίνει πιο γενναίο και κοινωνικά δίκαιο, υιοθετώντας δικλείδες ασφαλείας», είπε ο κ. Καββαθάς

   Επιμελητήρια

   Εκ μέρους της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, ο Χαράλαμπος Μωραϊτης, επισήμανε ότι η αριθμητική μείωση των κόκκινων δανείων είναι το πρώτο βήμα, αλλά το πρόβλημα των δανειοληπτών παραμένει και πρόσθεσε ότι το ζητούμενο δεν είναι μια απλή μείωση του δείκτη των κόκκινων δανείων αλλά η συνολική απαλλαγή της πραγματικής οικονομίας από το βάρος των κόκκινων δανείων. Ο κ. Μωραϊτης επισήμανε την ανάγκη να στηριχθούν οι αδύναμοι οικονομικά δανειολήπτες, με γενναία απομείωση της αξίας των δανείων τους, με την εφαρμογή αυστηρών εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων, δηλαδή, να δοθεί αυτή η δυνατότητα στους πραγματικά αδύναμους. Επίσης, να έχουν ευκαιρία επιβίωσης επιχειρήσεις που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια αλλά είναι βιώσιμες. «Στόχος για εμάς, ήταν και παραμένει, να μπορέσουν οι βιώσιμες επιχειρήσεις να παραμείνουν στη ζωή, να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους, να αναδιαρθρώσουν τη λειτουργία τους, να συνεχίσουν να παρέχουν θέσεις εργασίας και να στηρίζουν την τοπική οικονομία», τόνισε ο κ.Μωραϊτης και ζήτησε να δοθούν επαρκή χρηματοδοτικά εργαλεία στις επιχειρήσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα