ΥΠΟΙΚ: Μηνύματα σταθερότητας από την υπηρεσιακή ηγεσία – Έρχονται συνεδριάσεις Eurogroup, Ecofin

ΥΠΟΙΚ: Μηνύματα σταθερότητας από την υπηρεσιακή ηγεσία – Έρχονται συνεδριάσεις Eurogroup, Ecofin
Ο νέος υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Πελαγίδης eurokinissi

Ο νέος υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι στόχος είναι να μεταφέρει στο διάδοχό του, που θα προκύψει μετά τις εκλογές, “άθικτη την ελληνική οικονομία και όπου μπορεί ακόμη καλύτερη”

Στην βραχεία παρουσία του στο θώκο του Υπουργείου Οικονομικών, ο νέος υπηρεσιακός υπουργός Θεόδωρος Πελαγίδης θα έχει την ευκαιρία να συμμετέχει σε μια από τις συνεδριάσεις των Ευρωπαϊκών οργάνων, του Eurogroup και του Ecofin στι; 15/16 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Μπορεί, η ατζέντα να μην έχει γίνει ακόμη γνωστή καθώς δημοσιοποιείται μια εβδομάδα πριν οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών μελών συναντηθούν, ωστόσο, λίγο – πολύ, κάποια βασικά θέματα, που κυριαρχούν στην ευρωπαϊκή συζήτηση, αναμένεται να τεθούν σε μια συνεδρίαση, εν μέσω μιας ιδιαίτερα σημαντικής συγκυρίας.

Έτσι, οι εξελίξεις στην οικονομία στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και της “σύσφιξης” της νομισματικής πολιτικής, ο πληθωρισμός, η επαναφορά σε μια σχετική κανονικότητα των αγορών ενέργειας, το ψηφιακό ευρώ αναμένεται να τεθούν επί τάπητος.

Βέβαια, αναμένεται να κυριαρχήσει η συζήτηση για τους νέους “σφιχτούς” δημοσιονομικούς κανόνες που παρουσίασε την εβδομάδα που πέρασε η Κομισιόν και θα ισχύσουν από 1.1.2024. Παράλληλα, για άλλη μια φορά αναμένεται να γίνει ανταλλαγή απόψεων για τη νέα μορφή του Συμφώνου Σταθερότητας, όπου αναμένονται, ωστόσο, εξελίξεις στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Με βάση, δε, τα μέχρι τώρα δεδομένα, το νέο Σύμφωνο αναμένεται να ενσωματώνει ένα μεγάλο μέρος των υφιστάμενων προτάσεων της Κομισιόν, ενώ σημεία κομβικά, όπως η εξαίρεση δαπανών, όπως οι αμυντικές, ή οι ανάλογες για παιδεία και μετανάστευση θα αποσαφηνιστούν μέσα από μια “βάσανο” διαπραγμάτευσης και ισορροπιών. Είναι, άλλωστε, ζητήματα κεντρικά για την επόμενη μέρα της ΕΕ, μετά και τα νέα δεδομένα που φέρνει ο πόλεμος στα ανατολικά της, η κλιματική αλλαγή, αλλά και ο παγκόσμιος ανταγωνισμός για την κυριαρχία στα πεδία γνώσης και καινοτομίας.

Στο πλαίσιο, αυτό, μπορεί ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών να μην έχει την πολιτική εντολή να καταθέσει προτάσεις, ωστόσο ως εκπρόσωπος της χώρας, έχοντας και τη “διακομματική σφραγίδα”, μεταφέρει κλίμα, απόψεις και βέβαια βάζει προσωπικές πινελιές. Άλλωστε ο ίδιος μέσα από μια μακρά ακαδημαϊκή πορεία αλλά και με τη θητεία του στην Τράπεζα της Ελλάδος, ως Υποδιοικητής, έχει δώσει στίγμα. Βέβαια, το βασικό, που αναμένεται να μεταφέρει είναι η προσήλωση του πολιτικού συστήματος της χώρας σε μια πορεία κανονικότητας έναντι των υποχρεώσεών της απέναντι στους θεσμούς.

Χαρακτηριστική η δήλωση του κ. Πελαγίδη κατά την διαδικασία παραλαβής του Υπουργείου Οικονομικών από τον απελθόντα υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα.

Είναι αλήθεια ότι έχουμε κάνει όλοι βήματα μπροστά, έχω δε την πεποίθηση ότι όλοι είμαστε πιο σοφοί μετά τα όλα όσα έχουμε περάσει.

Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνούμε αυτά που μας οδήγησαν στις δυσμενείς καταστάσεις και που τώρα, βέβαια, είναι παρελθόν.

Δεν πρέπει να ξεχνούμε τις θυσίες του λαού, ούτε πρέπει να σπέρνουμε την αμφιβολία για τα καλά οπωσδήποτε, αλλά και να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα – που πάντα υπάρχουν, έτσι κι αλλιώς, και θα υπάρχουν.

Όλα αυτά με μέτρο και σύνεση, όλα αυτά με προσήλωση στο μακροχρόνιο δημόσιο συμφέρον και στον νόμο, όπως μας ζήτησε πριν από λίγο ο κ. Πρωθυπουργός” τόνισε ο νέος υπουργός Οικονομικών και ξεκαθάρισε ότι “Σκοπός μου είναι να παραλάβω και να παραδώσω, στον επόμενο Υπουργό ο οποίος θα έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, θα έχει τη λαϊκή ετυμηγορία στις εκλογές που επίκεινται, άθικτη την ελληνική οικονομία και όπου μπορώ ακόμη καλύτερη.

Στο βραχύβιο αυτό διάστημα θα επιδιώξουμε να διεκπεραιώσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα όποια ζητήματα προκύψουν και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.

Το κράτος συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, μας το τόνισε ο κ. Πρωθυπουργός και κριτήριό μας πρέπει να είναι – και σωστά, νομίζω – όχι η δημοφιλία, αλλά η εμπιστοσύνη των πολιτών” συμπλήρωσε ο κ. Πελαγίδης που έκλεισε με μια αναφορά στον κορυφαίο οικονομολόγο Τζ. Μπ. Κέυνς, ιδεολογική “σημαία” της μεταπολεμικής ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και εκ των βασικών θεωρητικών των επεκτατικών πολιτικών και του κράτους πρόνοιας.. “Όπως έλεγε ο Keynes, το βασικό πολιτικό ζήτημα του ανθρωπίνου γένους, το βασικό πολιτικό ζήτημα της οικονομικής πολιτικής είναι ο συνδυασμός της οικονομικής αποτελεσματικότητας, της κοινωνικής συνοχής και της ελευθερίας της ατομικής δράσης.

Η ισορροπία αυτή είναι δυναμική, η ισορροπία αυτή είναι δύσκολη. Πολύ περισσότερο σε ένα πολύ δυσμενές περιβάλλον – οικονομικό και όχι μόνο – γεωπολιτικών αναταραχών, αλλά και οικονομικής στασιμότητας, όπου οι κίνδυνοι ελλοχεύουν.

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνούμε ότι οι εταίροι, αλλά και οι διεθνείς ανταγωνιστές μας, προχωρούν με βήματα γοργά, γι’ αυτό και απαιτείται από μας σκληρή δουλειά και πειθαρχία.

Και η βραχύβια αυτή περίοδος, οπωσδήποτε με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να αποτελέσει εξαίρεση” έκλεισε ο κ. Πελαγίδης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρόσφατο παρελθόν ο νέος υπουργός Οικονομικών έχει θίξει, σε δημόσιες παρεμβάσεις του, κομβικά ζητήματα για την οικονομία και κοινωνία, από τη δημογραφική συρρίκνωση και την εγκατάλειψη της υπαίθρου, μέχρι την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και τα νέα δεδομένα των επιτοκίων και τον πληθωρισμό.

Ο πληθωρισμός

Έτσι πριν λίγες μέρες , μιλώντας ο Θεόδωρος Πελαγίδης στην ΕΡΑ ανέφερε σε σχέση με τον πληθωρισμό, ότι οι ενδείξεις, κυρίως στις ΗΠΑ είναι ότι το φαινόμενο οδηγείται σε κάμψη, αλλά μένει να φανεί η επίδραση του δομικού πληθωρισμού, ο οποίος δείχνει ότι έχουν ενσωματωθεί στα αγαθά και τις υπηρεσίες τα προβλήματα που υπήρχαν στην ενέργεια..

Σημείωσε τέλος ότι οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών στα τρόφιμα, όπως καλαμπόκι, σιτάρι, σόγια κ.ά. σημειώνουν περιορισμένη αποκλιμάκωση και φαίνεται ότι θα παραμείνουν ψηλά και την επόμενη χρονιά, όχι με διψήφια αύξηση, αλλά πάντως σημαντική.

Μάλιστα πριν λίγο μετά το Πάσχα, ο κ. Πελαγίδης, στην ΕΡΤ, με αφορμή τη Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας είχε αναφέρει ότι “η γεωπολιτική έχει εισέλθει δυναμικά στο λεξιλόγιο των οικονομολόγων αφού επηρεάζει μια σειρά οικονομικών δεικτών μεταξύ των οποίων και ο πληθωρισμός, όπως η κλιματική αλλαγή, το δημογραφικό, ή και οι λιγότερο αποδοτικοί εμπορικοί δρόμοι και αλυσίδες παραγωγής που δημιουργούν μια κατάσταση ανθεκτικού δομικού πληθωρισμού. Υπάρχει ακόμα μια συζήτηση για το πόσο γρήγορα μπορεί και πρέπει να επιτευχθεί η επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%”.

Ο κ. Πελαγίδης είπε επίσης ότι “Οι διαρθρωτικοί παράγοντες που αναφέραμε παραπάνω φαίνεται πως έχουν περιορίσει την αποτελεσματικότητα της πολιτικής ανόδου των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες όσον αφορά την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Αυτό φαίνεται τουλάχιστον επί του παρόντος. Από την άλλη, είναι γεγονός ότι η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής απαιτεί χρόνο, στην καλύτερη περίπτωση αρκετούς μήνες, μέχρι να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της στις τιμές. Στις συζητήσεις που υπήρξαν εδώ στην Ουάσινγκτον υπάρχει μια πεποίθηση ότι οι πρόσφατες δυσκολίες του τραπεζικού τομέα και η αναμενόμενη πιστωτική σύσφιξη θα βοηθήσουν την επίτευξη του στόχου για χαμηλότερο πληθωρισμό. Σε κάθε περίπτωση οι περισσότεροι πιστεύουν ότι μπορούμε να φτάσουμε σχετικά γρήγορα σε ένα πληθωρισμό της τάξης κοντά στο 3% αλλά μετά ίσως το κόστος που απαιτείται με μια περαιτέρω νομισματική σύσφιξη μπορεί να είναι υψηλότερο των ωφελειών ενός πληθωρισμού του 2%”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα