ΥΠΟΙΚ: Βιώσιμο ασφαλιστικό χωρίς περικοπή συντάξεων

ΥΠΟΙΚ: Βιώσιμο ασφαλιστικό χωρίς περικοπή συντάξεων
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος Eurokinissi

Τρία βασικά επιχειρήματα για το θέμα των συντάξεων και στοιχεία που τα τεκμηριώνουν παρουσίασε στους εκπρόσωπους των δανειστών το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Το ανακοινωθέν των θεσμών για την πορεία των συναντήσεων.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έθεσε την Παρασκευή στους εκπροσώπους των δανειστών το ζήτημα της ακύρωσης της περικοπής των συντάξεων, παρουσιάζοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία:

  1. Η περικοπή των συντάξεων δεν αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο, αλλά δημοσιονομικό.
  2. Υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος να μην εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων και παράλληλα να υλοποιηθεί ένα μεγάλο κομμάτι των αντιμέτρων.
  3. Η μη περικοπή των συντάξεων (προσωπικής διαφοράς) δεν επηρεάζει την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος για τις επόμενες δεκαετίες.

Και για το θέμα αυτό η ελληνική πλευρά κατέθεσε στοιχεία και πίνακες σύμφωνα με τα οποία εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα.

Κατά τις συζητήσεις έγινε ανταλλαγή πληροφοριών και στοιχείων αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων ιδιαίτερα εκείνων που έχουν από κοινού συμφωνηθεί να υλοποιηθούν και έχουν παράλληλα καταγραφεί και προτεραιοποιηθεί στην Αναπτυξιακή Στρατηγική της κυβέρνησης.

 Σήμερα το μεσημέρι μετά τις τριήμερες συναντήσεις επιβεβαιώθηκε σύγκλιση -με ελάχιστες αποκλίσεις- ως προς το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων τα οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ. Συμφωνήθηκε η διαδικασία μέσω της οποίας θα επιτευχθεί σύγκλιση ως προς το δημοσιονομικό χώρο του 2019.

Συζητήθηκε η πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων ενώ η ελληνική πλευρά ενημέρωσε για την διαδικασία εφαρμογής της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Το ανακοινωθέν των θεσμών

Νωρίτερα εκδόθηκε το επίσημο ανακοινωθέν των θεσμών για την αποστολή τους στην Αθήνα, το οποίο κατέληγε στη φράση: «Ο στενός διάλογος για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί. Η πρώτη τριμηνιαία έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας θα εκδοθεί τον Νοέμβριο, μαζί με τη δέσμη μέτρων της Επιτροπής για το φθινόπωρο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου».

Στην ανακοίνωση δεν γίνεται αναφορά στο θέμα των συντάξεων αλλά -αν διαβάσει κανείς πίσω από τις γραμμές- όλα παραμένουν ανοιχτά.

Διευκρινίζεται παράλληλα ότι «η αποστολή ήταν επίσης μια ευκαιρία να συναντηθούν (σ.σ.: οι θεσμοί) με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, κοινωνικών εταίρων και τραπεζών με στόχο την ενημέρωσή τους σχετικά με τους τρόπους συμμετοχής στην μετά-προγραμματική περίοδο και την ανταλλαγή απόψεων για βασικά θέματα πολιτικής».

«Τα μέλη της Κομισιόν, σε συνεργασία με τα μέλη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ, επισκέφθηκαν την Αθήνα από τις 10 έως τις 14 Σεπτεμβρίου για την πρώτη μετά-προγραμματική αποστολή στην Ελλάδα. Μέλη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας συμμετείχε στις συναντήσεις στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης», σημειώνεται στην επίσημη ανακοίνωση.

«Η αποστολή πραγματοποίησε συζητήσεις για την κατάσταση και τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία στη μετά-προγραμματική περίοδο, καθώς και κατάσταση, αλλά και τα επόμενα βήματα στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν στο πλαίσιο του προγράμματος. Αυτό συμπεριελάμβανε συζητήσεις σχετικά με τη δημοσιονομική κατάσταση και τις προοπτικές, οι οποίες θα συμβάλουν στην προετοιμασία του προσχεδίου προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2019, που θα υποβληθεί στην Επιτροπή έως τις 15 Οκτωβρίου, καθώς και στην εφαρμογή της στρατηγικής επίλυσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων», τονίζεται.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα