Ύστατη προσπάθεια για τη διάσωση του ευρώ

Ύστατη προσπάθεια για τη διάσωση του ευρώ

Προτάσεις για τη διασφάλιση του μέλλοντος της Ευρώπης αναμένεται να διατυπωθούν από Μέρκελ και Σαρκοζί. Στόχος η "επανίδρυση" της ΕΕ μέσω της αναθεώρησης συνθηκών

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ συναντώνται σήμερα στο Παρίσι, πρώτη συνάντησή τους αυτήν την εβδομάδα, σε μια προσπάθεια διάσωσης της ζώνης του ευρώ.

Σύμφωνα με τον Σαρκοζί, Παρίσι και Βερολίνο θα διατυπώσουν "προτάσεις" με στόχο την "διασφάλιση του μέλλοντος της Ευρώπη", η οποία απειλείται με κατάρρευση.

Οι δύο ηγέτες θα ξανασυναντηθούν στο τέλος της εβδομάδας στις Βρυξέλλες με τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους τους.

Επίσης θα έχουν άλλη μια ευκαιρία την Πέμπτη στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μασσαλία.

"Δεν υπάρχει πλέον επιλογή για την Ευρώπη, υπάρχει αναγκαιότητα. Η κρίση έφερε στην επιφάνεια αδυναμίες και αντιπαραθέσεις", τόνισε ο Σαρκοζί την Πέμπτη.

Την επόμενη ημέρα, η Μέρκελ υπογράμμισε στην Μπούντεσταγκ την πρόθεσή της να μεταρρυθμίσει τις ευρωπαϊκές συνθήκες με στόχο την αλλαγή της ευρωζώνης και την μετατροπή της σε μια πραγματική οικονομική ένωση.

Αν και οι δύο ηγέτες έχουν τον ίδιο στόχο, την "επανίδρυση" της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω τις αναθεώρησης των συνθηκών και μιας μεγαλύτερης δημοσιονομικής πειθαρχίας, δεν συμφωνούν απολύτως στα μέσα για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Ο Σαρκοζί ήταν αρχικά επιφυλακτικός για την αναθεώρηση των συνθηκών, αλλά τελικά υποχώρησε στην γερμανική απαίτηση.

Το Παρίσι δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ μιας συνθήκης που θα διευκολύνει την επιβολή κυρώσεων προς τα κράτη που δεν συμμορφώνονται και θα δίνει περισσότερα μέσα ελέγχου των εθνικών προϋπολογισμών από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Σε αντάλλαγμα ο Σαρκοζί περιμένει από το Βερολίνο μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, που θα εκφράζεται με τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να εξαγοράζει το χρέος των πιο εύθραυστων χωρών μελών της Ένωσης ή με την δημιουργία ευρωομολόγων.

Η κ. Μέρκελ έχει απαντήσει ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

Η έλλειψη ευελιξίας από την πλευρά της επικρίνεται πλέον και στη Γερμανία. Ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ την κατηγόρησε ότι απομονώνει τη χώρα.

SHARE:

24Media Network