Ζανιάς: Επέστρεψαν 19 δισ. ευρώ στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα

ΑΘΗΝΑ- Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Εθνικής Τράπεζας// ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΝΙΑΣ.(EUROKINISSI-ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ)
ΑΘΗΝΑ- Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Εθνικής Τράπεζας// ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΝΙΑΣ.(EUROKINISSI-ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) EUROKINISSI

Αποκαθίσταται η ισχύς του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, εκτιμά ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γιώργος Ζανιάς

Την ικανοποίησή του, για την επιστροφή 19 δισ. ευρώ στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, μέχρι τα τέλη Μαρτίου του τρέχοντος έτους, εξέφρασε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γιώργος Ζανιάς από το βήμα του συνεδρίου του "Εκόνομιστ".

«Αποκαθίσταται η ισχύς του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μέσω συγκεκριμένων διαδικασιών. Μεταξύ αυτών των διαδικασιών, η εξυγίανση και η ενοποίηση τραπεζών που ξεκίνησε το προηγούμενο καλοκαίρι μαζί με την ανακεφαλαιοποίηση, παίζουν σημαντικό ρόλο», ανέφερε ο κ. Ζανιάς.

Στο πλαίσιο αυτό, αρχίζουν οι τράπεζες να προσαρμόζουν τα μεγέθη τους στο βέλτιστο και επίσης εξορθολογίζουν τα λειτουργικά τους κόστη. Η κύρια πρόκληση για τις βασικές συστημικές τράπεζες της Ελλάδας είναι η έγκαιρη υλοποίηση της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η ευρωπαϊκή συζήτηση αναφορικά με το πώς θα σώσουμε τις τράπεζες στο μέλλον μετά την κυπριακή υπόθεση, δεν έχει καμία συνάφεια με την ελληνική περίπτωση. Όχι μόνο διότι οι πόροι έχουν πλήρως ανακεφαλαιοποιηθεί και είναι ήδη διαθέσιμοι, αλλά και για μια σειρά άλλων λόγων. Για παράδειγμα, οι ελληνικές τράπεζες δεν ήταν οι ίδιες η πηγή του προβλήματος, όπως ήταν η περίπτωση αυτή σε άλλες χώρες, ανέφερε ο κ. Ζανιάς.

Επίσης, το μέγεθος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι από τα μικρότερα και πολύ πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ανέφερε, ενώ η εξαγορά των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών και η ανακεφαλαιοποίησή τους, έκοψε την αλυσίδα της μόλυνσης προς την Ελλάδα.

SHARE:

24Media Network