“Ζεστό” χρήμα 2 δισ. με εννιά δράσεις εν όψει Ιουνίου – Ποιοι “έχουν λαμβάνειν”;

“Ζεστό” χρήμα 2 δισ. με εννιά δράσεις εν όψει Ιουνίου – Ποιοι “έχουν λαμβάνειν”;
Πολίτες με μάσκα στην Αθήνα eurokinissi

Εννιά δράσεις στήριξης που φτάνουν αθροιστικά σχεδόν τα 2 δισ. ευρώ προωθεί εν όψει Ιουνίου το οικονομικό επιτελείο για να "ζεστάνει" το οικονομικό κλίμα.

Το βασικό εργαλείο στήριξης των επιχειρήσεων στις μέρες της Πανδημίας, η Επιστρεπτέα Προκαταβολή έχει περάσει στην ιστορία δίνοντας τη θέση της σε μια σειρά από προγράμματα που ανά κλάδο επιχειρούν να δώσουν «ανάσες». Ήδη καθώς σχεδόν το σύνολο της οικονομίας έχει ανοίξει μια σειρά από δράσεις τρέχουν με τις ειδικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες για την υποβολή αιτήσεων ένταξης και χρηματοδότησης να λειτουργούν.

Ο λόγος για το πρόγραμμα των πάγιων δαπανών, το πρόγραμμα για την ενίσχυση γυμναστήριων και παιδότοπων, το αντίστοιχο για την εστίαση, αλλά και μια σειρά από άλλα που ανακοινώθηκαν όπως αυτό για τον τουρισμό και αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα.

Παράλληλα σε αυτά θα πρέπει να προσθέσει κάποιος και τη 2η ευκαιρία για τη ρύθμιση οφειλών στο πλαίσιο του νέου πτωχευτικού νόμου- που προβλέπει έως και 240 δόσεις για οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και έως 420 προς τράπεζες, αλλά και το πρ΄γοραμμα «ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ»

Αναλυτικά:

1.Πάγιες Δαπάνες

Μέχρι τις 17 Ιουνίου θα πρέπει όσοι ενδιαφέρονται να καταθέσουν την αίτησή τους στο πρόγραμμα πάγιων δαπανών καθώς τρέχει ήδη η πρώτη φάση του μέτρου. Το πρόγραμμα ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ προβλέπει την κάλυψη δαπανών, τρεχουσών φορολογικών οφειλών ή και ασφαλιστικών εισφορών, μέσω πιστωτικού σημειώματος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις επιχειρήσεις έως το τέλος του έτους. Στο πρόγραμμα αυτό επιλέξιμες είναι όσες επιχειρήσεις απασχολούσαν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης ή δύο εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, με σχέση εξαρτημένης εργασίας και μεταξύ άλλων την 31η Δεκεμβρίου 2020 ανήκαν σε πληττόμενους κλάδους. Οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει να παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019. Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι στα 500 εκατ. ευρώ και οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν έως τις 17 Ιουνίου 2021 στην πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ.

2. Παιδότοποι

Τρέχει ήδη το πρόγραμμα για γυμναστήρια και παιδότοπους ύψους 20 εκατ. ευρώ

3. Γυμναστήρια

Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ενίσχυση για κεφάλαιο κίνησης έως 18.000 ευρώ σε γυμναστήρια και παιδότοπους. Πρόκειται στο ΕΣΠΑ που μπορεί κανείς να χρηματοδοτηθεί μόλις με τρία δα πρόγραμμα από το ΕΣΠΑ που όπως έχει αναφερθεί από το Υπ. Ανάπτυξης απαιτεί μόλις τρία δικαιολογητικά, την άδεια, το Ε3 και την υπεύθυνη δήλωση. Αναμένεται, δε, τα πρώτα χρήματα να δοθούν σε τέσσερις εβδομάδες.

4. Εστίαση

Το πρόγραμμα ύψους 330 καοτμμυρίων ευρω,μέσω ΕΣΠΑ, έχει φτάσει στις 30.000 και σχεδόν 10.000 αιτήσεις έχουν ήδη εγκριθεί. Ειδικότερα η δράση, αφορά στην παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις στην εστίαση, με σκοπό την αγορά πρώτων υλών κατά τους 2-3 πρώτους μήνες της επαναλειτουργίας τους.

Η πρωτοβουλία απευθύνεται σε μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, που έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα στην εστίαση. Δικαιούχοι χρηματοδότησης είναι και επιχειρήσεις franchise, υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων κανονιστικών κριτηρίων του ΕΣΠΑ.

Το ποσό της ενίσχυσης θα ανέρχεται στο 7% επί του τζίρου του κύριου ΚΑΔ εστίασης ή του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα του 2019. Για τις επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί εντός 2019 ή 2020 το ποσό της ενίσχυσης υπολογίζεται από τον εξής τύπο: [(κύκλος εργασιών 2019 ή 2020)/αριθμός ημερών λειτουργίας ]*365*7%. Σημειώνεται πως ως μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζονται οι 100.000 ευρώ, ανά ΑΦΜ.

5. Τουρισμός

Χτες η κυβέρνηση ανακοίνωσε και το νέο ΕΣΠΑ για τον τουρισμό καθώς έλαβε την σχετική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πακέτο στήριξης ανέρχεται στα 800 εκατ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις του κλάδου του τουρισμού, οι οποίες έχουν υποστεί πλήγμα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

6. Ενοίκια

Συνεχίζεται και για τον μήνα Ιούνιο, σύμφωνα με το Υπ. Οικονομικών, η ρύθμιση που προβλέπει πλήρη απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών, τα γυμναστήρια και επιχειρήσεις στις οποίες επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα.

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, σύμφωνα με το Υπ. Οικονομικών, αναμένεται ο Ιούνιος να είναι ο τελευταίος μήνας για τον οποίο προβλέπονται ευνοϊκές ρυθμίσεις αναφορικά με την υποχρέωση καταβολής ενοικίου, με εξαίρεση ελάχιστες περιπτώσεις επιχειρήσεων που ενδέχεται να απαιτηθεί να παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή τον μήνα Ιούλιο. Παράλληλα βέβαια θα τρέξει κι ρπόγραμμα αποζημίωσης των ιδιοκτητών.

7. Εξωδικαστικός – πλατφόρμα της 2ης ευκαιρία

Ξεκίνησε επίσης, μετά το πέρας προστασίας της πρώτης κατοικίας, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Πλέον με ηλεκτρονικό τρόπο, με έναν αλγόριθμο μέσα από τον υπολογιστή θα γίνονται οι σχετικές ρυθμίσεις Προβλέπονται έως 240 δόσεις, αλλά και κούρεμα κεφαλαίου, εφόσον αυτό αποφασίσει ο συμβιβασμός μεταξύ των μερών. «

8. ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ

Στις 41.437 ανήλθαν οι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, που υπέβαλαν αίτηση στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ-2, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, ενημερώνοντας χτες το σώμα για σχετική τροπολογία για το πρόγραμμα.

Όπως επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας, από τις 41.437 επιχειρήσεις, οι 22.724 ήταν πολύ μικρές επιχειρήσεις, γεγονός που δείχνει ότι “το μέτρο πέτυχε”.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα η πρώτη δόση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ-2 θα καταβληθεί έως το τέλος Ιουνίου, και θα περιλαμβάνει τόσο τον μήνα Ιούνιο όσο και τον μήνα Μάιο.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Σταϊκούρας, τα νέα μέτρα που αφορούν το πρόγραμμα και περνούν από τη Βουλή θα ισχύσουν για το σύνολο των επιχειρήσεων που υπέβαλαν μέχρι χθες, 31.05.2021, αίτηση στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2».

Υπενθυμίζεται ότι το «ΓΕΦΥΡΑ 2», που παρέχει στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού, δηλαδή έχουν υποστεί μείωση κύκλου εργασιών κατά τουλάχιστον 20% το 2020, συγκριτικά με το 2019. Η στήριξη αφορά στην κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης επιχειρηματικών δανείων, σε ποσοστό έως 90% και για χρονικό διάστημα 8 μηνών.

9. Δικηγόροι

Η νέα Δράση του ΕΠΑνΕΚ «Επιχορήγηση Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων» αφορά στην ενίσχυση με τη μορφή της επιχορήγησης των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19 λόγω της μη φυσικής λειτουργίας των δικαστηρίων.

Στόχος της Δράσης είναι η αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών των δικηγορικών γραφείων προκειμένου οι δικηγόροι να έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν τις υπηρεσίες τους μέσω τηλεδιάσκεψης, αλλά και να αξιοποιήσουν τα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία στην διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης, σε δικαστήρια και σωφρονιστικά́ καταστήματα της χώρας.

Επιδοτούνται αιτήσεις με επιχορήγηση από 500 ευρώ έως 2.000 ευρώ, ανάλογα με τα έσοδα του 2019, για δαπάνες ψηφιακού εκσυγχρονισμού.

Οι ωφελούμενοι οι οποίοι έκαναν έναρξη εντός του 2020 δύναται να αιτηθούν και να λάβουν ως ανώτερο όριο επιχορήγησης ποσό 1.500 ευρώ.

Ο προϋπολογισμός της Δράσης είναι 20.000.000 ευρώ.

Η Δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους.

Δικαιούχοι της Δράσης είναι οι αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι, ως φυσικά πρόσωπα, εγγεγραμμένοι στον δικηγορικό σύλλογο, που λειτουργούν νομίμως στη χώρα και έχουν κάνει έναρξη στην αρμόδια ΔΟΥ έως και την 31/12/2020.

Επισημαίνεται ότι αποκλείονται τα πάσης φύσεως νομικά πρόσωπα.

Ημερομηνία Έναρξης Ηλεκτρονικής Υποβολής: Τετάρτη 16/06/2021 και ώρα 13:00

Ημερομηνία Λήξης Ηλεκτρονικής Υποβολής: Παρασκευή 30/07/2021 και ώρα 15:00
 

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα