Ακραία πόλωση στα πανεπιστήμια – Παραιτήσεις και αδιέξοδο, τελεσίγραφο από το υπουργείο

Ακραία πόλωση στα πανεπιστήμια – Παραιτήσεις και αδιέξοδο, τελεσίγραφο από το υπουργείο
Συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες αποφάσισαν τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013, οι διοικητικοί υπάλληλοι του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συγκεκριμένα αποφασίστηκαν 2 επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες αλλά και να ζητηθεί η συμβολή στον αγώνα τους από τις Συγκλητους του ΕΜΠ και Πανεπιστημίου Αθηνών αναστέλλοντας καθολικά την λειτουργία των πανεπιστημίων. (EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) Eurokinissi

Συγκέντρωση διοικητικών υπαλλήλων σε Πανεπιστημιούπολη και ΕΜΠ - Νέες κυλιόμενες 48ωρες απεργίες (Vid)

Σε αδιέξοδο έχει οδηγηθεί η κατάσταση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πολυτεχνείο. Οι διοικητικοί υπάλληλοι αρνούνται να ορίσουν ακόμα και προσωπικό ασφαλείας για τη στοιχειώδη λειτουργία των δύο ιδρυμάτων, το υπουργείο απειλεί με συλλήψεις.

Διοικητικοί υπάλληλοι από νωρίς το πρωί της Τρίτης, προχωρούν σε αποκλεισμούς κεντρικών εισόδων σε σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών στην περιοχή Ζωγράφου, στη Νομική στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και στην κεντρική είσοδο του Πολυτεχνείου στην οδό Κατεχάκη.

Συγκεκριμένα, καλούν όλους τους εκπροσώπους της πανεπιστημιακής κοινότητας σε συγκέντρωση σήμερα, Τρίτη, στην πύλη της Πανεπιστημιούπολης (οδό Ούλωφ Πάλμε), στην Ιατρική Σχολή (οδός Μ. Ασίας), καθώς και στην πύλη του Πολυτεχνείου, προκειμένου να στηριχθεί ο απεργιακός αγώνας τους, που συνεχίζεται για 11η εβδομάδα.

Οι συγκεντρώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη από τις 07:00 τα ξημερώματα της Τρίτης. Στις συγκεντρώσεις συμμετέχουν και φοιτητές.

Την ίδια ώρα, συνεδριάζει ο σύλλογος των διοικητικών υπαλλήλων στο ΑΠΘ για επανέναρξη των κινητοποιήσεων, που σταμάτησαν στις 25 Οκτωβρίου.

Ορατή η επιστράτευση των διοικητικών υπαλλήλων

Όπως αναφέρει το “Έθνος”, το υπουργείο Παιδείας καλεί εκ νέου τους φοιτητές και τους πανεπιστημιακούς για ν΄ ανοίξουν από σήμερα το πανεπιστήμιο της Αθήνας και το ΕΜΠ, αλλά πλέον είναι ορατή και η επιστράτευση των διοικητικών υπαλλήλων.

Από το υπουργείο Παιδείας, το οποίο προσφεύγει εκ νέου στη Δικαιοσύνη, εκτιμάται ότι η μαζική παρουσία της πανεπιστημιακής κοινότητας θα δώσει λύση στο αδιέξοδο που έχουν περιέλθει τα ιδρύματα.

Χτες μετά από 10 εβδομάδες κινητοποιήσεων οι διοικητικοί υπάλληλοι των δυο ιδρυμάτων αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία μέχρι την Παρασκευή ενώ τα μέλη της συγκλήτου του πανεπιστημίου της Αθήνας υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, κάτι που αναμένεται να πράξει και η σύγκλητος του ΕΜΠ.

Νέες απεργίες από τους υπαλλήλους

Οι υπάλληλοι στο ΕΚΠΑ κήρυξαν νέες κυλιόμενες 48ωρες απεργίες για σήμερα και αύριο και το διήμερο Πέμπτη – Παρασκευή. Την ίδια στιγμή και οι 9 Σχολές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο τελούν υπό κατάληψη από ομάδες φοιτητών.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι αναφέρουν ότι θα μπουν σε διάλογο με το υπουργείο μόνο αν αποσυρθεί η ΚΥΑ για τη διαθεσιμότητα και ξεκινήσει συζήτηση από μηδενική βάση για την κατανομή του προσωπικού των πανεπιστημίων.

Την ίδια στιγμή, το υπ. Παιδείας προειδοποιεί για επέμβαση και συλλήψεις για όσους παρεμποδίσουν την είσοδο φοιτητών και καθηγητών στις σχολές.

Πελεγρίνης: Πώς θα γίνουν τα μαθήματα όταν απεργούν οι διοικητικοί;

“Επιδιώκουμε να είναι ανοιχτά τα πανεπιστήμια, όταν όμως απεργεί το σύνολο των διοικητικών πώς θα γίνουν τα μαθήματα; Δεν υπάρχουν φύλακες”, ξεκαθάρισε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο Θ. Πελεγρίνης.

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών τόνισε ότι “οι μεν διοικητικοί χύνουν το αίμα τους για να σωθούν””. Και συνέχισε: “Το πανεπιστήμιο μας ενδιαφέρει να παραμείνει ζωντανό. Τα εργαστήρια δεν μπορεί να τα διευθετήσει ο καθηγητής. Χρειάζονται διοικητικοί. Υπάρχουν διοικητικοί που χάνουν τις δουλειές τους επειδή έτσι αποφάσισε το υπουργείο”.

Ο κ. Πελεγρίνης, αναφερόμενος στην καταγραφή που έγινε για τον αριθμό των διοικητικών υπαλλήλων, ανέφερε ότι αυτή έγινε βάσει των υποδείξεων του υπουργείου Παιδείας. Και τόνισε: “Δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό στο πανεπιστήμιο”.

Από την πλευρά του, ο Κ. Αρβανιτόπουλος απηύθυνε εκ νέου έκκληση σε φοιτητές και καθηγητές να επιστρέψουν στα μαθήματά τους, εφαρμόζοντας το νόμο, όπως ανέφερε, μιλώντας στην εκπομπή του MEGA “Ανατροπή».

Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος κάλεσε τους διοικητικούς υπαλλήλους να επιτρέψουν την ομαλή λειτουργία των ιδρυμάτων λέγοντας ότι “παρά το γεγονός ότι θέλουν να συνεχίσουν την απεργία τους αυτό δεν πρέπει να μη δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές και τους καθηγητές να κάνουν τα μαθήματά τους”.

Την εκρηκτική κατάσταση συμπληρώνει η παραίτηση όλων των μελών της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τα μέλη της Συγκλήτου παρέδωσαν στον πρύτανη του Ιδρύματος Θεοδόση Πελεγρίνη τις παραιτήσεις τους καταγγέλλοντας τις διαδικασίες με τις οποίες προχώρησε το πρόγραμμα της διαθεσιμότητας, καθώς και τις απειλές περί εισόδου της Αστυνομίας στα κτίρια του Ιδρύματος.

Στη δικαιοσύνη αναμένεται να προσφύγει και πάλι ο Κ. Αρβανιτόπουλος.

Καταγγελίες για τις λίστες του ΑΣΕΠ

Οι τόνοι ανέβηκαν τη Δευτέρα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα μετά τη δημοσιοποίηση των προσωρινών πινάκων με τα ονόματα των διοικητικών υπαλλήλων που μπαίνουν στο πρόγραμμα της διαθεσιμότητας από το ΑΣΕΠ, και τις πρώτης πρόχειρης μοριοδότησής τους.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, στους προσωρινούς καταλόγους του ΑΣΕΠ για την μοριοδότηση των διοικητικών υπαλλήλων δεν έχουν περιληφθεί κάποιοι υπάλληλοι που συμμετείχαν στη διαδικασία διαθεσιμότητας.

Ειδικότερα, στο Πολυτεχνείο, όπως λέει η αντιπρύτανης του Τόνια Μοροπούλου, περίπου 30 άτομα από εκείνα που είχαν απογραφεί κανονικά δεν αναφέρονται στις λίστες του ΑΣΕΠ. Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπως λέει ο πρόεδρος τη Νομικής Σχολής Θεόδωρος Φορτσάκης, αποχωρούν οι 13 από τους 17 υπαλλήλους της Σχολής, “και μάλιστα οι καλύτεροι”.

“Το Πανεπιστήμιο Αθηνών στο σύνολό του (διδακτικό προσωπικό, λοιπό διδακτικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό και φοιτητές) δηλώνει τη σταθερή θέση του να λειτουργήσει αμέσως επιτελώντας την αποστολή του ως Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος υπό συνθήκες ομαλότητας, οι οποίες δυστυχώς δεν υφίστανται στην παρούσα φάση λόγω των διάτρητων από νομικής και ηθικής άποψης αποφάσεων του υπουργείου Παιδείας (έωλη μοριοδότηση απογραφέντων υπαλλήλων, παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο των μη απογραφέντων προκειμένου να τεθούν σε καθεστώς αργίας και επομένως εκτός Πανεπιστημίου)”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Συγκλήτου του Ιδρύματος.

“Δηλώνει την άρνηση του διδακτικού προσωπικού να προσέλθει στις αίθουσες διδασκαλίας υπό την εποπτεία αστυνομικών δυνάμεων, όπως ελέχθη από τον υπουργό Παιδείας”, αναφέρεται ακόμη στο κείμενο, ενώ τα μέλη της Συγκλήτου ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υπουργό Παιδείας.

Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, πηγές δηλώνουν ότι αν υπάρχουν λάθη στις λίστες του ΑΣΕΠ αυτά δεν έγιναν με ευθύνη δικών του υπηρεσιών, καθώς οι διοικητικοί υπάλληλοι απογράφηκαν μόνοι τους, ενώ όποιος θέλει μπορεί να καταθέσει ενστάσεις στο ΑΣΕΠ.

Η θέση της Συγκλήτου

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι:

Το Ε.Κ.Π.Α στο σύνολό του (διδακτικό προσωπικό, λοιπό διδακτικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό και φοιτητές) δηλώνει τη σταθερή θέση του να λειτουργήσει αμέσως, επιτελώντας την αποστολή του ως Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος υπό συνθήκες ομαλότητας, οι οποίες δυστυχώς δεν υφίστανται στην παρούσα φάση λόγω των διάτρητων από νομικής και ηθικής άποψης αποφάσεων του υπουργείου Παιδείας (έωλη μοριοδότηση απογραφέντων υπαλλήλων, παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο των μη απογραφέντων προκειμένου να τεθούν σε καθεστώς αργίας και επομένως εκτός Πανεπιστημίου).

• Δηλώνει την άρνηση του διδακτικού προσωπικού να προσέλθει στις αίθουσες διδασκαλίας υπό την εποπτεία αστυνομικών δυνάμεων, όπως ελέχθη από τον υπουργό Παιδείας.

• Τα μέλη της Συγκλήτου, ενόψει της εξαιρετικά κρίσιμης και αδιέξοδης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το Πανεπιστήμιο, θέτουν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του Πρύτανη.

• Ζητεί συνάντηση του πρύτανη και αντιπροσωπείας μελών της Συγκλήτου με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, προκειμένου να παρέμβουν, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο Πανεπιστήμιο και το οδηγεί σε αντικειμενική αδυναμία εκτέλεσης όλων των λειτουργιών του.

(Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Έθνος)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα