Φοιτητικές εκλογές 2016: Επεισόδια σε Νομική, Πάντειο και Παιδαγωγικό. Δύο φοιτητές τραυματίες

Φοιτητικές εκλογές 2016: Επεισόδια σε Νομική, Πάντειο και Παιδαγωγικό. Δύο φοιτητές τραυματίες

Ένταση σε Νομική, Πάντειο και Παιδαγωγικό, κατά τη διάρκεια των φοιτητικών εκλογών. Απόπειρα κλοπής της κάλπης από τη Νομική. Άγνωστοι εισέβαλαν στο Πάντειο, σκίζοντας αφίσες και εκλογικό υλικό της ΔΑΠ. ΜΑΤ και φωτοβολίδες στο παλιό Χημείο. Πού διεκόπη η διαδικασία. Τι καταγγέλλουν οι φωτογράφοι (Pics)

Ένταση επικράτησε στη Νομική Αθηνών, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία των φοιτητικών εκλογών.

Περίπου δέκα άτομα εισήλθαν στο κτίριο και προσπάθησαν να αρπάξουν τις κάλπες, όμως, η αντίδραση των φοιτητών ήταν άμεση. Σύμφωνα με πληροφορίες δύο φοιτητές τραυματίστηκαν ελαφρά, ενώ οι άγνωστοι που εισέβαλαν στο κτίριο από την οδό Μασσαλίας, έσπασαν τραπεζάκια της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ. Εκτοξεύτηκαν κουβάδες, ενώ έντονοι ήταν οι διαπληκτισμοί μεταξύ φοιτητών από ΕΑΑΚ και ΔΑΠ, με αφορμή την προεκλογική αφίσα της φοιτητικής νεολαίας της ΝΔ.

Η διαδικασία των εκλογών, αυτήν την ώρα, συνεχίζεται κανονικά, μετά από ολιγόλεπτη διακοπή.

 

Σύμφωνα με πηγές του NEWS 247 , και στο Πάντειο πανεπιστήμιο, ομάδα κουκουλοφόρων εισέβαλε στο χώρο και έσκισε αφίσες, αλλά και εκλογικό υλικό της ΔΑΠ. Δεν υπάρχουν ωστόσο πληροφορίες για τραυματισμούς ή υλικές ζημιές. Οι φήμες περί ακύρωσης της εκλογικής διαδικασίας και αποχώρησης των παρατάξεων, δεν επιβεβαιώνονται.

Παράλληλα και στο Παιδαγωγικό της οδού Ναυαρίνου, στο παλιό Χημείο επικράτησε ένταση, όταν κουκουλοφόροι προσπάθησαν να εισέλθουν στο κτήριο και αποκρούστηκαν από φοιτητές που τους έκλεισαν τον δρόμο.

Στη διάρκεια του επεισοδίου έπεσαν δύο φωτοβολίδες, ενώ στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις.

ΔΑΠ – ΝΔΦΚ: Ο φασισμός των μειοψηφιών πρέπει να τελειώσει

Η επίσημη ανακοίνωση της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ: “Πριν λίγη ώρα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Χημείο της Αθήνας και στη Νομική Αθηνών εισέβαλαν παρακρατικές ομάδες κουκουλοφόρων, οι οποίες επιτέθηκαν, τραυματίζοντας φοιτητές  και διαλύοντας  τις φοιτητικές εκλογές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ φέρει ακέραια την ευθύνη, όχι μόνο για την ανοχή της απέναντι στο φαινόμενο της αναρχικής  βίας, αλλά γιατί υποθάλπει και υποκινεί τις ομάδες  αυτές,  προκειμένου να εισπράξει μικροπολιτικά οφέλη. 

Η διάλυση των φοιτητικών εκλογών εμποδίζει το πιο δυναμικό  κομμάτι της ελληνικής νεολαίας, τους φοιτητές και σπουδαστές, να καταδικάσουν την κυβέρνηση – νεκροθάφτη των ονείρων τους. Όμως όση βία και αν υποθάλψει, όση λάσπη και αν χρησιμοποιήσει, δεν μπορεί να σταματήσει τη ροή των γεγονότων. Αυτοί  που με ψέματα κέρδισαν την εξουσία, αυτοί που χωρίς ντροπή άλλαξαν θέσεις και αξίες, αυτοί που δεν διστάζουν να ασκήσουν βία.

Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ καταδικάζουμε τέτοιες πρακτικές και καλούμε όλους τους φοιτητές  να συμμετέχουν στην σημερινή διαδικασία για να αποφασίσουν οι ίδιοι με την ψήφο τους τι Ανώτατη Εκπαίδευση επιθυμούν. 

Παθογένειες ετών που οδήγησαν τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας στην οπισθοδρόμηση πρεπεί να καταπολεμηθούν με την ενδυνάμωση του φοιτητικού κινήματος.

Καλούμε όλους τους φοιτητές να δυναμώσουν την φωνή τους μαζί μας για να αποτρέψουν την περαιτέρω υποβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που συντελείται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τον τελευταίο 1,5 χρόνο”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Τι καταγγέλλουν φωτογράφοι

“Οι φοιτητικές παρατάξεις νομίζουν ότι προστατεύουν τη δημοκρατία, λειτουργώντας με τρόπο που συναντάει τελικά κανείς σε χώρες αντιδημοκρατικές. Μαθαίνοντας τον χώρο που πρόσκεινται οι φοιτητές, απλά διαπίστωσα ότι επιβεβαιώνουν τη θεωρία των δύο άκρων”, ανέφερε στο NEWS 247 o φωτογράφος Μενέλαος Μυρίλλας, αναφερόμενος στο γεγονός ότι απαγορεύτηκε η είσοδος εντός των αιθουσών της Φιλοσοφικής, εκεί όπου έχουν στηθεί οι κάλπες, προκειμένου ο ίδιος και οι συνάδελφοί του να τραβήξουν φωτογραφίες. “Πρώτη φορά συμβαίνει αυτό”, είπε και συνέχισε:

“Μάς είπαν ότι πρέπει να πάρουμε σχετική άδεια, παρά το γεγονός ότι έχουμε διαπιστεύσεις ως εκπρόσωποι Τύπου κτλ. Τα πανεπιστήμια είναι δημόσιοι χώροι και σε καμία περίπτωση δεν νοείται αυτή η αντιδημοκρατική απαγόρευση, υπό το πρόσχημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων”.

Οι αφίσες, τα συνθήματα, η μάχη

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ, η οποία στις περσινές εκλογές αναδείχθηκε για 29η χρονιά πρώτη δύναμη, κυκλοφόρησε αφίσα με σύνθημα “Βουλιάξτε τους φελλούς”.

Από την πλευρά της, η Πανσπουδαστική, η οποία πέρυσι είχε αναδειχθεί δεύτερη δύναμη, σε ανακοίνωσή της σημειώνει: “Στις 18 Μάη, οι φοιτητές και οι σπουδαστές σε όλη την Ελλάδα έχουν την ευκαιρία να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα ανυπακοής και αντεπίθεσης στην αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης-ΕΕ και κεφαλαίου”.

Εν τω μεταξύ, για πρώτη φορά, τα αριστερά σχήματα ΕΑΑΚ, ΑΡΕΝ και ΑΡΔΙΝ κατεβαίνουν μαζί στις φοιτητικές εκλογές με στόχο την ισχυρότερη παρουσία σε όσο το δυνατόν περισσότερα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα.

Στις φοιτητικές εκλογές, η ΠΑΣΠ, αν και έχει χάσει μεγάλα ποσοστά πανελλαδικά τα τελευταία χρόνια, συνεχίζει να καταγράφει υψηλά ποσοστά σε ορισμένες σχολές.

Η συμμετοχή στις φοιτητικές εκλογές του 2015 άγγιξε το 60%, ενώ φέτος αναμένεται αρκετά χαμηλότερη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα