Φοιτητικές εκλογές: Πρώτη ΔΑΠ, άνοδος για Πανσπουδαστική και ΑΡΕΝ

Στιγμιότυπο από τις φοιτητικές εκλογές στη Νομική Σχολή της Αθήνας την Τετάρτη 13 Μαΐου 2015.
 (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Στιγμιότυπο από τις φοιτητικές εκλογές στη Νομική Σχολή της Αθήνας την Τετάρτη 13 Μαΐου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Χωρίς εκπλήξεις τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών. Πρωτιά για τη ΔΑΠ. Στο 60% η συμμετοχή

Πρώτη δύναμη αναδεικνύεται και φέτος η ΔΑΠ στις φοιτητικές εκλογές. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που και αυτή την χρονιά έδωσαν ξεχωριστά οι φοιτητικές παρατάξεις, η ΔΑΠ διατηρεί τις δυνάμεις της και την πρωτιά, ενώ Πανσπουδαστική (ΚΚΕ) και ΑΡΕΝ (ΣΥΡΙΖΑ) φαίνεται να αυξάνουν τις δυνάμεις τους στους φοιτητικούς συλλόγους.

Η συμμετοχή, σύμφωνα με μία πρώτη εικόνα, κυμάνθηκε περίπου στο 60%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη ΔΑΠ, σε φοιτητικούς συλλόγους - στους οποίους όμως δεν προσμετρώνται μεγάλες σχολές της Αθήνας (από το Πάντειο, πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά και το Πανεπιστήμιο Πειραιά) - η παράταξη έχει σαφές προβάδισμα, άνω των 20 ποσοστιαίων μονάδων, έναντι της Πανσπουδαστικής, που ακολουθεί δεύτερη. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει η ΕΑΑΚ (εξωκοινοβουλευτική Αριστερά) και ακολουθούν ΠΑΣΠ (ΠΑΣΟΚ) και ΑΡΕΝ (ΣΥΡΙΖΑ).

Σύμφωνα με την Πανσπουδαστική, η παράταξη παραμένει δεύτερη δύναμη πανελλαδικά, αυξάνοντας τις δυνάμεις της σε σχέση με τις περυσινές εκλογές. Η ΕΑΑΚ, σύμφωνα με την εικόνα που υπάρχει μέχρι στιγμής, διατηρεί τα ποσοστά της.

Όσον αφορά την ΑΡΕΝ, φαίνεται να υπάρχει αυξητική τάση των ποσοστών της πανελλαδικά, όπως ανέφερε εκπρόσωπός της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Από την πλευρά της ΠΑΣΠ, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν αύξηση των ποσοστών της στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ), που μπορεί να της δώσουν την πρωτιά, όπως ανέφερε εκπρόσωπός της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Χιώνης: Απαιτείται ένταση της διαπάλης και της δράσης

«Το συνολικό αποτέλεσμα δείχνει ότι η αγωνιστική ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος είναι μια πορεία απαιτητική, σύνθετη. Ιδιαίτερα σήμερα που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θέλει το λαό και τη νεολαία συνένοχο στις αντιλαϊκές συμφωνίες της με τους "τροϊκανούς" θεσμούς. Αν και η παράταξή τους στα Πανεπιστήμια έχει μονοψήφιο μικρό ποσοστό, υπάρχουν κι άλλοι πρόθυμοι» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ Θοδωρής Χιώνης, σε δήλωσή του για τις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές.

«Απαιτείται ένταση της διαπάλης και της δράσης απέναντι στις προσπάθειες το φοιτητικό κίνημα να υπερασπίζεται αντιδραστικές αλλαγές στην εκπαίδευση, κατευθύνσεις της ΕΕ, κυβερνήσεις και δυνάμεις που τα στηρίζουν. Ακόμα, με τις λογικές που στο όνομα ενός "ακηδεμόνευτου", "ανεξάρτητου" κινήματος οδηγούν τελικά να είναι ελεγχόμενο από επιχειρηματικά συμφέροντα και το αστικό κράτος» προσθέτει.

Ο κ. Χιώνης χαρακτηρίζει «θετικό και ελπιδoφόρο» το γεγονός ότι η Πανσπουδαστική «αναδεικνύεται πανελλαδικά, με άνοδο, δεύτερη δύναμη στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, ενώ ταυτόχρονα σε δεκάδες συλλόγους είναι πρώτη δύναμη» και σημειώνει ότι «η ΚΝΕ θα δυναμώσει τις προσπάθειες και την ολόπλευρη παρέμβασή της με επίκεντρο το τι διδάσκεται και για ποιο σκοπό στο έδαφος των οξυμένων προβλημάτων, ενιαία και συνδυασμένα με τους όρους σπουδών και την προοπτική των φοιτητών. Για την παραπέρα ισχυροποίηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, με μαχητικούς συλλόγους, δυναμώνοντας τη γραμμή της αντεπίθεσης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Απάντηση στην οπισθοδρόμηση του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί η Ν.Δ το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών

SHARE:

24Media Network