Μητσοτάκης: Αγιασμός στο νέο σχολείο στο Δαμάσι και δίπλα… κοντέινερ

Μητσοτάκης: Αγιασμός στο νέο σχολείο στο Δαμάσι και δίπλα… κοντέινερ
InTime

"Χρέος του κράτους είναι να βρίσκεται κάθε φορά δίπλα σε κάθε πολίτη που δοκιμάζεται" δήλωσε ο πρωθυπουργός από το Δαμάσι Τυρνάβου. Οι κάτοικοι περιμένουν ακόμη την ανοικοδόμηση.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το “παρών” τη Δευτέρα (13/09) στις 09:30, στον αγιασμό για την έναρξη της σχολικής χρονιάς στο Δημοτικό σχολείο στο Δαμάσι Τυρνάβου.

Πρόκειται για το σχολείο το οποίο είχε καταστραφεί από τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε τον περασμένο Μάρτιο στην περιοχή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επικοινωνήσει με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από την οποία και ζήτησε προσωπικά την κατασκευή του νέου σχολείου στο χωριό, όπως και έγινε.

Την Τετάρτη 25 Αυγούστου, ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τις φωτιές, είχε κάνει σχετική αναφορά στο Δαμάσι Τυρνάβου. Συγκεκριμένα, απαντώντας τότε στη δευτερολογία του, στην Φώφη Γεννηματά αναφορικά με τις καθυστερήσεις για τους σεισμοπαθείς, τόνιζε χαρακτηριστικά:

“Και μιας και μιλήσατε για τον σεισμό, ο οποίος χτύπησε τη Λάρισα: Όπως θυμάστε, ένα δημόσιο κτίριο γκρεμίστηκε και είναι το σχολείο στο Δαμάσι. Αυτό είναι το καινούργιο σχολείο σε τέσσερις μήνες (σ.σ. δείχνοντας σχετική φωτογραφία). Ελπίζω να μπορέσω να βρεθώ εκεί στον αγιασμό”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, κάτι που πραγματοποίησε κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Πράγματι, το σχολείο ετοιμάστηκε και παραδόθηκε προς μαθήματα, ωστόσο κάτοικοι του χωριού συνεχίζουν να διαβιούν στον καταυλισμό που έχει στηθεί. Σε οδοιπορικό του NEWS 24/7 τον περασμένο Μάιο, οι πληγέντες είχαν εκφράσει την έντονη ανησυχία τους ότι θα βγάλουν τον χειμώνα στα 60 κοντέινερ, καθώς ούτε τα μπάζα δεν είχαν ακόμη -τότε- καθαριστεί. Και δυστυχώς οι φόβοι τους δείχνουν να επιβεβαιώνονται, καθώς σε πρόσφατες φωτογραφίες, φαίνεται ο καταυλισμός να υφίσταται κανονικά, συνεχίζοντας να φιλοξενεί αρκετές δεκάδες ανθρώπους που έμειναν άστεγοι μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι ακόμη και το βοήθημα που έδωσε η κυβέρνηση, το επίδομα σίτισης, ύψους 600 ευρώ, μπήκε στους λογαριασμούς των σεισμοπαθών δύο μήνες μετά την καταστροφή της 3ης Μαρτίου. Οι σεισμοπαθείς ωστόσο ανέφεραν μέσα στον Αύγουστο πως σε αρκετούς εξ αυτών δεν έχει ακόμη πιστωθεί η επιδότηση των 3.800 ευρώ που δικαιούνται για την αγορά οικοσκευών.

Ο κ. Πέτσας είχε μάλιστα υποσχεθεί πως οι γραφειοκρατικές διαδικασίες θα επισπευσθούν και θα κατεδαφιστούν τα “κόκκινα” κτίρια, για να προλάβουν τον χειμώνα με τις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Οι κατεδαφίσεις άρχισαν τελικά πριν από δέκα ημέρες, στις 3 Σεπτεμβρίου.

Εικόνα από το σεισμόπληκτο Δαμάσι

Συνολικά στον Δήμο Τυρνάβου κατεδαφιστέα και μη επισκευάσιμα χαρακτηρίστηκαν 146 οικίες, οι μισές σχεδόν στο Δαμάσι και οι υπόλοιπες στην Κοινότητα Δένδρων, στον Τύρναβο, στη Ροδιά και στον Αμπελώνα.

Πρωτόκολλα κατεδάφισης έχουν ήδη αποσταλεί για τα πρώτα 100 σπίτια.

Εικόνα από το σεισμόπληκτο Δαμάσι

Ο ιδιοκτήτης του πρώτου σπιτιού που κατεδαφίστηκε, στο Δαμάσι, δήλωνε πριν λίγες ημέρες στην ΕΡΤ “ελευθερωμένος” που επιτέλους απομακρύνονται τα μπάζα, έξι μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό, αλλά και προβληματισμένος για το χρόνο της οριστικής επίλυσης της στέγασης. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Τ.Κ Δαμασίου, Γιώργος Τσανάκας, εξέφραζε από τη μία την ικανοποίησή του για το ότι επιτέλους δρομολογήθηκαν οι κατεδαφίσεις και η απομάκρυνση των χαλασμάτων, και από την άλλη τη διαφωνία του για τη σειρά των κατεδαφίσεων, καθώς θεωρεί ότι αυτές έπρεπε να ξεκινήσουν από σπίτια που βρίσκονται σε πιο πολυσύχναστους δρόμους. Συνολικά, περισσότερες από 200 οικογένειες ζουν στα κοντέινερ συνολικού εμβαδού 36 τ,μ, ή 24 τ.μ. το καθένα, φιλοξενούνται σε φιλικά σπίτια, ή ενοικίασαν σπίτια σε άλλες περιοχές.

Κατά τον αγιασμό στο Δαμάσι, και ενώ οι κατεδαφίσεις συνεχίζονται με τους κατοίκους να περιμένουν την αποκατάσταση των ζημιών, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως “χρέος του κράτους είναι να βρίσκεται κάθε φορά δίπλα σε κάθε πολίτη που δοκιμάζεται. Κανείς πολίτης δεν πρέπει να αισθάνεται απροστάτευτος. Το πρώτο μέλημα του κράτους είναι η προστασία της ζωής και της περιουσίας των συμπολιτών μας και αυτήν τη δέσμευσή μας κάθε μέρα που περνά θέλω να την κάνουμε πράξη”.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην επικοινωνία που είχε με τον διευθυντή του σχολείου στο Δαμάσι τις ώρες του ισχυρού σεισμού, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τον τρόπο που αντιμετώπισαν οι εκπαιδευτικοί την επέλαση του εγκέλαδου. “Καταφέρατε και βγάλατε όλα τα παιδιά με τρόπο ασφαλή και δεν θρηνήσαμε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής. Αυτό σας τιμά και αναδεικνύει ότι το σχολείο δεν είναι μόνο ένας χώρος για να μαθαίνουμε γράμματα. Μαθαίνουμε συμπεριφορές, αξίες αλλά και μαθαίνουμε πρώτα από όλα να προστατεύουμε τους εαυτούς μας και αυτούς που αγαπάμε”, σημείωσε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του.

InTime

 

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης μίλησε “για την ταχύτητα κατασκευής του έργου”, επισημαίνοντας πως το καινούριο σχολείο “καταφέραμε να το κατασκευάσουμε σε χρόνο ρεκόρ”.

Μεταξύ άλλων, ευχαρίστησε τον πρόεδρο της εταιρείας “ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ”, Γιώργο Περιστέρη, για την ταχύτητα, όπως είπε, να σχεδιάσει και να κατασκευάσει εξ ολοκλήρου αυτό το υπερσύγχρονο σχολείο. “Καταφέραμε, όντως, με ταχύτητες ασυνήθιστες για το ελληνικό Δημόσιο να είμαστε έτοιμοι όπως είχαμε δεσμευτεί στην αρχή της σχολικής χρονιάς”, υπογράμμισε.

InTime

 

Επίσης, μιλώντας για τη διαδικασία κατασκευής του σχολείου, τόνισε ότι πρόκειται για “ένα σχολείο υπόδειγμα, ένα σχολείο φιλικό προς το περιβάλλον με υψηλή ενεργειακή απόδοση, ένα σχολειό υπόδειγμα για τα παιδιά”.

Με τα κοντέινερ να παραμένουν δίπλα από το σχολείο, ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στην αποκατάσταση των ζημιών, η οποία ωστόσο έχει χαρακτηρίσει παραδειγματικά. “Το μέλημά μας στρέφεται στη γρήγορη ανακατασκευή των σπιτιών που καταστράφηκαν” είπε, μήνες μετά την καταστροφή.

Περίπου 200 άνθρωποι ζουν στα κοντέινερ. NEWS24/7

 

“Οι διαδικασίες είναι δρομολογημένες, οι πόροι είναι διαθέσιμοι και πλέον έχουμε ένα νέο πλαίσιο κρατικής αρωγής για να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε όσο πιο γρηγορα και πιο αποτελεσματικά γίνεται σε μεγάλες φυσικές καταστροφές. Αποδείξαμε ότι τα πράγματα γίνονται με άλλες ταχύτητες, το ίδιο κάναμε και στην Εύβοια και τις περιοχές που χτυπήθηκαν με τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού που μας πέρασε”, πρόσθεσε.

InTime

 

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τη νέα σχολική χρονιά μέσα στην πανδημία του κορονοϊού, επισημαίνοντας ότι “θέλουμε τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά, για αυτό θα πρέπει να τηρούνται πλήρως τα μέτρα που μας έχουν υποδείξει οι ειδικοί”.

“Τα σχολεία ανοίγουν φέτος με διαφορετικά χαρακτηριστικά, με νέο πρόγραμμα σπουδών πιο ενισχυμένο, την προσχολική αγωγή να ξεκινάει από την ηλικία των τεσσάρων ετών, με ξένη γλώσσα για πρώτη φορά και με 11.700 τακτικούς εκπαιδευτικούς και δασκάλους για πρώτη φορά που έγιναν διορισμοί από το 2010”, κατέληξε.

Πλέον, μένει να δούμε αν οι ρυθμοί ανοικοδόμησης των νέων σπιτιών θα είναι εξίσου γρήγοροι με αυτές του Δημοτικού σχολείου στο Δαμάσι. Σημειώνεται πως η Κυβέρνηση έχει εγκρίνει τη χρηματοδότηση των νέων σπιτιών με 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, εκ των οποίων τα 800 ευρώ είναι η κρατική επιχορήγηση και τα 200 ευρώ άτοκο δάνειο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα