Ο δρόμος για μια σπουδαία καριέρα στις τέχνες και το Design περνάει από τον ΑΚΤΟ

Ο δρόμος για μια σπουδαία καριέρα στις τέχνες και το Design περνάει από τον ΑΚΤΟ

Το NEWS247 ξεναγήθηκε στο υπερσύγχρονο Campus του κολεγίου στο κέντρο της Αθήνας και έμαθε όλες τις λεπτομέρειες για τα προγράμματα και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει.

Πόσες ιδέες μπορούν να χωρέσουν σε ένα campus συνολικής επιφάνειας 5,500 τ.μ. στο κέντρο της πρωτεύουσας; Πόση δημιουργικότητα και πόσα όνειρα είναι ικανά να στεγαστούν σε ένα υπερσύγχρονο κτίριο γεμάτο αίθουσες, εργαστήρια, gallery, βιβλία και τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα; Δεν θα μπορούσαμε να δώσουμε απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα αν πρώτα δεν βλέπαμε οι ίδιοι με τα μάτια μας, τα όσα γίνονται στον Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Τεχνολογικό Όμιλο, τον οποίο γνωρίζουμε από το 1971 ως ΑΚΤΟ.

Εδώ και 48 χρόνια ο ΑΚΤΟ έχει συνδέσει το όνομά του με τις καλλιτεχνικές σπουδές, όντας ο μεγαλύτερος εκπαιδευτικός όμιλος Τέχνης, Design & Media στην Ελλάδα. Οι απόφοιτοι του ΑΚΤΟ γίνονται κάθε χρόνο περιζήτητοι στην αγορά εργασίας, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ακούσει απίστευτα success stories από άτομα που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους στο συγκεκριμένο κολέγιο και αυτή τη στιγμή πραγματοποιούν τη δική τους πορεία στον κλάδο τους.

Η περίοδος του καλοκαιριού αποτελεί ανέκαθεν μια περίοδο αναζήτησης, ψαξίματος και συζητήσεων για τα άτομα που μόλις τελείωσαν το λύκειο ή για εκείνους που αναζητούν κάτι διαφορετικό στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Ειδικά για όσους ανήκουν στην πρώτη κατηγορία, η επιλογή μιας σχολής, η οποία θα έχει καλό όνομα στην αγορά εργασίας και το πτυχίο να τους παρέχει επαγγελματική αποκατάσταση στη συνέχεια, αποτελεί από τα βασικά κριτήρια αναζήτησης.

Ο ΑΚΤΟ είναι ο μοναδικός εκπαιδευτικός όμιλος της χώρας που προσφέρει όλο το φάσμα σπουδών στις ειδικότητες του Art & Design. Αυτό που παρατήρησα περνώντας την πόρτα τους κτιρίου που βρίσκεται στην οδό Ευελπίδων 11 (ακριβώς απέναντι από τον Πανελλήνιο) είναι πως αν και ήμουν στο κέντρο της Αθήνας, ένιωσα για λίγο ότι βρέθηκα σε κάποιο βρετανικό campus από εκείνα που όλοι πάνω κάτω έχουμε στο μυαλό μας. Η ηρεμία, το γκαζόν, οι μεγάλες τζαμαρίες που κυριαρχούν στους ορόφους του ΑΚΤΟ και γενικά ο μοντέρνος σχεδιασμός ‘φωνάζει’ πως βρίσκεσαι σε έναν άκρως καλλιτεχνικό χώρο, έτοιμο να σου προσφέρει τη γνώση που χρειάζεσαι για να εξελίξεις τα ταλέντα και τις δεξιότητες σου.

Το ισόγειο του κτιρίου ήταν γεμάτο φωτογραφικά έργα. Για την ακρίβεια, όλος ο χώρος είχε μεταμορφωθεί σε μια gallery όπου εκτίθενται έργα των σπουδαστών του κολεγίου. Στο συγκεκριμένο χώρο, μάλιστα, γίνονται διάφορα events ανά περιόδους, όπως fashion shows, bazaars και εκθέσεις από τους φοιτητές του ΑΚΤΟ.

Στον πρώτο όροφο που βρίσκεται η γραμματεία, μας περίμενε η Ζωή Αθανασοπούλου, Marketing Director της σχολής, η οποία ανέλαβε την ξενάγησή μας. Ξεκινήσαμε από πάνω προς τα κάτω και έτσι η πρώτη εικόνα που πήρα ήταν από το μπαλκόνι του 7ου ορόφου. Ένα spot που ‘βλέπει’ σχεδόν όλη την Αθήνα. Ανοίγει το μάτι σου, βλέποντας την Ακρόπολη, τον Λυκαβηττό, ακόμη και τη θάλασσα του Πειραιά.

“Οι σπουδαστές απολαμβάνουν το κτίριο του ΑΚΤΟ, το οποίο φτιάχτηκε με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να αξιοποιείται στο έπακρο το φυσικό φως. Ήρθαμε στο συγκεκριμένο το 2010”, μου λέει η Ζωή καθώς κατευθυνόμαστε προς τον 6ο όροφο, όπου στεγάζεται το τμήμα του σχεδίου Μόδας.

Το κολέγιο προσφέρει όλο το φάσμα σπουδών στο Art & Design, με προγράμματα σπουδών που χαρακτηρίζονται από εξειδίκευση, καινοτομία και διαρκή ανανέωση. Εδώ θα βρεις τμήματα Γραφιστικής, Διακόσμησης και Αρχιτεκτονικής, Φωτογραφίας, Σχεδίου μόδας και Product design, Εικαστικών, Comics, Animation, Game Design, Digital Marketing και Δομικών έργων.

Ο ΑΚΤΟ καλύπτοντας όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, προσφέρει στον υποψήφιο όλους τους τρόπους και τα μοντέλα εκπαίδευσης, για να σπουδάσει την αγαπημένη του ειδικότητα Art & Design. Έτσι κάποιος μπορεί να επιλέξει το πρόγραμμα του κολεγίου για Προπτυχιακές και Μεταπτυχιακές Σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου, με την εποπτεία του κρατικού βρετανικού πανεπιστημίου Middlesex University London, το πρόγραμμα Ι.Ι.Ε.Κ με σπουδές επαγγελματικής κατάρτισης που διαρκεί δύο χρόνια (συμπεριλαμβανομένης της πρακτικής άσκησης), καθώς επίσης υπάρχει και η επιλογή του Κέντρου δια βίου μάθησης, με Ευέλικτα Προγράμματα Open Learning και Distance Learning, αλλά και κάποια σεμινάρια που γίνονται κατά περιόδους.

Οι αυριανοί σχεδιαστές μόδας βγαίνουν από τον ΑΚΤΟ

Αν ρωτήσεις κάποιον ποιο είναι το πρώτο τμήμα που του έρχεται στο μυαλό όταν ακούει για σπουδές στον ΑΚΤΟ, είναι πολύ πιθανό η απάντησή του να περιέχει το ‘Σχέδιο μόδας’. “Η μόδα είναι από τις πρώτες ειδικότητες του ΑΚΤΟ και το Fashion Design αποτελεί το μοναδικό προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην Ελλάδα. Οι καθηγητές είναι επαγγελματίες στο χώρο, με σπουδές στο εξωτερικό και μεταφέρουν στους σπουδαστές την ακαδημαϊκή τους κουλτούρα, αλλά και την εμπειρία τους από διεθνείς συνεργασίες. Στο συγκεκριμένο τμήμα τα παιδιά ξεκινούν από τη θεωρία και περνούν στην πράξη, στην παραγωγή δηλαδή δικών τους ρούχων, ενώ μέχρι να αποφοιτήσουν έχουν προετοιμάσει ένα πλήρες portfolio”.

Οι απόφοιτοι του προγράμματος Σχεδιασμού Μόδας (Fashion Design) διακρίνονται για τη δημιουργικότητα και την υψηλή αισθητική, αλλά και την γνώση μέσων – μεθόδων και διαδικασιών. Είναι εξοικειωμένοι με την έρευνα και την παρακολούθηση των διεθνών τάσεων της μόδας, ώστε να μπορούν με ευχέρεια να αναλύουν τις συνθήκες αγοράς και σχεδιάζουν αποτελεσματικούς τρόπους προώθησης των δημιουργιών τους. Παράλληλα, ένα αποκλειστικό προνόμιο, που απολαμβάνουν οι σπουδαστές Fashion Design του ΑΚΤΟ, είναι η παρουσίαση της δουλειάς τους στην ‘Athens Xclusive Designers Week’. O ΑΚΤΟ καλύπτει τα έξοδα συμμετοχής των σπουδαστών Fashion Design όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, εξασφαλίζοντας έτσι την προβολή τους στην επίσημη Διεθνή Διοργάνωση Μόδας στην Ελλάδα.

Ένας κλάδος, ο οποίος συχνά συνεργάζεται με αυτόν της Μόδας, είναι η Φωτογραφία. Γι’ αυτό άλλωστε και οι αίθουσες που γίνονται τα μαθήματα του συγκεκριμένου τμήματος βρίσκονται στον ίδιο όροφο με το Fashion Design. Ο ΑΚΤΟ ίδρυσε την πρώτη οργανωμένη Σχολή Φωτογραφίας στη χώρα μας το 1971 και από τότε έχουν αποφοιτήσει ουκ ολίγοι κορυφαίοι επαγγελματίες που διέγραψαν λαμπρή καριέρα στον χώρο.

Η εικόνα σήμερα αποτελεί, περισσότερο από ποτέ, τον αμεσότερο τρόπο επικοινωνίας και έκφρασης. “Οι σπουδές συνδυάζουν θεωρία και πράξη, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα γνώσεων, από τις παραδοσιακές στις σύγχρονες μεθόδους επεξεργασίας της εικόνας. Έτσι οι σπουδαστές παίρνουν γερές βάσεις και εφόδια για να εξελίξουν τις γνώσεις και το ταλέντο τους”. Ο κλάδος Φωτογραφίας παρέχει στους σπουδαστές ένα οργανωμένο εκπαιδευτικό περιβάλλον, που ενισχύεται από πρότυπες εργαστηριακές εγκαταστάσεις όπως: Φωτογραφικά Studios για εξάσκηση στη Διαφημιστική Φωτογραφία και τη Φωτογραφία Μόδας, Σκοτεινούς Θαλάμους για την επεξεργασία Έγχρωμης και Ασπρόμαυρης Φωτογραφίας, εργαστήρια για Ψηφιακές Οπτικοακουστικές Προβολές καθώς και εργαστήρια Η/Υ για την επεξεργασία εικόνας και για την εκμάθηση ψηφιακού μοντάζ.

‘Η Γραφιστική έχει τη μεγαλύτερη ζήτηση’

Μετά το τμήμα φωτογραφίας, σειρά είχε αυτό της γραφιστικής, το οποίο όπως με πληροφορεί η Ζωή Αθανασοπούλου είναι αυτή τη στιγμή το τμήμα που έχει τη μεγαλύτερη ζήτηση. “Έχει γίνει μια μεγάλη στροφή προς τη Γραφιστική, καθώς υπάρχει άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Απόφοιτοι Γραφιστικής του ΑΚΤΟ στελεχώνουν Διαφημιστικές Εταιρείες και δραστηριοποιούνται σε ποικίλους τομείς του Visual Design“.

O χώρος της Γραφιστικής είναι δημιουργικά και επαγγελματικά απεριόριστος, καθώς προσφέρει αναρίθμητους τομείς εξειδίκευσης: από σχεδιασμό βιβλίων, περιοδικών και εφημερίδων μέχρι εταιρικό σχέδιο (Corporate design), σχεδιασμό ιστοσελίδων (Web design), Διαφήμιση και εφαρμογές πολυμέσων (Multimedia design) και από σχεδιασμό γραμματοσειρών (Typeface design), Κινούμενα γραφικά (Motion graphics), Εικονογράφηση, σχεδιασμό σχεδίων ρούχων (Textile design), μέχρι Graffiti. Με την αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας οι απαιτήσεις, οι προκλήσεις, αλλά και οι ευκαιρίες είναι μεγάλες για τον σύγχρονο Graphic Designer. Πραγματικά εντυπωσιάστηκα βλέποντας δουλειές φοιτητών που δεν έχουν καν τελειώσει ακόμη τη σχολή. Εξώφυλλα για βιβλία, brand identity, σχεδιασμούς εφαρμογών για κινητά, τα οποία δημιουργούνται στα πλαίσια εργασιών κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Αμέσως μετά τη γραφιστική, περνάμε στο Interior Design. Η Εσωτερική Αρχιτεκτονική είναι η σύγχρονη μετεξέλιξη αυτού που παραδοσιακά ορίζαμε ως Διακόσμηση. Πρόκειται για μία δημιουργική διαδικασία όπου η έρευνα και ανάλυση δεδομένων αξιοποιείται σε μια αισθητική πρόταση που αφορά την οργάνωση, τη διαμόρφωση και τον εξοπλισμό του χώρου, ολοκληρώνοντας την Αρχιτεκτονική σύνθεση. Εδώ οι φοιτητές κάνουν μελέτες, δημιουργούν μακέτες και μέχρι να αποφοιτήσουν έχουν ήδη ένα σπουδαίο portfolio ικανό να τους ανοίξει τις πόρτες των μεγαλύτερων εταιρειών του χώρου.

Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από μια αλματώδη ανάπτυξη της βιομηχανίας των videogames. Γι’ αυτό και στον ΑΚΤΟ από φέτος θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το Game Design, μιας και η ζήτηση στην αγορά για ικανούς και δημιουργικούς game designers. Παράλληλα, ο κλάδος Fine Art & New Media, ο οποίος ιδρύθηκε το 1996 στον ΑΚΤΟ, αποτελεί μια σοβαρότατη πρόταση για σπουδές Καλών Τεχνών στη χώρα μας, πέρα από τις κρατικές ανώτατες σχολές.

Οι ειδικότητες του κολεγίου, όμως, δεν σταματούν εκεί. Στο προπτυχιακό πρόγραμμα Sketch – Comics – Cartoon, οι σπουδαστές αποκτούν απεριόριστες δημιουργικές δυνατότητες στην παραγωγή πρωτότυπων εικόνων. Μια ειδικότητα που έχει ανάγκη η αγορά εργασίας σήμερα. Τέλος, όσοι επιλέξουν το τμήμα Animation & Interactive Media, θα μάθουν να χρησιμοποιούν την τεχνική του stop-motion, το σχέδιο με το χέρι και ψηφιακές μορφές από υπολογιστή για να δημιουργήσουν μια εικονική πραγματικότητα. Στην σημερινή εποχή, άλλωστε, η εκτεταμένη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και η ραγδαία εξέλιξη τόσο της τεχνολογίας όσο και των σχεδιαστικών προγραμμάτων, έχει προσδώσει απεριόριστες δυνατότητες στο χώρο της κινούμενης εικόνας.

Η γέφυρα με την αγορά εργασίας

Tα πλεονεκτήματα του ΑΚΤΟ είναι πολλά, όμως από τη συζήτηση που είχα με την Marketing Director της σχολής ξεχώρισα αυτή τη σύνδεση που προσφέρει με την αγορά. Είναι εξαιρετικά σημαντικό σε μια εποχή, όπως αυτή που ζούμε σήμερα και σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, να δίνονται σε φοιτητές ευκαιρίες να γνωρίσουν στελέχη εταιρειών, πρεσβειών και χώρων πολιτισμού, και να μετέχουν ενεργά στα projects τους.

Επίσης, ο AKTO επιδιώκει συνεχή επαφή με τους αποφοίτους του, παρέχοντάς τους υποστήριξη στο ξεκίνημα της καριέρας τους αλλά και μελλοντικά. Μοναδικές δυνατότητες δικτύωσης και γέφυρες με την Αγορά δημιουργούνται για τους αποφοίτους μέσα από την ανάθεση real life projects, που προκύπτουν από τη συνεργασία του ΑΚΤΟ με σημαντικές εταιρείες, φορείς και οργανισμούς.

Οι σπουδαστές, αλλά και οι απόφοιτοι απολαμβάνουν ευκαιρίες ανάδειξης του έργου τους, μέσα από εκθέσεις και εκδηλώσεις που διοργανώνει ο ΑΚΤΟ στους χώρους του αλλά και σε σημαντικούς πολιτιστικούς – εκθεσιακούς χώρους και μουσεία. Οι εκδηλώσεις αυτές υποστηρίζονται από όλα τα επικοινωνιακά οχήματα της σχολής.

Η ζωή στον ΑΚΤΟ

Ο χώρος, στον οποίο ένας φοιτητής περνά τις περισσότερες ώρες της ημέρας του, παίζει μεγάλο ρόλο και στη συνολικότερη απόδοσή του στα μαθήματα. Γι’ αυτό και ο ΑΚΤΟ παρέχει ένα υπερσύγχρονο και άνετο περιβάλλον, προκειμένου οι νέοι να φτάσουν στο πικ της δημιουργικότητάς τους.

Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε η δουλειά που γίνεται στο τμήμα Product & Design Innovation. Εδώ ο σπουδαστής μέσα από την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον, μελετά και σχεδιάζει προϊόντα και εφαρμογές σε σχέση με τις καθημερινές ζωτικές ανθρώπινες ανάγκες. Σκοπός του Design είναι να προκαλεί πάντα και να επαναπροσδιορίζει αυτή τη σχέση. Πάντα με επίκεντρο τις ανάγκες του χρήστη, ο designer είναι αυτός που ‘παντρεύει’ το επιθυμητό με το τεχνολογικά εφικτό και το οικονομικά βιώσιμο. Το πιο συναρπαστικό; Η συνεργασία της σχολής με το Μουσείο Μπενάκη, όπου οι φοιτητές κλήθηκαν να εμπνευστούν από μουσειακά εκθέματα και να δημιουργήσουν μοντέρνα και χρηστικά αντικείμενα. Ειδικά ένα αγγείο-βάζο-χώρος αποθήκευσης ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό.

Παράλληλα, οι φοιτητές συμμετέχουν σε διάφορους εγχώριους και διεθνείς δημιουργικούς διαγωνισμούς. μέσα στη χρονιά, κερδίζοντας αρκετές φορές το πρώτο βραβείο, όπως έγινε σε έναν διαγωνισμό της εταιρείας ρολογιών OOZOO.

Στον πρώτο όροφο εκτός από τη γραμματεία (η οποία είναι έτοιμη να λύσει κάθε απορία) υπάρχει και η σύγχρονη βιβλιοθήκη του ΑΚΤΟ με πάνω από 40.000 τίτλους βιβλίων και περιοδικών. Τώρα μπορεί να μην είχε κόσμο, αφού τα μαθήματα έχουν τελειώσει, όμως από τον Σεπτέμβριο γεμίζει με φοιτητές που διαβάζουν, ψάχνουν και ετοιμάζουν τα επόμενα projects τους.

Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων το γκαζόν στην είσοδο γεμίζει από φοιτητές. Λειτουργεί μάλιστα και ένα καφέ, όπου παίρνουν το ρόφημά τους και συζητούν για τα μαθήματα, τα ενδιαφέροντά τους, κοινωνικοποιούνται, ενώ σε αυτόν τον χώρο γεννιούνται ακόμη και λαμπρές ιδέες.

Όσον αφορά το κόστος των διδάκτρων, ο ΑΚΤΟ προσπαθεί να κάνει τα προγράμματά του όσο γίνεται πιο προσιτά στο ενδιαφερόμενο κοινό. Έτσι, το ετήσιο κόστος ενός προπτυχιακού προγράμματος κοστίζει 5.000 ευρώ και μπορεί να καταβληθεί σε αρκετές δόσεις, διευκολύνοντας τον σπουδαστή που επιθυμεί να κάνει την εγγραφή του. Περισσότερα για τα προγράμματα και το κόστος τους μπορείτε να μάθετε εδώ.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως με την εγγραφή τους, οι σπουδαστές του ΑΚΤΟ αποκτούν τη σπουδαστική ταυτότητα ΑΚΤΟ Student Card, η οποία τους εξασφαλίζει μία σειρά προνομίων όπως: ελεύθερη είσοδο ή έκπτωση σε Μουσεία, Χώρους Τέχνης & Πολιτισμού, εκπτώσεις σε βιβλιοπωλεία και σε παρεχόμενες υπηρεσίες που ανακοινώνονται, κάθε χρόνο, στην επίσημη ιστοσελίδα του κολεγίου.

Σε επιβεβαίωση όλου του έργου που παράγεται, ο ΑΚΤΟ έχει καταφέρει να κερδίσει πολλές ακαδημαϊκές διακρίσεις τα τελευταία χρόνια. Εκτός από την επιβράβευση της αγοράς (ίσως η σημαντικότερη), η οποία επιλέγει σταθερά αποφοίτους της σχολής, ο ΑΚΤΟ έχει αναγνωριστεί ως μία από τις 11 καλύτερες σχολές Design του κόσμου, μέσα από τον διεθνή διαγωνισμό που διοργάνωσε, το 2014, το ιταλικό περιοδικό Ottagono σε συνεργασία με την Cumulus Association (International Association of Universities and Colleges of Art, Design and Media). Επίσης, ο ΑΚΤΟ συμπεριλήφθηκε στις 100 καλύτερες σχολές της Ευρώπης όσον αφορά την Αρχιτεκτονική και το Design, ενώ είναι το μοναδικό ελληνικό ιδιωτικό κολέγιο που ανήκει στην Cumulus Association, την Παγκόσμια Ένωση Πανεπιστημίων και Κολεγίων Art, Design & Media.

Αν λοιπόν θέλεις να ακολουθήσεις μια καριέρα στις τέχνες και το Design και ψάχνεις για τη σχολή που θα σε βοηθήσει να κάνεις το όνειρό σου πραγματικότητα, πλέον ξέρεις πού να κοιτάξεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα