Όταν η εκπαίδευση δεν έχει σύνορα

Όταν η εκπαίδευση δεν έχει σύνορα

Η Μονάδα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου προσφέρει πλήρως αναγνωρισμένα εξ αποστάσεως προγράμματα σε πτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.

Σε μια εποχή όπου η τεχνολογία εξελίσσεται ταχύτατα, η διαδικτυακή εκμάθηση χωρίς φυσική παρουσία γίνεται μια πραγματικότητα που λίγο-πολύ όλοι οι νέοι έχουν ακούσει και όλο περισσότεροι επιλέγουν είτε ως βασική μέθοδο σπουδής, είτε ως εξειδικευμένη, επιπρόσθετη γνώση με τη μορφή σεμιναρίων σε κάποια μεταγενέστερη φάση της καριέρας τους.

Για την ακρίβεια, η εκπαίδευση από απόσταση εφαρμόζεται ήδη από τα μέσα του 19ου αιώνα, όταν Πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ άρχισε να παρέχει προγράμματα εκμάθησης δι’ αλληλογραφίας. Στις αρχές του 20ού αιώνα η σκυτάλη δόθηκε στο εκπαιδευτικό ραδιόφωνο, την εκπαιδευτική τηλεόραση και τα εκπαιδευτικά videos.

Στις μέρες μας, με τη διάδοση των νέων τεχνολογιών ανοίγονται νέοι ορίζοντες στην εκπαίδευση με την εξ αποστάσεως εκμάθηση να προσφέρει δυνατότητες απόκτησης γνώσεων με πολύ λιγότερες ή και καθόλου μετακινήσεις, ακόμη και σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων από την πηγή της. Σύμφωνα με μελέτες, στις ΗΠΑ ο 1 στους 4 φοιτητές λαμβάνει πλέον πλήρη ηλεκτρονική εκπαίδευση. Επιπλέον οι εγγραφές στις αντίστοιχες σχολές αυξάνονται με ρυθμό άνω του 10% το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι η εξ αποστάσεως και, γενικότερα, η ηλεκτρονική εκπαίδευση, σε ό,τι αφορά τις πανεπιστημιακές σπουδές τείνει να γίνει δεσπόζουσα τάση.

Όπως συμπεραίνουμε, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση αποτελεί πλέον μια σοβαρή εναλλακτική για όσους επιθυμούν να συνδυάσουν τις σπουδές τους με τις επαγγελματικές και τις προσωπικές τους υποχρεώσεις. Στο παρελθόν όποιος δεν μπορούσε να έχει φυσική παρουσία στο Πανεπιστήμιο ήταν αναγκασμένος να μαζεύει σημειώσεις, να διαβάζει μόνος και να απουσιάζει από τα μαθήματα. Πλέον, οι νέες τεχνολογίες και εφαρμογές όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τα blackboards και οι διαδικτυακές εργαλειοθήκες δίνουν μια πιο ολοκληρωμένη διάσταση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Με τον τρόπο αυτό η διδασκαλία είναι εξατομικευμένη και η μάθηση γίνεται το αποτέλεσμα της δραστηριοποίησης του διδασκομένου, που είναι πλέον ο ίδιος υπεύθυνος για την πρόοδό του.Μερικά από τα σημαντικά πλεονεκτήματα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης είναι η αυτονομία του σπουδαστή, το γεγονός ότι μαθαίνει στον χώρο που εκείνος επιλέγει, στον ρυθμό μελέτης που εκείνος μπορεί να ανταποκριθεί με βάση τις προσωπικές του ανάγκες, καθώς και η άμεση, onlineεπίλυση αποριών ή διευκρινήσεων από τους καθηγητές του.

Η Μονάδα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου προσφέρει πλήρως αναγνωρισμένα εξ αποστάσεως προγράμματα σε πτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο που καλύπτουν διάφορα επιστημονικά πεδία όπως για παράδειγμα: πτυχιακά προγράμματα στη Ψυχολογία, στην Αγγλική Φιλολογία και Γλωσσολογία, στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και στο Μάρκετινγκ, Επικοινωνία και Κοινωνικά Δίκτυα, ενώ μεταπτυχιακά προγράμματα προσφέρονται στις Επιστήμες της Αγωγής, στις Ελληνικές Σπουδές, στη Δημόσια Υγεία, στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, στη Δημόσια Διοίκηση στη Μουσική Παιδαγωγική κ.λπ.

Η δυνατότητα χρήσης των σύγχρονων τεχνολογιών και εφαρμογών, σε συνδυασμό με την παροχή επικαιροποιημένου εκπαιδευτικού υλικού απόλυτα προσαρμοσμένου στο συγκεκριμένο είδος εκμάθησης, θέτει αναμφίβολα όλα τα εξ αποστάσεως προγράμματα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στο πλαίσιο ενός άρτιου παιδαγωγικού μοντέλου που εστιάζει στους φοιτητές και ανταποκρίνεται επάξια στις ανάγκες και απαιτήσεις τους. Μέσα από το πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό, που παρέχεται σε διαδραστική μορφή, οι γνώσεις γίνονται κατανοητές, ενώ ο οδηγός μελέτης διασφαλίζει αναλυτική καθοδήγηση στους φοιτητές σε όλη τη διάρκεια του τετράμηνου. Παράλληλα, οι φοιτητές εκπονούν διαδικτυακά γραπτές εργασίες και συμμετέχουν σε δραστηριότητες όπως online συζητήσεις, συμπλήρωση ερωτηματολογίων αυτοαξιολόγησης και κουίζ, σαν να είναι παρόντες εκεί. Επιπλέον, οι φοιτητές της Μονάδας εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου έχουν το προνόμιο να απολαμβάνουν 24ωρη τεχνική υποστήριξη (esupport) και ηλεκτρονική πρόσβαση στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου, αλλά και καθοδήγηση από ακαδημαϊκούς συμβούλους σε όλη τη διάρκεια των σπουδών τους.

Τα προγράμματα είναι πλήρως αναγνωρισμένα από τον Κυπριακό Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ανώτερης Εκπαίδευσης και από τον ΔΟΑΤΑΠ στην Ελλάδα. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η ποιοτική εκπαίδευση και η καινοτομία υψηλής τεχνολογίας με τις οποίες έχει ταυτιστεί το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου προσφέρουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στους φοιτητές, δίνοντάς τους τις κατάλληλες γνώσεις και όλα τα εφόδια για μια επιτυχημένη καριέρα.

Πηγές:

http://www.edc.uoc.gr/~panas/UoCrete/VC%20Dimotiko%20Sxoleio/Slides%20Vc/Master%20DL%20D3.pdf

http://www.sgt.gr/gre/SPG648/

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα