Πενταπλασιάζονται οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ που θα εισάγονται στα ΑΕΙ

ΑΘΗΝΑ-ΜΑΡΟΥΣΙ-ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.(EUROKINISSI-ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ)
ΑΘΗΝΑ-ΜΑΡΟΥΣΙ-ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.(EUROKINISSI-ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) EUROKINISSI

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της βουλής, σχετικά με τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ και ποιες οι νέες προοπτικές μετά το Λύκειο

Της Μίκας Κοντορούση

Δύο νέες επιλογές αποκτούν οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ με το σχέδιο νόμου που περιέχει τις προβλέψεις για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

ADVERTISING

Όπως είναι ήδη γνωστό από την Πέμπτη, που κατατέθηκε το εν λόγω σχέδιο νόμου στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής, προβλέπεται η αύξηση από 1% σε 5% του ειδικού ποσοστού εισαγωγής στα Πανεπιστήμια των αποφοίτων των ΕΠΑΛ μέσω Πανελλήνιων εξετάσεων. Το ποσοστό αυτό είναι επιπλέον των θέσεων του συνολικού αριθμού εισακτέων σε τμήματα αντίστοιχα με τους τομείς από τους οποίους αποφοιτούν και σε τμήματα τα οποία είναι κοινά για τους αποφοίτους όλων των τομέων.

Ακόμη, ιδρύονται στα ΑΕΙ (πανεπιστήμια και ΤΕΙ) τα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΚΕΕ), στα οποία θα οργανώνονται διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης για αποφοίτους των ΕΠΑΛ. Τα ΚΕΕ θα παρέχουν διπλώματα επιπέδου 5 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων και η φοίτηση θα είναι δωρεάν.

Έτσι, οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ με την ολοκλήρωση των σπουδών τους θα μπορούν να ενταχθούν απευθείας στην αγορά εργασίας, με βάση το πτυχίο της ειδικότητάς τους, επιπέδου 4, είτε να επιλέξουν μία από τις τέσσερις επιλογές συνέχισης της κατάρτισής τους:

1. Να φοιτήσουν στο νέο θεσμό του προαιρετικού «Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας», με το οποίο τους δίνεται η δυνατότητα ασφαλούς ένταξης σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον σε επιχειρήσεις του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα υπό την εποπτεία του σχολείου, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και να αποκτήσουν πτυχίο επιπέδου 5.

2. Να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση: Στα ΤΕΙ με ειδικό ποσοστό θέσεων με κατώτατο όριο το 20% και στα πανεπιστήμια σε ποσοστό επιπλέον θέσεων 5%.

3. Να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης που θα οργανώσουν τα ΑΕΙ.

4. Να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα ΙΕΚ --με φοίτηση 3 εξαμήνων στην ίδια ειδικότητα ή 5 εξαμήνων για την απόκτηση νέας-- και να αποκτήσουν πτυχίο επιπέδου 5.

Σχετικά με τις πρωτοβουλίες μάλιστα του υπουργείου Παιδείας, ο αρμόδιος υφυπουργός για ΕΠΑΛ Δημήτρης Μπαξεβανάκης, δήλωσε σχετικά: «Αυτές είναι οι νέες σημαντικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Παιδείας για την ενδυνάμωση και στήριξη στην πράξη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στη χώρα μας και περιέχονται στο νομοσχέδιο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Την ίδια στιγμή, οι κινήσεις αυτές έχουν στόχο την ποιοτική αναβάθμιση του κλάδου, ώστε να καταστεί συνειδητή επιλογή για τους μαθητές και τις μαθήτριες, τους νέους και τις νέες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Όλα όσα περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

SHARE:

24Media Network