Πώς θα γίνουν οι εγγραφές και μετεγγραφές των νέων φοιτητών

Πώς θα γίνουν οι εγγραφές και μετεγγραφές των νέων φοιτητών

Η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις σχολές και τα κριτήρια χορήγησης μετεγγραφής

Με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας που θα γίνει στο τέλος της εβδομάδας μπαίνει τέλος στην αγωνία των περίπου 100.000 υποψηφίων των Πανελλαδικών οι οποίοι διεκδικούν τις σχεδόν 69.985 θέσεις που προσφέρονται φέτος.

Η αναμενόμενη εικόνα είναι θεαματική βουτιά των βάσεων στις παιδαγωγικές σχολές πτώση στις οικονομικές εκπλήξεις στις πολυτεχνικές άνοδος στις ιατρικές και αυξομειώσεις στις νομικές και φιλολογικές σχολές Μεγάλος ανταγωνισμός θα εκδηλωθεί όπως συνήθως στις αστυνομικές και τις στρατιωτικές σχολές οι οποίες εγγυώνται επαγγελματική αποκατάσταση. Από την άλλη πλευρά εκατοντάδες νέοι αναμένεται και φέτος να εισαχθούν σε σχολές ιδίως των περιφερειακών ΤΕΙ και σε ορισμένα ΑΕΙ με βαθμούς πολύ κάτω από τη βάση δεδομένου ότι ένας στους πέντε υποψηφίους των φετινών Πανελλαδικών δεν κατάφερε να πιάσει ούτε 7.000 μόρια με άριστα τα 20.000 ενώ οι αριστούχοι με πάνω από 19.500 μόρια ήταν μόλις 5.

Ξεχωριστές βάσεις θα ανακοινωθούν για τους περίπου 3.500 υποψηφίους που εξετάστηκαν με το παλαιό σύστημα .

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των βάσεων θα αρχίσει η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις σχολές η οποία από πέρυσι γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο τουλάχιστον στα αρχικά βήματα. Οι υποψήφιοι θα υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση προεγγραφής τους στο τμήμα που πέρασαν και κατόπιν θα αποστείλουν στη γραμματεία του τμήματος τα υπόλοιπα δικαιολογητικά.

Oι γραμματείες θα αντιπαραβάλουν τις αιτήσεις με τον ονομαστικό πίνακα επιτυχόντων ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Οι μετεγγραφές που θα ακολουθήσουν θα γίνουν και φέτος με μοριοδότηση και ποσόστωση Δεν αναμένεται αλλαγή στο σύστημα που εφαρμόστηκε πέρυσι το οποίο επιτρέπει σε υποψηφίους που πέτυχαν σε κάποιο τμήμα με χαμηλότερη βάση να εισαχθούν σε τμήμα με υψηλότερη εφόσον εμπίπτουν στις κατηγορίες δικαιούχων.

Μάλιστα η διαφορά στις βάσεις εισαγωγής που παρατηρούνται μεταξύ ομοειδών τμημάτων των μεγάλων αστικών κέντρων και της περιφέρειας φτάνουν μερικές φορές έως και 5.000 μόρια. Ωστόσο δεν αρκεί μόνο το χαμηλό κατά κεφαλήν οικογενειακό εισόδημα ή να είναι κάποιος ορφανός ή μέλος πολύτεκνης ή τρίτεκνης οικογένειας ή να έχει αδελφό φοιτητή κ.λπ για να θεωρείται βέβαιη η μετεγγραφή. Για καθέναν από τους παραπάνω λόγους αντιστοιχούν συγκεκριμένα μόρια τα οποία αθροιζόμενα και κατά φθίνουσα σειρά καθορίζουν τη σειρά προτεραιότητας στις μετεγγραφές.

Η διαδικασία πάντως δεν αφορά όσους θα εισαχθούν στα 46 Τμήματα ΑΕΙ και 33 ΤΕΙ που είναι μη αντίστοιχα από τα οποία δηλαδή δεν είναι δυνατή η μετεγγραφή γιατί δεν υπάρχουν ομοειδή σε άλλες πόλεις. Οι αντιστοιχίες και αναντιστοιχίες για τα ΑΕΙ είναι καταχωρισμένες στο ΦΕΚ Β 2492 18/9/2014 και για τα ΤΕΙ στο ΦΕΚ Β 639 21/4/2015

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ TA ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Η χορήγηση μετεγγραφής πραγματοποιείται κατά φθίνουσα σειρά του συνόλου των μορίων που ο δικαιούχος σωρεύει από τα ακόλουθα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια Εισόδημα ατομικό η κατά κεφαλήν.

Μέχρι 3.000 ευρώ ετησίως 5 μόρια

Από 3.001 ευρώ μέχρι 6.000 ευρώ ετησίως 4 μόρια Από 6.001 ευρώ μέχρι 9.000 ευρώ ετησίως 3 μόρια Ορφανός/ή και από τους δύο γονείς 3 μόρια Μέλος πολύτεκνης οικογένειας 2 μόρια

Μέλος τρίτεκνης οικογένειας 1 μόριο Αδελφός/ή φοιτητής/τρια σε άλλη πόλη 1 μόριο

Αδέλφια που ήδη φοιτούν ή συμμετέχουν μαζί στις εξετάσεις 1 μόριο

Συγγενής πρώτου βαθμού με αναπηρία 67 1 μόριο

Ορφανός/ή από τον ένα γονέα ή τέκνο άγαμης μητέρας 1 μόριο

Εξαιρούνται τέκνα θυμάτων τρομοκρατίας και ανάπηροι φοιτητές οι οποίοι έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην πόλη που ο γονέας ή ο έχων την επιμέλεια δηλώνει ως μόνιμη κατοικία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΑ DIKAIOLOGITIKA.GR

 
Επι έξι χρόνια επέβαλαν λάθος παρακράτηση σε 1 εκατ. συνταξιούχους

Κατανεμήθηκαν 25 εκ ευρώ για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βάσεις 2016, Δικαιολογητικά
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Βάσεις 2016: Του ύψους και του βάθους. Αναμένονται εκπλήξεις

Αναγνωστοπούλου: Την Πέμπτη ή την Παρασκευή θα ανακοινωθούν οι βάσεις

SHARE:

24Media Network