Σχέδιο Δράσης 2030: Πλάνο υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων υπό την Αιγίδα της… Προεδρίας της Δημοκρατίας

Σχέδιο Δράσης 2030: Πλάνο υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων υπό την Αιγίδα της… Προεδρίας της Δημοκρατίας
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια δεν προβλέπονται από το ελληνικό Σύνταγμα. Παρόλα αυτά η Προεδρία της Δημοκρατίας παρέχει την αιγίδα της στο Σχέδιο Δράσης του 2030 του οποίου οι Συντάκτες ξεκαθαρίζουν ότι τίθενται υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Το ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε νεοφιλελεύθερου τύπου μεταρρυθμίσεις στα ελληνικά πανεπιστήμια με βάση το σχέδιο Πισσαρίδη είναι γνωστό.

Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έτσι και αλλιώς δεν έχει κρύψει τις προθέσεις του ούτε και τη βασική του φιλοσοφία στα θέματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα.

Ωστόσο από αυτό το σημείο μέχρι η Προεδρία της Δημοκρατίας να δίνει την αιγίδα της στο Σχέδιο Δράσης για το Πανεπιστήμιο του 2030 υπάρχει μια σχετική απόσταση.

Και προκύπτει, όπως και να έχει, θέμα από τη στιγμή που οι συντάκτες του Σχεδίου ξεκαθαρίζουν, ρητά και κατηγορηματικά, ότι είναι υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων (αναφαίρετο δικαίωμά τους βεβαίως) τα οποία, ωστόσο, δεν προβλέπονται από το ελληνικό Σύνταγμα.

Αναφέρουν, επί λέξει, οι συντάκτες: “Ενώ οι προτάσεις αφορούν το δημόσιο πανεπιστήμιο, αυτό δεν σημαίνει πως είμαστε αντίθετοι με την ίδρυση ιδιωτικών/μη-κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Κάτι τέτοιο μπορεί να προσδώσει δυναμισμό στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και να συμβάλει σε μια δυναμική εκσυγχρονισμού των δημόσιων πανεπιστημίων (π.χ. προβάλλοντας πρότυπα ευέλικτης διοίκησης)”.

Ως γνωστόν, κατά το άρθρο 16 του Συντάγματος, τα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα είναι κρατικά και μόνο. Προβληματικό, συμπερασματικά, μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσφέρει την αιγίδα της για ένα σχέδιο που μιλά για δομή η οποία δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα και χωρίς η παρούσα Βουλή να είναι αναθεωρητική.

https://www.news247.gr/download/2663//741000/drasi.pdf

Στο πύρηνα του το σχέδιο είναι ένα τυπικό δείγμα νεοφιλελύθερης θεώρησης για το μέλλον των ΑΕΙ. Προβλέπει δύο πυλώνες διοίκησης στα ιδρύματα ενώ, σύμφωνα με το σχέδιο, με τα οικονομικά θα ασχολείεται μόνο η επαγγελματική διοίκηση.

Κατά τους συντάκτες, η Σύγκλητος του εκάστοτε ιδρύματος θα έχει ολιγομελή σύνθεση και θα ασχολείται μόνο με τα ακαδημαϊκά θέματα.

Ο Πρύτανης δεν θα εκλέγεται από τα μέλη ΔΕΠ αλλά θα επιλέγεται από το Συμβούλιο του Ιδρύματος κάτι, που σύμφωνα με τους συντάκτες, θα εξασφαλίζει τη διοικητική ανεξαρτησία των ΑΕΙ “μακριά από κομματικές εξαρτήσεις και πελατειακές ροπές”.

Προβλέπονται, τέλος, συγχωνεύσεις τμημάτων καθώς, όπως τονίζεται, “ο αριθμός ομοειδών τμημάτων είναι υπερβολικά μεγάλος. Τμήματα με χαρακτήρα μεταπτυχιακής εξειδίκευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης πρέπει να ενσωματωθούν σε συγγενή τους τμήματα ή να καταργηθούν μετά από εξωτερική αξιολόγηση”.

H επιστημονική επιτροπή ανώτατης εκπαίδευσης που προχώρησε στη σύνταξη του πονήματος απαρτίζεται από τη Βάσω Κιντή (επικεφαλής), καθηγήτρια φιλοσοφίας της επιστήμης στο τμήμα ιστορίας και Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ, τη Βασιλική Γεωργιάδου, καθηγήτρια πολιτικής επιστήμης και ιστορίας στο Πάντειο, τον Αχιλλέα Γραβάνη, καθηγητή φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, τον Μανώλη Δερμιτζάκη, Υπολογιστική Βιολογία, GlaxoSmithKline, την Ελευθερία Ζεγγίνη, Διευθύντρια του Ινστιτούτου μεταφραστικής γονιδιωματικής στο Helmholtz Zentrum München & Καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Technical University Munich και τον Στάθη Καλύβα, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Έδρα Gladstone & Εταίρος του Κολλεγίου All Souls, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η σχετική πρωτοβουλία ανήκει στο Ιδρυμα Μποδοσάκη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα